rad998 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Witam ! być moze ktos juz dawał podobny temat ale nie mam naprawde czasu przegladac wszystkiego, a ze jestem troche zapracowany musze zaczac nowy watek. jestem oczywiscie pierwszakiem i to bedzie moja 1 warka - mam ja zamiar zrobic jutro. moje pytanie brzmi : kupilem na browamatorze brew-kita Muntons --- Export Stout 1,8 kg --- Klasa Connoisseurs i do tego oczywiscie zamist cukru ekstrakt slodowy Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 1 kg. prawidlowa tresc pytania : ile mam dac wody aby uzyskac okolo 12 blg ? wiem ze mozna to sprawdzic aerometrem ale chcialbym na poczatek wiedziec ile mniej wiecej wlac zeby nie dolewac i nie marnowac kochanego przyszlego piwka na 3 krotne sprawdzanie aerometrem poniewaz z menzurki ciecz nalezy wylewac. niby na instrukcji jest napisane ze to co kupilem wystarczy na 23 litry piwa ale wiem ze to wyjdzie raczej nie tak jak na instrukcji. tak wiec ile mam dac ? 15 ? przy 1 kg ekstrakcie ? 20 ? ja planowalem okolo 17-18 i potem sprawdzenie ile ma blg i ewentualnym dodaniu wody ale zapewne taka ilosc wystarczy. prosze o pomoc doswiadczonych kolegow piwowarow dziekuje z gory !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 wiem ze mozna to sprawdzic aerometrem ale chcialbym na poczatek wiedziec ile mniej wiecej wlac zeby nie dolewac i nie marnowac kochanego przyszlego piwka na 3 krotne sprawdzanie aerometrem poniewaz z menzurki ciecz nalezy wylewac. Otóż jeśli użyjesz odpowiednio dużej menzurki nic nie trzeba wylewać. Mam na myśli taki pomysł, żeby menzurką był fermentor. Oczywiście wszystko zależy jaki masz ten cukromierz, bo ostatnio (z rok temu) to BA dawał takie długie te balingometry, że pewnie by się oparł na dnie. Dezynfekujesz balingometr, następnie wrzucasz go do wiadra. odczytujesz, jeśli jest za dużo dolewasz wody, mieszasz, odczytujesz. Ważne, żeby mierzyć Blg w temp. ~20°C. Co do ilości wody, to ProMash podaje jakieś 17L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 no wlasnie o to chodzi ze chyba ten aerometr jest dlugi ale spokojnie by sie zmiescil na dlugosc z tym ze nie wiem czy on sie nie bedzie przechylal i opieral o brzeg - ale dzieki w sumie czemu ja na to nie wpadlem - tak tez zrobie dam znac jak mi poszlo - w razie czego czekam na inne sugestie oraz doswiadczenie brew-kitowcow heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) Zrobiłem kilka warek z puszek i moja rada jest taka, żebyś dopełnił poziomem do ilości 21/22 litry. Ja zawsze tak robiłem i piwa wychodziły niezłe. Jeszcze jedna rada. Nie porównuj "skepowego" 12 blg do domowego. Zrobisz piwo, to będziesz wiedział o co mi chodzi Pozdrawiam. Kurcze, nie doczytałem, że ten drugi ekstrakt to 1 kg. W takim razie zrób jak napisał Kopyr, 17 l. powinno być ok. Edytowane 28 Listopada 2008 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) I 20 litrow bedzie ok. Smak piw domowych przy 12 blg uznalbym za mocne. Moje 9 i 10 przy alkoholu 3% vol. maja peniejszy smak niz wieszkosc produkcyjnych 12. Wszystko zalezy od receptuy. Tymbardziej stout , z ktorym w Polsce mamy malo wspolnego. Edytowane 29 Listopada 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 dziekuje za szybkie odpowiedzi napisze dzis jak poszlo i ile wszystkiego dokladnie pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) mam jeszcze jedno pytanie - przez to cale zamieszanie z piwem zapomnialem ze dzis andrzejki i szykuje sie impreza z reszta pozwoli na dodatkowe zaopatrzenie w puste butelki - i w taki sposob dzis nici z warzeni ale to dobrze bo mam pytanie : jak to w koncu z tymi drozdzami ? mam oczywiscie saszetke z suchymi - raczej je wsypie bo nie wiem czy nie spieprze tego jakos jak zrobie rehydratacje bo trzeba ja niby robic w temp wody 25-30 stopni a ja termometru nie mam wiec troche sie boje. no ale do rzeczy : czy jak wsypie te drozdze na powierzchnie to mam je jakos zamieszac ? delikatnie jakos lyzka "poprzewracac" tak by jakos wsiakly ? kurde tyle tych pytan co roz sie mnozy. aha no i jeszcze jedno : zrobic fermentacje cicha ? niby nie jest zalecana do brew kitow ale jak to w koncu jest ? dziekuje ! aha wlasnie - mam tez garnek 10 litrowy kupiony w hipermarkecie na wage - taki cienki ze stali nierdzewnej - slyszalem zeby raczej ich nie stosowac - dlaczego ? mam tez drugi garnek emaliowany ale on ma takie 2 kropeczki odprysniete - ale takie bardzo malutkie srednicy 1mm a moze i mniejszej - oczywiscie odprysniete do tego czarnego czegos pod emalia - nie do samej blachy ktory garnek wybrac ? dziekuje ! Edytowane 29 Listopada 2008 przez rad998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 czy jak wsypie te drozdze na powierzchnie to mam je jakos zamieszac ? delikatnie jakos lyzka "poprzewracac" tak by jakos wsiakly ? Nie trzeba mieszać, ale zwróć uwagę, żeby nie przekroczyć temp. 30°C, żeby nie pozabijać drożdżaków. Metoda prymitywna oznaczania temperatury jest następująca. Dotykasz ręką fermentora, jeśli czujesz ciepło, to jest pewnie powyżej 36,6°C, a wiec zdecydowanie zbyt dużo. aha no i jeszcze jedno : zrobic fermentacje cicha ? niby nie jest zalecana do brew kitow ale jak to w koncu jest ? Jeśli masz drugi fermentor to zrób. Nie zaszkodzi. Będziesz mieć mniej drożdży w gotowym piwie. Mniejsza szansa na granaty, ale przede wszystkim zdobędziesz nową sprawność domowego piwowara, czyli dekantację. aha wlasnie - mam tez garnek 10 litrowy kupiony w hipermarkecie na wage - taki cienki ze stali nierdzewnej - slyszalem zeby raczej ich nie stosowac - dlaczego ? W takich garnkach zacier lubi się przypalać. mam tez drugi garnek emaliowany ale on ma takie 2 kropeczki odprysniete - ale takie bardzo malutkie srednicy 1mm a moze i mniejszej - oczywiscie odprysniete do tego czarnego czegos pod emalia - nie do samej blachy Nie przejmuj się tymi kropeczkami, jeśli rzeczywiście mają średnicę 1mm. Ja bym wybrał emalię. To czarne pod emalią to jest jak mniemam żeliwo, żadnej blachy pod nim już nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) okej - juz jest po dlugich zmaganiach w koncu mam spokoj - wszystko juz jest w burzliwej z tych ekstraktow jakie wymienilem wyzej 12 blg uzyskalem majac ostatecznie 19 litrow przyszlego piwka drozdze dodalem gdy wszystko mialo okolo 23-24 stopni a co do zeliwa - to owszem pod emalia jest czarny podklad -nie chodzilo mi o inna blache tylko podklad. ubij sobie pozadnie garnek a zobaczysz ze pod spodem jest wlasciwy material w kolorze takim jaki byc powinien pozdrawiam i bede opisywal po kolei co i jak ajjj a wlasnie zapomnialem - aktualnie brzeczka ma temp 24 stopni no ale to jest jeszcze dokladnie nie schlodzone - w pokoju mam temp wachajaca sie od 21 do 22-23 stopni - da rade ? wiem ze lepiej gdyby bylo mniej... no ale ciezko w tym momencie o inne warunki... wynajmuje mieszkanie - studiuje - i nie mam dostepu do piwnicy wiec tyle poprostu byc musi.. i tak co chwile wietrze... i daje na mikrowentylacje wiec temp utrzymuje w tych granicach . zamykam tez drzwi zeby cieplo z kuchni podczas gotowania nie dochodzilo do pokoju. pozdrawiam ! Edytowane 30 Listopada 2008 przez rad998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 jeszcze jedno : czy moge dac fermentor na 2-3 godziny na balkon ? aktualnie na zewnatrz jest 8 stopni ja w pokoju mam aktualnie 18 stopni bo caly czas siedze przy otwartym oknie... a temp na cieklokrystalicznym termometrze nadal pokazuje 23-24 stopnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam5 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Pewnie, że możesz. Tylko zwróć uwagę żeby pokrywka na fermentorze siedziała dobrze aby jej czasami wiatr nie zdmuchnął i żeby jakieś świństwo nie wpadło do fermentora. No i oczywiście nie zapomnij, żeś go tam wystawił i od czasu do czasu sprawdzaj temperaturę żeby nie spadła drastycznie za nisko bo zatrzymasz fermentację. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Nie sądzę, żeby był sens wystawiać na dwór fermentor. 23-24°C to akceptowalna temp. dla górnej fermentacji. Fermentacja jest procesem egzotermicznym, więc naturalne jest, że brzeczka ma wyższą temperaturę niż otoczenie. Wystawianie na dwór i wkładanie z powrotem jakiejś tragedii nie spowoduje, pod warunkiem, że to będzie te 2-3h, bo jeśli brzeczka zanadto się schłodzi, to drożdże mogą dostać szoku termicznego i odmówić współpracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się