Kubi Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam ,jestem pierwszy raz na forum.Znalazłam je przez przypadek szukając odpowiedzi na pytanie co to jest ekstrakt,pozorny i rzeczywisty. Jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić w prosty sposób to była bym ogromnie wdzięczna. Przepraszam jesli to nie miejsce na to pytanie ale bardzo mi zalezy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam, Najprościej? Ekstrakt pozorny to jest to co mierzysz areometrem po fermentacji. Czyli ilość pozostałego ekstraktu zafałszowana (zaniżona) przez to że w roztworze znajduje się etanol mający mniejszą gęstość niż woda. Ekstrakt rzeczywisty to jak nazwa wskazuje, prawdziwa ilość ekstraktu pozostała w piwie po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 dodać trzeba że ekstrakt to zawartość cukrów w brzeczce mierzona w stopniach Ballinga w przybliżeniu odpowiadającym procentowej zawartości cukrów w roztworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się