Skocz do zawartości

Korekta koloru porteru


ijon

Rekomendowane odpowiedzi

A nie można uwarzyć normalnie bez wydziwiania?

 

Można. Można też warzyć jak polskie browary, bez wydziwiania, bez fantazji. A można jak amerykańskie browary rzemieślnicze, wydziwiając i osiągając ciekawe efekty. Wydawało mi się, że w tym tkwi cały urok piwowarstwa domowego, że można zrobić piwo pod siebie, dokładnie takie na jakie ma się ochotę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wedle mnie cały myk polega na tym aby te smaki lukrecji, toffi, orzechów uzyskać za pomocą słodów. To jest coś do czego należy dążyć, wyższa szkoła jazdy. Dodawanie innych dodatków to taka droga na skróty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko spokój nas uratuje. :) Niech sobie dodają i 3kg bananów, i pół kilo goździków do pszenicznego. Dla mnie lukrecja to ziele stworzone bezpośrednio przez szatana, a pomysł dorzucenia tego do piwa wydaje mi się herezją (choć nie miałem okazji żadnego skosztować, przyznaję). Jednak wydaje mi się, że sensem warzenia piwa w domu są właśnie eksperymenty i naruszanie pewnych granic stylów. Grunt to by piwo smakowało osobie warzącej, w dalszej kolejności tym którzy zwykle je degustują (nie dotyczy komercyjnych przedsięwzięć) a dopiero na szarym, ostatnim końcu liczy się zdanie teoretyka który niezbicie twierdzi, że dany dodatek nie ma prawa istnieć .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.