Usiu Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Mam szybkie pytanko, kupiłem ten zestaw http://www.browar.bi...ale_aipa_17_blg W składzie są 3 chmiele: Chmiel Zeus, granulat 25 g Chmiel Citra, granulat 50 g Chmiel Centennial, granulat 50 g W instrukcji mam napisane, że najpierw daję Zeus, potem 20g Amarillo (choć takiego nie mam ) i na koniec znowu Amarillo. Centennial na cichą. Rozumiem, że w tym wypadku Amarillo jest zastąpione przez Citra, czy to są podobne chmiele? Edytowane 13 Lutego 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A pisałeś co CP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Ja bym dał Citrę na cichą, bo tak lubię. Ja bym zrobił tak: 25g Zues 60 min 25g Centennial 30 min 25g Citra 5 min 25g Centennial 0 min 25g Citra na cichą Sprawdź jakie masz AA% na tych chmielach i ewentualne przesuń tą dawkę na 30 min trochę tak, żeby dostać odpowiednie IBU. Edytowane 10 Lutego 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Zeus 14,5% Citra 12,2% Centennial 9,6% A pisałeś co CP? Nie, dopiero teraz podczas zacierania zacząłem czytać instrukcję i się zorientowałem, że w niej jest to Amarillo Edytowane 10 Lutego 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja bym dał Citrę na cichą, bo tak lubię. Ja bym zrobił tak: 25g Zues 60 min 25g Centennial 30 min 25g Citra 5 min 25g Centennial 0 min 25g Citra na cichą Sprawdź jakie masz AA% na tych chmielach i ewentualne przesuń tą dawkę na 30 min trochę tak, żeby dostać odpowiednie IBU. Posłuchaj cooby_brew, masz szczęście, że w zestawie na AIPA jest citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Ok, zrobię jak zasugerował scooby_brew. Czemu mam szczęście z tą Citrą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Bo skład z linka, który podałeś, mniej ciekawy, Citra jest niesamowita, jeżeli chodzi o aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 No przecież w linku, który podałem znajduje się Citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 (edytowane) Acid, jak mozesz to uzyj tylko 0,25-0,5 kg karamelowego. 1 kg to troche za duzo, to jest bardziej słodkie Red Ale niz IPA. I ten wiedeński tez nie potrzebny. 5,75 kg Pils + 0,25 kg Caramel jest w sam raz. Albo jeszcze lepiej: 5,5 pils + 0,25 CaraPils + 0,25 Caramel. Edytowane 10 Lutego 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Scooby, jeśli kolega Acid kupił zestaw, znaczy, że na razie nie poszaleje ze zmianą receptury. Wygląda na to, że OP ma za sobą jedną warkę. Uważam, że niech się uczy na tym zestawie co ma i przynajmniej na razie niech nie kombinuje ze składem. To przyjdzie z czasem. Acid: rób tak jak w instrukcji a co do chmielenia to dostałeś bardzo dobrą poradę. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 No tak jak Jajcki pisze, innych słodów nie posiadam (oprócz tych które mam do Pale Ale też z CP ). W przyszłości na bank będę warzył jeszcze AIPA bo to moje ulubione piwo w tym momencie. Na pewno zastosuję się do tych zasypów i je wypróbuje. Co do chmielenia to właśnie będę kończył, zaraz wrzucam Citrę na 5' przed końcem Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Citra jest bardzo dobrym chmielem do AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Acid: późne warzenie Masz zamiar chłodzić i zadawać drożdże jeszcze zaraz czy zostawiasz do chłodzenia i drożdże na jutro? ps. Jajcki to tylko niektóre koleżanki na mnie mówią Edytowane 11 Lutego 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Hah, sorry jakoś mi się to "j" dodało Niestety drożdże zadam jutro, posiadam rurkę miedzianą, ale jeszcze chłodnicy z niej nie skleciłem dlatego gar wystawiłem za okno, jednak przed snem wstawię go do mieszkania, boje się, że po przebudzeniu miałbym jeden wielki piwny lód Edytowane 11 Lutego 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Ok, przypilnuj tylko, żeby temp brzeczki nie była poniżej powiedzmy 17°C. Warto też drożdże uwodnić - przegotowaną wodę schładzasz do jakiś 30°C - 25°C (w ilości 1/5 szklanki) i na powierzchni rozsypujesz drożdże. Po mniej więcej godzinie będziesz miał krem, wlewasz do napowietrzonej brzeczki i już za chwili (kilka tygodni - uwzględniając staż - za kilkanaście dni) masz piwo jakiego nie piłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Już jestem po pierwszej warce, więc drożdże umiem zadawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Kurde, nie doszedłem do 17Blg., przy 20l brzeczki mam trochę ponad 15Blg., czy to wina złego wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 No przy mocniejszych piwach trudniej jest uzyskać wysoką wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) No nic, praktyka ponoć czyni mistrza Swoją drogą, brzeczka schłodziła mi się w mieszkaniu do 27°C (a myślałem, że do 20°C tak jak temperatura w całym mieszkaniu), w takiej temperaturze zadałem drożdże - powinny chyba ładnie wystartować , a żeby zmniejszyć temperaturę wsadziłem fermentator w karton (jeszcze bez styropianu) i wrzuciłem 6szt. 1,5l zamrożonych PETów. Jak myślicie w jakim czasie temperatura powinna zejść do 19-20°C? Edytowane 11 Lutego 2012 przez Acid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Ze 3 godziny. Może krócej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Aktualnie jest 21°C, teraz tylko czekać na fermentacyjną pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 No przecież w linku, który podałem znajduje się Citra Racja, miałem na myśli skład z instrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Zapomniałem na noc wyciągnąć tych butelek zamrożonych, dzisiaj patrzę,a w fermentatorze temperatura spadła do 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Scooby, jeśli kolega Acid kupił zestaw, znaczy, że na razie nie poszaleje ze zmianą receptury. Wygląda na to, że OP ma za sobą jedną warkę. Uważam, że niech się uczy na tym zestawie co ma i przynajmniej na razie niech nie kombinuje ze składem. To przyjdzie z czasem. Acid: rób tak jak w instrukcji a co do chmielenia to dostałeś bardzo dobrą poradę. Powodzenia! Masz rację Jacki. Ale dobrze żeby Acid wiedział że warzy India Red a nie IPA. Edytowane 12 Lutego 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Masz rację Jacki. Ale dobrze żeby Acid wiedział że warzy India Red a nie IPA. No i ja Ci rację też muszę przyznać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się