malag201 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 #5 Pils długo mnie nie było, ale straciłem gar do warzenia, do tego żona coraz bardziej "kwęka". Skorzystałem z okazji, że rodzina wyjechała do teściów i uwarzyłem piwko 5kg słód pilzneński 63-64 stopnie przez 25 minut, 67-70 stopni przez 30-35 minut. Gotowanie 75 minut 60min - 30g lubelski 30min - 25g marynka 0min - 25g marynka Trochę długo się studziło, bo w wannie i bardzo gorzkie się zrobiło(chmiel wyciagnąłem dopiero po wystygnięciu), ale to dobrze. Drożdże Safale S-04, temperatura w piwnicy 19 stopni. Fermentuje od 06.07.2013 od rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Hmm, coś mi drożdże słabo chodziły, wczoraj wieczorem sprawdziłem blg i jest 6, startowe około 12. Drożdże miały datę ważności 07.2013, były trzymane w lodówce, trochę tego cukru zjadły, a biorąc pod uwagę, że zacieranie raczej w kierunku piwa wytrawnego, to już sam nie wiem co się stało. Jeszcze przy zlewaniu na cichą sprawdzę blg. Zastanawiam się nad ewentualnym restartem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Ok, dokonałem restartu. Napowietrzyłem brzeczkę, drożdże do wody z cukrem(s-33), ruszyły ostro. Potem do pol litra brzeczki - też zaczęły chodzić, no to do fermentatora. Co kilka minut słyszę bulknięcie, mam nadzieję, że dofermentuje.(traktuje to jak cichą, czyli jeszcze tydzień, półtora tam posiedzi). Z tamtymi drożdżami musiało być coś nie tak, bo nie było właściwie gęstwy, lekki osad na spodzie fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się