Skocz do zawartości

Kilka pytań początkującego


bemol28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że to mój pierwszy wpis na tym forum to witam wszystkich piwowarów.

Od lat robię wina ale w ramach eksperymentu uwarzyłem niedawno pierwszą warkę z góry zakładając że będzie smakowało jak tanie piwo z Lidla a tu niespodzianka. Moje pierwsze piwo smakuje mi:)

Ale do rzeczy:

Mam zamiar na dniach zamówić surowce na kolejne 4 piwa w tym 2 wg zestawów z CP lecz na większą ilość piwa więc nie będę zamawiał zestawów tylko same surowce. No i właśnie z tymi zestawami mam pewien problem.

 

Pale Ale

-pale ale 5,5-7,5 EBC- 4,6 kg

-karmelowy jasny 80-150 EBC- 0,25kg

-Marynka, granulat, 40 g

-Lubelski, granulat, 50 g

 

Red Irish Ale

-pilzneński 2,8-4,2 EBC- 1,9 kg

-monachijski 10-27 EBC- 2 kg

-karmelowy jasny 80-150 EBC- 0,15 kg

-karmelowy ciemny 540-850 EBC- 0,15 kg

-Marynka, granulat, 20 g

-Lubelski, granulat, 15 g

Czy do Red Ale mam może dodać palony jęczmień lub coś jeszcze pozmieniać i jak to w ogóle zacierać. W jednej temp. czy dwóch i z jakimi przerwami.

 

Mam też drugi problem, a mianowicie:

Mam akwarium roślinne, mam wiec również filtr RO i dużo testów wody.

Woda w kranie: Ph 7,5 Twardość 12GH

Woda z RO: Ph 6 Twardość 0GH , praktycznie destylowana

Jakiej wody mam urzywac, kranówki, RO lub może mieszać 50/50. Za pierwszym razem właśnie zmieszałem. Czytałem coś na temat wpływu Ph na piwo ale nie bardzo to zrozumiałem.

Sorki jeśli pytam o oczywiste rzeczy ale musicie wybaczyć początkującemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli kupujesz sam surowce to nie trzymaj się tych zestawów - są lepsze receptury:

 

http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w

 

Jedno i drugie piwo możesz zacierać jednotemperaturowo w około 68°C. Chmiele na Twoim miejscu wybrałbym angielskie. Co do wody to do tych piw wybrałbym twardszą - kranówę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.