pako1 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Witam na forum i pozdrawiam z Górnego Śląska żona która warzy piwo ,toż to prawdziwy skarb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 wyślij namiary na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam na forum i pozdrawiam z Górnego Śląska żona która warzy piwo ,toż to prawdziwy skarb Żona na razie zbiera sprzęt i się uczy oby nie okazała się trucicielką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam koleżankę,życzę wielu udanych warek. Nie słuchaj męża człowieka małej wiary piwo robione w domu jest smaczne zdrowe i "domowe" zrób tą jedną puszkę skoro musisz i zabieraj się za zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam koleżankę,życzę wielu udanych warek. Nie słuchaj męża człowieka małej wiary piwo robione w domu jest smaczne zdrowe i "domowe" zrób tą jedną puszkę skoro musisz i zabieraj się za zacieranie. Mąż nie jest w skanie mnie zniechęcić, nawet nie próbuje. Po prostu wywiązuje się między nami dość idiotyczna dyskusja: - Dlaczego nie wierzysz, że piwko domowe smakuje jak piwo i jest od tego produkowanego na skalę masową dużo lepsze? - A ty skąd to możesz wiedzieć? Skąd ta pewność? No tak dyskusja bez argumentów jest bezsensowna. Planowałam zacząć od zacierania. Nie chciałam korzystać z puszek. Miałam zebrać sprzęt i zacząć działać. Nie wytrzymałam. Zanim kupię wszystko zrobię brew-kita. I tak się cieszę na samą myśl. Nie mogę się doczekać przesyłki!Dzięki za wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam serdecznie i trzymam za Ciebie Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam. Warz piwo a 2 połowa sama się przekona co dobre. U mnie to też trochę trwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Jesteście po prostu niesamowici! Dziękuję za przywitanie, rady i motywację. Cieszę się, że będę mogła do Was dołączyć. Szczególnie jestem wdzięczna Shooterowi za rady, linki i wsparcie na PW. Adaś (Uups) zaskoczył nie niesamowicie! "Naprawił" mi męża Nie mogę powiedzieć, że Adrian uwierzył bo przekonały go dowody. Adaś dziękujemy za piwka. Otworzyliśmy je komisyjnie i szkoda, że Cie z nami nie było. Otrzymałbyś owacje na stojąco:) Po prostu poezja i ten szok mojego męża. ..coś pięknego. Piwa wytrawne były bardzo ciekawe, jednak nasze podniebienia podbił Pilsner. Jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze przeczyta mojego posta bo chciałabym powiedzieć że piwko Upsa jest najlepszym piwem jakie w życiu piłam i nie piszę tego bo mi szumi po nim w głowie Pozdrawiam Małgosia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Witam koleżankę, przegapiłem temat, faktycznie coraz nas więcej. Co do puszek, swojego czasu dla próby kilka zrobiłem, na cukrze wyszły wcale dobrze. I widzę jużpierwszy zachwyt domowymi wyrobami. Dobrze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Zastanawiam się nad glukozą, na razie czekam na przesyłkę Mam nadzieję, że szybko przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 no to się zaraziłaś hehe ,na całego myślę co do piwka gwarantuję Ci że napijesz się jeszcze lepszego gdy poznasz innych piwowarów oraz ich wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) no to się zaraziłaś hehe ,na całego myślę co do piwka gwarantuję Ci że napijesz się jeszcze lepszego gdy poznasz innych piwowarów oraz ich wyroby Aaa to pewnie G pils był Edytowane 28 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Dwa mi bardzo smakowały, były bardzo podobne 43P i 45U (tajny szyfr hehe) takie piwko chciałaby uwarzyć. Pszeniczne było najciekawsze i miało piękny zapach, miało jakby to powiedzieć... wielowarstwowy smak, ale było wytrawne:/ Przy ciemnym piwie doznałam szoku, byłam przekonana, że jest słodkie(nic bardziej mylnego). Zaraziłam się strasznie, może nawet za bardzo i za szybko, nie mam jeszcze sprzętu, więc trochę się niecierpliwie. Tata na szczęście obiecał jak najszybciej zrobić dla mnie kilka rzeczy, mimo iż wyszłam na wyrodną córkę, bo nie zaprosiłam go (z powodów logistycznych) do komisji Adaś na razie Twoje piwka są nr 1, mam nadzieję,że kiedyś moje będą(przynajmniej dla mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek (G) Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Taka mała podpowiedź. Jeżeli masz zamiar robić cicha, to najlepiej fermentację burzliwa robić w fermentorze z kranikiem, a cicha bez. Dzięki temu masz gotowy fermentor z kranikiem do rozlewu Ja tego nie zrozumiałem (co tłumaczy fakt, że jestem początkującym:). Jak gotowy do rozlewu skoro cicha jest w fermentatorze bez kranika? Natomiast kranik w burzliwej jest chyba zbędny bo i tak lepiej dekantować (dobrze użylem to trudne słowo?) rurką. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Burzliwą robisz w tym z kranikiem, żeby cichą zrobić bez kranika, a z kranikiem mieć wolny do rozlewu. Na cichą możesz przelewać jak chcesz (górą, dołem, bokiem, rurką, lejkiem, chlustem itd ), to raczej zagadka logistyczna, a nie techniczna Edytowane 29 Lutego 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Ja raczej nie jestem dobrym źródłem informacji. Moja wiedza jest czysto teoretyczna, na dodatek z brakami. Z tego co wiem przed rozlaniem piwa do butelek najlepiej zrobić syrop z cukru wlać go do czystego fermentatora z kranikiem, a następnie zlać piwo. Więc jeżeli cicha była w pojemniku bez kraniku, wolny masz z kranikiem. Dzięki takiemu zabiegowi masz pewność, że piwo będzie jednakowo nagazowane. Chociaż Shooter napisał, że przy Brewkicie cicha nie jest potrzebna. Edytowane 29 Lutego 2012 przez Małgosia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 josefik ty złośliwcze to był pils G haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Burzliwą robisz w tym z kranikiem, żeby cichą zrobić bez kranika, a z kranikiem mieć wolny do rozlewu. Na cichą możesz przelewać jak chcesz (górą, dołem, bokiem, rurką, lejkiem, chlustem itd ), to raczej zagadka logistyczna, a nie techniczna Burzliwą robisz z kranikiem i najlepiej (według mnie), z reduktorem osadów, aby zebrać gęstwę. Dodatkowo, jak pisali przedmówcy, dla posiadaczy dwóch fermentorów jest to korzystna rotacja zbiorników, aby do rozlewu mieć wolny z kranikiem. Jeszcze kilka warek i zostaniesz kolejnym szczęśliwym właścicielem zestawu wiader. Co do formy przelewania na cichą, to pozwolę sobie nie zgodzić z Gabe , przelewamy delikatnie, najlepiej zanurzając wąż, aby nie napowietrzać piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Ja też preferuję dekantację, ale są i tacy, co z powodzeniem chlustają, czy spuszczają kranikiem. Dlatego napisałem, że problem nie jest w sposobie przelewania, a w zajęciu przez piwo na cichej fermentora z kranikiem, który do rozlewu jest niezastąpiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Dostałam maila z BA, że wysłali już przesyłkę! Może jutro przyjdzie, nie mogę się doczekać. Nie wiem jak jutro w pracy wytrzymam, z nerwów, aż mi się ręce trzęsą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgosia Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Ufff mój pierwszy brew-kit w fermentatorze. Zostało mi tylko czekać. Mam nadzieję, że wszystko poszło dobrze. Dezynfekowałam wszystko co miało kontakt z brzeczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Czego Ci życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Witaj (z pewnym... opóźnieniem ). Miło odnotować w swojej okolicy kolejny browar domowy (a tymbardziej Piwowarkę). .... Szkoda, że Zimowe Impresje Piwne (po exporcie "sprawcy" Zibiego), wypadły z kalendarza imprez. Byłaby okazja do spotkania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechum Opublikowano 2 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witajcie! Piszę tutaj, żeby nie powielać wątków. Mam na imię Grzegorz i mieszkam w małej wiosce nieopodal ZST. Duży wpływ na to, że założyłem tu konto był wątek o kapslownicy (kupiłem ostatecznie reginę). Nie warzę i nie piję piwa. Lecz to może kiedyś się zmienić. Moim "głównym" alkoholowym zajęcie jest robienie (nie pędzenie!) wina. Mam konto na forum winiarskim (login grzechu) - szczerze polecam. Jestem członkiem SWiMP. Kapslownica będzie mi służyć póki co do kapslowania cydru. Pierwszy to kartonikowy. Znalazłem tu wątek, lecz nie jest on tak rozbudowany jak na "moim" forum. Mam nadzieję dowiedzieć się tu czegoś nowego, co będę mógł w przyszłości wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się