Skocz do zawartości

Browar Zuzeł


Rekomendowane odpowiedzi

Sezon czas zacząć!

 

#8 Hardcore Oatmeal Stout (60 IBU) - 2012.10.05

 

- Château Pale Ale 3,3kg

- Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

- Château Cara Blond 0,3kg

- Château Czekoladowy 0,2kg

- Château Jęczmień palony 0,3kg

- Target 35g (60 min)

- Fuggles 35g (15 min)

- Drożdże S-04

 

Zacieranie: podjazd z 55 do 67 i przerwa 1 godzina i 30 min, podjazd do 73, dodanie słodów palonych i przerwa 10 min, podjazd do 78 i wysładzanie do 25 litrów. Po chmieleniu i schłodzeniu otrzymałem 21l brzeczki.

 

Przed chwilą piwo poszło na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#9 Hefe-Weizen (20l) - 2012.10.27

 

- Château Pszeniczny jasny 2kg

- Château Pilzneński 2kg

- Château Cara Blond® 0,3kg

- Tettnanger 10g (15 min)

- Hallertau Hersbrucker 15g (60 min)

- Drożdże suche WB-06

 

Zacieranie infuzyjne: 54 (15 min) - 63 (20 min) - 73 (20 min) - 78 (mashout)

Edytowane przez kosimazaki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#10 Red Belgian IPA (20l) - 2012.12.29

 

- Château Pale Ale 3,5kg

- Château Pilzneński 1,0kg

- Château Melanoidowy 40EBC 0,8kg

- Château Melanoidowy 80EBC 0,2kg

- Saaz 20g - 60 min

- Brewers Gold 20g - 60 min

- Challenger 10g - 60 min

- Styrian Golding 20g - 60 min

- Saaz 30g - 10 min

- Brewers Gold 20g - 10 min

- Challenger 20g - 10 min

- Styrian Golding 20g - 10 min

- Drożdże US-05

 

Zacieranie infuzyjne: 63 (50 min) - 73 (15 min) - 78 (mashout)

Edytowane przez kosimazaki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

#11 Dunkelweizen (20l) - 2013.03.23

 

- Château Monachijski jasny 2kg

- Château Pszeniczny monachijski 2kg

- Château Abbey® 0,5kg

- Château Czekoladowy 0,05kg

- Chmiel Tettnanger 15g (60min)

- Chmiel Hallertau Hersbrucker 15g (15 min)

- Drożdże WB-06

 

Zacieranie infuzyjne: 54 (15 min) - 63 (20 min) - 73 (20 min) - 78 (mashout). Chwilę przed przeniesieniem do filtracji dodałem 50g słodu czekoladowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Dunkelweizen - wyszło bardzo przyjemne, pijalne piwo, chociaż Hefeweizen smakowało mi bardziej. Przepraszam, że odpisuje dopiero po tak długim czasie, ale dawno tu nie zaglądałem.

 

Wracam do warzenia po długiej przerwie! W długie, zimowe wieczory mam zamiar raczyć się klonem Zombie Dust browaru Three Floyds. To moje drugie podejście do tego piwa i mam nadzieję, że tym razem wyjdzie jeszcze lepiej.

 

#12 AIPA klon Zombie Dust (23l) - 2013.11.24

 

Słody:

 

- Pale Malt - 5.2 kg

- Monachijski typ I - 0.8 kg

- Carapils - 0.2 kg

- Melanoidowy - 0.2 kg

- Caramunich III (140 ebc) - 0.2 kg

 

Zacieranie:

 

Jednotemperaturowe w 18 litrach wody. 1.5h w temperaturze od 69 do 66 stopni + mashout 78 stopni przed przeniesieniem do filtracji.

 

Filtracja:

 

Do uzyskania 28 litrów brzeczki.

 

Gotowanie/Chmielenie (60 min):

 

Citra - 15g - 60min

Citra - 20g - 15 min

Citra - 35g - 10 min

Citra - 30g - 5 min

Citra - 30g - 1 min

 

Drożdże: US-05

 

Chmielenie na zimno:

 

Citra - 100g - 10 dni.

 

Planowane parametry wg BS:

 

15.3 BLG

7.0% ABV

58 IBU

17 EBC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.