rubezahl Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 (edytowane) Był już tutaj temat o barszczu, ale to inna liga 1 kg buraków czerwonych 1 duża marchew 1 pietruszka 1/2 średniej wielkości selera 5 ząbków czosnku 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kminku Buraki i pozostałe warzywa, pokroić w plastry/ćwiartki. Przegotować wodę, dodać sól, cukier, kminek. Wystudzić. Niestety nie potrafię podać ile wody potrzeba, w moim słoju (chyba 2 l, 3 ?) buraki i reszta mieszczą się 'pod kołnierz'. Wody z dodatkami robię mniej, potem dolewam do zakrycia całości. Zalać warzywa w słoju/kamionce. Docisnąć obciążonym czymś - u mnie idealnie pasuje (wypełniona wodą) szklanka. Czas kiszenia to ok. miesiąc. Wychodzi naprawdę kwaśny barszcz, nie jakaś popierdułka jak z przepisów na kiszenie w 4-5 dni... Po odcedzeniu, uzyskany kwas można przechowywać w butelkach (chłodno, ciemno). Do bulionu dolewamy kwasu wg uznania/smaku. Dodajemy do smaku: czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Raczej nie przegotowywać, bo traci piękny rubinowy kolor. ... po ciężkim wieczorze , literatka kwasu z lodówki może uratować życie... ale uwaga - słabe żołądki mogą mieć problem z czasem dotarcia na 'tron' Z tego co pozostanie po odcedzeniu, można zrobić dobrą sałatkę. Jak będziecie zainteresowani - wpiszę tu sprawdzoną. ed. dodanie chleba na zakwasie może przyspieszyć proces kiszenia, ale uzyskane w ten sposób kwasy nie były dla mnie smaczne. Edytowane 7 Lutego 2012 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ostatnio zacząłem się bawić w kiszenie barszczu, wciąga prawie jak piwowarstwo czy winiarstwo buraczano- marchwiowo-cebulowy z czosnkiem, kolendrą, gorczycą i kminkiem zabutelkowany, teraz buraczano-jabłkowy nastawiłem. W celu przyspieszenia fermentacji dodaję lacidofil z apteki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 W celu przyspieszenia fermentacji dodaję lacidofil z apteki. Kiedyś się zastanawiałem, czy nie dałoby się ich jakoś namnożyć skutecznie, żeby zmniejszyć koszty podczas kuracji antybiotykowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ostatnio zacząłem się bawić w kiszenie barszczu, wciąga prawie jak piwowarstwo czy winiarstwo buraczano- marchwiowo-cebulowy z czosnkiem, kolendrą, gorczycą i kminkiem zabutelkowany, teraz buraczano-jabłkowy nastawiłem. Czasami pod koniec kiszenia , do części dodaję kwaśną śmietanę na 3-5dni. Powstaje dość ciekawy napój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Buraki dużo czosnku, kominku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. W jednym słoiku jest też jabłko a w drugim ostra papryka. Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) 1 kg buraków czerwonych 1 duża marchew 1 pietruszka 1/2 średniej wielkości selera 5 ząbków czosnku 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kminku Na pewno dajesz 3 łyżki soli ? Zrobiłem z taką ilością soli i jest zdecydowanie za słony do picia. Dodany do zupy jest ok. Edytowane 13 Marca 2013 przez Yanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 A ten przepis na sałatkę, mógłbyć wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Na pewno dajesz 3 łyżki soli ? Tak - 3 łyżki, dla mnie jest ok. Sałatka - może nie tyle przepis, co kierunki do improwizacji: Surowe buraczki zetrzeć na drobnych 'łezkach' bo są twarde. Ugotowane (najlepiej w szybkowarze) zetrzeć grubiej, sałatka ma wtedy lepszą konsystencję. Dodajemy coś słodkiego: ananasy z puszki lub słodkie jabłka. W wersji z ananasem, próbowałem też dać smażoną pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Do przyprawienia: oliwa, sól, pieprz, cukier - jak mało słodkie owoce. Trochę zieleniny, (dla mnie) do jabłka pietruszka, do ananasa bazylia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 W celu przyspieszenia fermentacji dodaję lacidofil z apteki. Kiedyś się zastanawiałem, czy nie dałoby się ich jakoś namnożyć skutecznie, żeby zmniejszyć koszty podczas kuracji antybiotykowej. Wrzuć do młodego piwa, ładnie wyrosną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Czas kiszenia to ok. miesiąc. Wychodzi naprawdę kwaśny barszcz, nie jakaś popierdułka jak z przepisów na kiszenie w 4-5 dni... Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Dodam, że taki zakwas buraczany po 4-7 dniach jest u nas spożywany jako napój typu 1-2 szklanki na dzień. Ważne jest to by sól była niejodowana (w tesco jest takowa do przetworów ) gdyż jod przeszkadza namnażać się bakteriom mlekowym ... i można dostać ocet.. zamiast zakwasu. A co do jej ilości: by nie nabawić się nadciśnienia przy częstym zakwasu spożywaniu, to płaska łyżka stołowa na litr wody daje pijalny produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się