Makaron Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 12B. Robust Porter Aroma: Roasty aroma (often with a lightly burnt, black malt character) should be noticeable and may be moderately strong. Optionally may also show some additional malt character in support (grainy, bready, toffee-like, caramelly, chocolate, coffee, rich, and/or sweet). Hop aroma low to high (US or UK varieties). Some American versions may be dry-hopped. Fruity esters are moderate to none. Diacetyl low to none. Appearance: Medium brown to very dark brown, often with ruby- or garnet-like highlights. Can approach black in color. Clarity may be difficult to discern in such a dark beer, but when not opaque will be clear (particularly when held up to the light). Full, tan-colored head with moderately good head retention. Flavor: Moderately strong malt flavor usually features a lightly burnt, black malt character (and sometimes chocolate and/or coffee flavors) with a bit of roasty dryness in the finish. Overall flavor may finish from dry to medium-sweet, depending on grist composition, hop bittering level, and attenuation. May have a sharp character from dark roasted grains, although should not be overly acrid, burnt or harsh. Medium to high bitterness, which can be accentuated by the roasted malt. Hop flavor can vary from low to moderately high (US or UK varieties, typically), and balances the roasted malt flavors. Diacetyl low to none. Fruity esters moderate to none. Mouthfeel: Medium to medium-full body. Moderately low to moderately high carbonation. Stronger versions may have a slight alcohol warmth. May have a slight astringency from roasted grains, although this character should not be strong. Overall Impression: A substantial, malty dark ale with a complex and flavorful roasty character. Comments: Although a rather broad style open to brewer interpretation, it may be distinguished from Stout as lacking a strong roasted barley character. It differs from a brown porter in that a black patent or roasted grain character is usually present, and it can be stronger in alcohol. Roast intensity and malt flavors can also vary significantly. May or may not have a strong hop character, and may or may not have significant fermentation by-products; thus may seem to have an ?American? or ?English? character. History: Stronger, hoppier and/or roastier version of porter designed as either a historical throwback or an American interpretation of the style. Traditional versions will have a more subtle hop character (often English), while modern versions may be considerably more aggressive. Both types are equally valid. Ingredients: May contain several malts, prominently dark roasted malts and grains, which often include black patent malt (chocolate malt and/or roasted barley may also be used in some versions). Hops are used for bittering, flavor and/or aroma, and are frequently UK or US varieties. Water with moderate to high carbonate hardness is typical. Ale yeast can either be clean US versions or characterful English varieties. Vital Statistics: OG: 1.048 ? 1.065 IBUs: 25 ? 50 FG: 1.012 ? 1.016 SRM: 22 ? 35 ABV: 4.8 ? 6.5% Commercial Examples: Great Lakes Edmund Fitzgerald Porter, Meantime London Porter, Anchor Porter, Smuttynose Robust Porter, Sierra Nevada Porter, Deschutes Black Butte Porter, Boulevard Bully! Porter, Rogue Mocha Porter, Avery New World Porter, Bell?s Porter, Great Divide Saint Bridget?s Porter 12B. Robust Porter Aromat: Palone aromaty (często wraz z delikatnie spalonym, charakterem słodu barwiącego) powinny być zauważalne i mogą być umiarkowanie mocne. Opcjonalnie może przedstawiać dodatkowy wspierający charakter słodu (zbożowe, chlebowe, toffi, karmelowe, czekoladowe, kawowe, bogate i/albo słodkie) Aromat chmielowy na poziomie od słabego do mocnego ( odmiany GB i USA) Niektóre wersje amerykańskie mogą być chmielone na zimno. Estry owocowe są od umiarkowane do brak. Diacetyl niski do brak. Wygląd: Średnio brązowy do bardzo ciemnobrązowy kolor, często z rubinowymi, albo granatowymi przebłyskami. Klarowność może być ciężka do oceny w tak ciemnym piwie, ale jeśli piwo nie jest nieprzeźroczyste powinno być klarowne. (w szczególności pod światło) Pełna, żółtobrązowa piana, która utrzymuje się umiarkowanie dobrze. Smak: Umiarkowanie mocny smak slodowy, któy charakteryzuje lekki palony charakter słodu barwiącego (czasami czekoladowe i/albo kawowe posmaki), wraz z delikatną paloną wytrawnością na finiszu. Ogólnie smak może być na finiszu od średnio słodkiego, w zależności od sładu zasypu, goryczki chmielowej i odfermentowania. Może mieć ostry charakter wynikający ze słodów palonych, aczkolwiek nie powinien być całkowicie cierpki, spalony czy ostry. Średnia do wysoka goryczka chmielowa, która może być podkreślona przez palone słody. Smak chmielowy może być różny od słabego do umiarkowanie mocnego. (najcześciej odmiany GB i USA), i balansuje smaki palonego słodu. Diacetyl niski do brak. Estry owocowe od umiarkowane do brak. Tekstura: Średnie do średnio pełna treściwość. Umiarkowanie niske do umiarkowanie wysokie nagazowanie. Wersje mocniejsze mogą mieć delikatne alkoholowe rozgrzanie. Może być delikatnie cierpkie, co wynika z palonego zboża, aczkolwiek ta cecha nie powinna być mocna. Ogólne wrażenie: Solidny, słodowy ciemny ale, wraz z komplekowym, pełnym charakterem palonego zboża. Komentarz:Raczej ogólny styl piwa, otwarty na interpretacje browarów. Może odróżniać się od Stout brakiem mocnego charakteru palonego jęczmienia. Różni się od brown portera tym, że zawiera nuty palonego zboża i słodu barwiącego, oraz tym, że może być mocniejszy alkoholowo. Smaki słodowe i nuty palone mogą być znacząco różne.Intensywność paloności i smaków słodowych także może się znacząco wahać. Może mieć lub nie mocny chmielowy charakter i może mieć lub nie znaczący poziom ubocznych produktów fermentacji; dlatego może wydawać się ,że posiada ?amerykański? albo ?angielski? charakter. Historia: Mocniejsz, bardziej chmielowa i/albo palona wersja portera zaprojektowana jako powrót do przeszłości ,albo amerykańska interpretacja tego stylu. Tradycyjna wersja będzie posiadała bardziej subtelny charakter chmielowy (przeważnie agielski), natomiast nowoczesna wersja może być istotnie bardziej agresywna. Obydwie wersje są równomiernie istotne. Surowce: Może zawierać kilka słodów, znaczący udział ciemnych słodów palonych i zbóż, które często zawiera słóy (czekoladowe i/oraz palony jęczmień może być użyty w niektóych wersjach) Chmiel użyty jest do nadania goryczki, smaku i zapachu, najczęściej odiany GB i USA. Woda z umiarkowanie wysoką twardością węglanową jest typowa. Drożdże górnej fermentacji zaróno czyste smakowo wersje USA albo pełne charakteru drożdże angielskie. Podstawowe informacje: OG: 1.048 ? 1.065 IBUs: 25 ? 50 FG: 1.012 ? 1.016 SRM: 22 ? 35 ABV: 4.8 ? 6.5% Komercyjne przykłady: Great Lakes Edmund Fitzgerald Porter, Meantime London Porter, Anchor Porter, Smuttynose Robust Porter, Sierra Nevada Porter, Deschutes Black Butte Porter, Boulevard Bully! Porter, Rogue Mocha Porter, Avery New World Porter, Bell?s Porter, Great Divide Saint Bridget?s Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się