Skocz do zawartości

Eldorado bravado


Rekomendowane odpowiedzi

#1 Grodziskie

Skład: wg zestawu z CP:

  • Słód pszeniczny 1,30 kg
  • Słód wędzony 0,70 kg
  • Słód pilzneński 0,50 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

Zacieranie - temperatury wg przepisu josefika:

37°C - 30'

52°C - 30'

65°C - 15'

72°C - 30'

78°C

 

Warzenie

chmiel lubelski 35g 45',

15g 15'

mech irlandzki 50g 15'

 

Fermentacja

Drożdże Safbrew S-33

 

Wyszło 19l przy 8°BLG.

Czekam na zamówioną grzałkę nurkową, bo podgrzewanie na samej płycie to mocna próba cierpliwości.

 

Rozlewanie

Butelki naszykowane, ale chyba nic z tego nie będzie. Dziwnie smakuje, dziwnie pachnie...

Edytowane przez plaster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Grodziskie oficjalnie poszło w kanał. Kwas, smród i miesiąc czekania na "a może się przegryzie".

 

#2 Belgijskie Specialty Ale II (zestaw surowców z browar.biz)

 

Skład:

  • Słód pilzneński 5,0 kg
  • Słód pszeniczny 0,7 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
  • Kolendra 10 g
  • Curaçao 10 g
  • Cukier kandyzowany 0,5 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Zacieranie

63°C - 40'

72°C - 20'

 

Warzenie

chmiel marynka 30g 45'

chmiel lubelski 15g 10'

cukier kandyz 500g 10'

kolendra 10g 10'

curaçao 10 g 10'

 

Fermentacja

Drożdże Safbrew S-33

 

19l przy 18°BLG. Kandyz mocno podbił zawartość cukru, po wysładzaniu było 15°BLG, a po dodaniu kandyzu trzeba było jeszcze dolać 2l wody żeby zejść do osiemnastki.

Edytowane przez plaster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.