plaster Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) #1 Grodziskie Skład: wg zestawu z CP: Słód pszeniczny 1,30 kg Słód wędzony 0,70 kg Słód pilzneński 0,50 kg Chmiel Lubelski, granulat, 50 g Zacieranie - temperatury wg przepisu josefika: 37°C - 30' 52°C - 30' 65°C - 15' 72°C - 30' 78°C Warzenie chmiel lubelski 35g 45', 15g 15' mech irlandzki 50g 15' Fermentacja Drożdże Safbrew S-33 Wyszło 19l przy 8°BLG. Czekam na zamówioną grzałkę nurkową, bo podgrzewanie na samej płycie to mocna próba cierpliwości. Rozlewanie Butelki naszykowane, ale chyba nic z tego nie będzie. Dziwnie smakuje, dziwnie pachnie... Edytowane 9 Marca 2012 przez plaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plaster Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 (edytowane) Grodziskie oficjalnie poszło w kanał. Kwas, smród i miesiąc czekania na "a może się przegryzie". #2 Belgijskie Specialty Ale II (zestaw surowców z browar.biz) Skład: Słód pilzneński 5,0 kg Słód pszeniczny 0,7 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg Kolendra 10 g Curaçao 10 g Cukier kandyzowany 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Zacieranie 63°C - 40' 72°C - 20' Warzenie chmiel marynka 30g 45' chmiel lubelski 15g 10' cukier kandyz 500g 10' kolendra 10g 10' curaçao 10 g 10' Fermentacja Drożdże Safbrew S-33 19l przy 18°BLG. Kandyz mocno podbił zawartość cukru, po wysładzaniu było 15°BLG, a po dodaniu kandyzu trzeba było jeszcze dolać 2l wody żeby zejść do osiemnastki. Edytowane 1 Maja 2012 przez plaster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się