kamil1_o Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Witam; czy można robić piwka dolnej fermentacji wiosną/latem/ gdy na dworze jest już ciepło i czy ma to sens? Planuję wnet zakupić worek słodu i nie wiem czy będę mógł warzyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Jeżeli masz warunki na fermentację w temperaturze odpowiedniej dla dolniaków... to owszem, ale to połowa sukcesu. Piwko musi troszkę poleżeć, a tu wypadało by też utrzymać niską temperaturę.... lodówka i odpowiedni sterownik rozwiązuje sprawę. kamil1_o 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Do fermentacji mam lodówkę, nawet teraz fermentuje w niej piwko bo jest w niej cieplej niż na zewnątrz. Czy temperatura w granicy 10-15stopni nadawała by się jeszcze do leżakowania lagerów, czy lepiej jakieś Ale robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Nada się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Rozejrzyj się też za piwniczką do leżakowania w butelkach. Ja na działce w piwnicy mam latem 10-13°C , a w przyłączu wodnym to pewnie poniżej 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Planuję wnet zakupić worek słodu i nie wiem czy będę mógł warzyć. Dlaczego nie chcesz spróbować z górną fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Póki co to mam 50/50 (górna/dolna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Póki co to mam 50/50 (górna/dolna). 50/50 czego? Edytowane 19 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 To była odpowiedź na pytanie Olo333. Połowa moich warek (3) była robiona przy górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się