zbylon Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Witam. Po bardzo długiej, bo niemal rocznej przerwie (przeprowadzi i tym podobne sprawy nie sprzyjają piwowarstwu domowemu) postanowiłem znowu coś uwarzyć. Słody zachowały się w dobrym stanie w piwnicy, jednak pozostała kwestia chmielu. Posiadam kilka woreczków (dwa po 50g hermetycznie zapakowane) z Marynką i bodajże Challengerem. Przechowywałem je w lodówce przez ten cały czas, w około 3-5 stopniach Celsjusza. W woreczkach, które były napoczęte zostało troszkę szyszek. Wydaje mi się, że zachowały swoje właściwości (zapach dość intensywny). Postanowiłem ich użyć do mojej sobotniej warki (no chyba, że usłyszę jakieś przekonujące argumenty, żeby tego nie robić). Pytanie teraz czy może powinienem jakoś zwiększyć proporcje?? Szyszki mają prawie rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Witam. Po bardzo długiej, bo niemal rocznej przerwie (przeprowadzi i tym podobne sprawy nie sprzyjają piwowarstwu domowemu) postanowiłem znowu coś uwarzyć. Słody zachowały się w dobrym stanie w piwnicy, jednak pozostała kwestia chmielu. Posiadam kilka woreczków (dwa po 50g hermetycznie zapakowane) z Marynką i bodajże Challengerem. Przechowywałem je w lodówce przez ten cały czas, w około 3-5 stopniach Celsjusza. W woreczkach, które były napoczęte zostało troszkę szyszek. Wydaje mi się, że zachowały swoje właściwości (zapach dość intensywny). Postanowiłem ich użyć do mojej sobotniej warki (no chyba, że usłyszę jakieś przekonujące argumenty, żeby tego nie robić). Pytanie teraz czy może powinienem jakoś zwiększyć proporcje?? Szyszki mają prawie rok. Spokojnie możesz użyć, dużych strat przy dobrym przechowywaniu nie bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Dzięki Tak myślełem, ale chciałem się upewnić. A tak przy okazji jaki rodzaj piwa mi wyjdzie jeśli 100% zasypu (planuję 4-5kg dać, powinno wyjść jakieś 22-24 litry piwka 10Blg) to będzie słód Pilzneński no i po troszku z obu powyższych rodzajów szyszek do chmielenia ?? Drożdże górnej fermentacji. Mam zamiar zacierać "na lenia" w 67 stopniach. Po prostu chcę zużyć surowce, które zalegają mi w piwnicy a dużego wyboru nie mam. Mam jeszcze trochę słodu Pale Ale, ale mieszanie go z Pilzneńskim chyba mija się z celem (a może nie?). Kiedyś zresztą już podobne piwo robiłem na urodziny i było dobre, ale nie wiem jak je sklasyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Moim zdaniem CDP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Co to CDP ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Co to CDP ?? Całkiem Dobre Piwo Nie koniecznie w stylu ale pewnie całkiem dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Stary chmiel smierdzi brudnymi skarpetkami. Wiec jak nie wyczuwasz tych zapachow to spokojnie mozesz uzyc tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 a gdybyś trzymał w gorszych warunkach to nie wyrzucaj - witka zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Stary chmiel smierdzi brudnymi skarpetkami. Wiec jak nie wyczuwasz tych zapachow to spokojnie mozesz uzyc tego chmielu. nie potwierdzam, mój stary chmiel pachnie znacznie przyjemniej niz moje stare skarpetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 nie potwierdzam, mój stary chmiel pachnie znacznie przyjemniej niz moje stare skarpetki Jak chcesz mogę do kalibracji wysłać Ci moje skarpetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Jak chcesz mogę do kalibracji wysłać Ci moje skarpetki a chcesz moje? wymienimy się na PW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Hehe Nie no mój chmiel ładnie pachnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??.. A chcesz mieć ten smród w piwie? Bo jak lubisz, to nie musisz wyrzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 0k, a co jeżeli chmiel zalatuje trochę skarpetą?? Nie nadaje się już do niczego i trzeba go wyrzucić??.. Zawsze możesz zrobić lambika Właśnie skoro do lambika dają zwietrzałego, wyleżakowanego chmielu, a taki według szanownych kolegów pachnie starymi skarpetami, to próbował ktoś warzyć lambika na brudnych skarpetach ? oszczędność czasu na leżakowanie chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się