Dzidek64 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam. Mam taki problem uwarzyłem pilsa i butelkowałem 25 stycznia otwieram a tu delikatne psyk i nie ma piany a piwko jest dość gorzkie czy to może być infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Raczej się nie nagazowało. Nie śpiesz się, ma jeszcze parę tygodni. Dla pewności wstawi do ciepłego na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 myślałem że po 2 tygodniach już sie nagazuje, teraz przeniosłem piwa do domu, wcześniej trzymałem w komórce gdzie był od 0 do 2C. A i piwo jest dość gorzkie ale myśle że to przez chmiel dałe 25g marynki od początku gotowania i 15g na pół godziny oraz lubelski na 15minut przed końcem 15g (20L brzeczka 13 blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Według mnie w twojej "komórce" było za zimno. Miałem podobny problem i przeniosłem piwo do cieplejszego pomieszczenia . Drożdze dolnej fermentacji zaczynają prace gdzies od 6-7 stopni (zależy jakie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 W butelkach ma leżeć tyle tygodni ile ma balingów. W przypadku pilsa - 12. Dwa tygodnie to zamało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidek64 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 ok dzięki trochę mnie uspokoiliście, myślałem że jakaś infekcja, nic tylko czekać aż się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się