kosimazaki Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Sezon czas zacząć! #8 Hardcore Oatmeal Stout (60 IBU) - 2012.10.05 - Château Pale Ale 3,3kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg - Château Cara Blond 0,3kg - Château Czekoladowy 0,2kg - Château Jęczmień palony 0,3kg - Target 35g (60 min) - Fuggles 35g (15 min) - Drożdże S-04 Zacieranie: podjazd z 55 do 67 i przerwa 1 godzina i 30 min, podjazd do 73, dodanie słodów palonych i przerwa 10 min, podjazd do 78 i wysładzanie do 25 litrów. Po chmieleniu i schłodzeniu otrzymałem 21l brzeczki. Przed chwilą piwo poszło na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 19 października - owsianka zabutelkowana z dodatkiem 120g sacharozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) #9 Hefe-Weizen (20l) - 2012.10.27 - Château Pszeniczny jasny 2kg - Château Pilzneński 2kg - Château Cara Blond® 0,3kg - Tettnanger 10g (15 min) - Hallertau Hersbrucker 15g (60 min) - Drożdże suche WB-06 Zacieranie infuzyjne: 54 (15 min) - 63 (20 min) - 73 (20 min) - 78 (mashout) Edytowane 27 Października 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) #10 Red Belgian IPA (20l) - 2012.12.29 - Château Pale Ale 3,5kg - Château Pilzneński 1,0kg - Château Melanoidowy 40EBC 0,8kg - Château Melanoidowy 80EBC 0,2kg - Saaz 20g - 60 min - Brewers Gold 20g - 60 min - Challenger 10g - 60 min - Styrian Golding 20g - 60 min - Saaz 30g - 10 min - Brewers Gold 20g - 10 min - Challenger 20g - 10 min - Styrian Golding 20g - 10 min - Drożdże US-05 Zacieranie infuzyjne: 63 (50 min) - 73 (15 min) - 78 (mashout) Edytowane 29 Grudnia 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 2013.01.13 Czerwona Belgijka poszła do butelek z 7g sacharozy na litr zielonego piwa. Blg zeszło z 13 do 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 #11 Dunkelweizen (20l) - 2013.03.23 - Château Monachijski jasny 2kg - Château Pszeniczny monachijski 2kg - Château Abbey® 0,5kg - Château Czekoladowy 0,05kg - Chmiel Tettnanger 15g (60min) - Chmiel Hallertau Hersbrucker 15g (15 min) - Drożdże WB-06 Zacieranie infuzyjne: 54 (15 min) - 63 (20 min) - 73 (20 min) - 78 (mashout). Chwilę przed przeniesieniem do filtracji dodałem 50g słodu czekoladowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dunkelweizen zabutelkowany 7. kwietnia z dodatkiem 160g sacharozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Jak wyszedł Dunkelweizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Dunkelweizen - wyszło bardzo przyjemne, pijalne piwo, chociaż Hefeweizen smakowało mi bardziej. Przepraszam, że odpisuje dopiero po tak długim czasie, ale dawno tu nie zaglądałem. Wracam do warzenia po długiej przerwie! W długie, zimowe wieczory mam zamiar raczyć się klonem Zombie Dust browaru Three Floyds. To moje drugie podejście do tego piwa i mam nadzieję, że tym razem wyjdzie jeszcze lepiej. #12 AIPA klon Zombie Dust (23l) - 2013.11.24 Słody: - Pale Malt - 5.2 kg - Monachijski typ I - 0.8 kg - Carapils - 0.2 kg - Melanoidowy - 0.2 kg - Caramunich III (140 ebc) - 0.2 kg Zacieranie: Jednotemperaturowe w 18 litrach wody. 1.5h w temperaturze od 69 do 66 stopni + mashout 78 stopni przed przeniesieniem do filtracji. Filtracja: Do uzyskania 28 litrów brzeczki. Gotowanie/Chmielenie (60 min): Citra - 15g - 60min Citra - 20g - 15 min Citra - 35g - 10 min Citra - 30g - 5 min Citra - 30g - 1 min Drożdże: US-05 Chmielenie na zimno: Citra - 100g - 10 dni. Planowane parametry wg BS: 15.3 BLG 7.0% ABV 58 IBU 17 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się