karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Zmodyfikowałem trochę przepis Dariusza Czaja, ponieważ mam na deficycie Pilsa, a pozostało mi sporo monachijskiego. Chciałbym uwarzyć zwykłego stouta Proszę o zweryfikowanie tego zasypu: ilości brzeczki nastawnej: 27 l planowane 12 BLG Słody: Pils - 3000 g Monachijski - 1000 g słód karmelowy jasny - 700 g (można trochę więcej?) słód barwiący - 100 g Carafa I - 100g Wszystkie słody poza barwiącym są Weyermanna. Chmiele: Marynka 50g Lubelski 60g Hallertauer Tradition 20g Drożdże: gęstwa Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Przy takim wybiciu (27l) szczerze wątpię w taką wydajność (12°Blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Minimum do stouta to słód i palony jęczmień. Reszta to ekstra dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Tak palony jest konieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) To teraz już jasne, pils + palony jęczmień , a mogę zwiększyć monachijski, aby uzyskać żądane blg? Jeśli tak, to o ile? Edytowane 27 Lutego 2012 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 A jaką masz wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Podczas wysokich mrozów była słaba niecałe 70%, ale ostatnia warka miała 88% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 A co mrozy maja do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) Można przyjąć że z 1 kg słodu otrzymujemy 5l brzeczki 12 blg Edytowane 27 Lutego 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A co mrozy maja do tego? Temperatura powietrza w pomieszczeniu, gdzie warzę była niższa i mam wrażenie, że ma to dość zasadniczy wpływ na wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Temperatura powietrza w pomieszczeniu, gdzie warzę była niższa i mam wrażenie, że ma to dość zasadniczy wpływ na wydajność. A co ma temp otoczenia do wydajności zacierania? Temperatury w zacierze utrzymujesz, wysładzasz wodą o odpowiedniej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Tak (~75 st.), jak wspomniałem jest to moje podejrzenie Naturalnie mogę się mylić. Po prostu po ustaniu mrozów miałem ponownie wydajność na poziomie. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 A skąd pomysł na 700g karmelu? Stout w sumie w ogóle go nie wymaga. Jeśli miałbym dać to nie przekraczałbym 200-300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Może ktoś podpowie z doświadczenia czy jęczmień palony można zastąpić na przykład słodem czekoladowym (mam pszeniczny) albo Carafa? Czy da zbliżone efekty i ewentualnie czy zastąpić go 1:1 w Stoucie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Możesz dać po połowie, tylko żeby to nie była carafa special, tylko zwykła, z łuską. Special jest zbyt łagodna do stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Typowy stout to 1/2 kg jeczmien palony (nieslodowy), 1kg platki jeczmienne, 3kg slod podstawowy. Czekoladowy jest bardziej jak ciemny karamelowy, wiex jest inny niz palony. Co do carafa to nie wiem. http://beersmith.com/blog/2011/03/10/irish-stout-recipes-with-john-palmer-beersmith-podcast-11/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Może ktoś podpowie z doświadczenia czy jęczmień palony można zastąpić na przykład słodem czekoladowym (mam pszeniczny) albo Carafa? Czy da zbliżone efekty i ewentualnie czy zastąpić go 1:1 w Stoucie? Nie. Jeczmien palony nadaje specyficznego zapachu i smaku. Mozna zastapic wszystko inne, ale to jest tak prawde ten podstawowy element, ktory daje standardowego Dry Stouta. Mozesz uwarzy portera na slodach ciemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 A to już nie ma innych stoutów, tylko Dry Stouty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 A to już nie ma innych stoutów, tylko Dry Stouty? Bez palonego to nie stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Jak patrzę na historyczne brytyjskie receptury na różne stouty, to w żadnej nie ma palonego jęczmienia, tylko czarny słód. Widocznie oni nie wiedzieli, że ma być jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Jak patrzę na historyczne brytyjskie receptury na różne stouty, to w żadnej nie ma palonego jęczmienia, tylko czarny słód. Widocznie oni nie wiedzieli, że ma być jęczmień. A czy ten wątek jest o historycznych stoutach? Czy standardowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To jest dla mnie niezrozumiałe, że każdy stout ma być taki jak Guiness. I skąd to przeświadczenie, że standardowy to znaczy dry stout? Wymieszanie pół na pół czarnego słodu z jęczmieniem nie zrobi z tego 50% stouta, ani tym bardziej w ogóle zastąpienie jęczmienia palonym słodem nie zrobi z tego piwa porteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 To jest dla mnie niezrozumiałe, że każdy stout ma być taki jak Guiness. I skąd to przeświadczenie, że standardowy to znaczy dry stout? Wymieszanie pół na pół czarnego słodu z jęczmieniem nie zrobi z tego 50% stouta, ani tym bardziej w ogóle zastąpienie jęczmienia palonym słodem nie zrobi z tego piwa porteru. http://www.camra.org.uk/page.php?id=231 w szczególności kawałek Porters are complex in flavour, range from 4% to 6.5% and are typically black or dark brown; the darkness comes from the use of dark malts unlike stouts which use roasted malted barley Więc tą opinię podziela również CAMRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się