prome Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 W 2011 miałem dłuższą przerwę z warzeniem, a temat z 2010 nie wiem dlaczego, ale został skasowany, dlatego też na początek przedstawię moje pierwsze warki. Przygodę z warzeniem piwa od razu rozpocząłem od słodów.. Warka #1 Kolsch 13°BLG 04.06.2010 Składniki: -słód pilzneński: 3,2kg -słód pszeniczny: 0,8kg - chmiel lubelski (granulat): 50g - drożdże Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie: 10L - 65°C 63°C - 60min 73°C - 15min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 19L - 3°BLG - 12°BLG Chmielenie: 60min 0' - 40g 40' - 10g Fermentacja: 25°C Burzliwa: 12dni Cicha: 9dni Rozlew: 180g glukozy Wyszło 20,5L Warka #2 Grodziskie 9°BLG 22.06.2010 Składniki: -słód pszeniczny: 1,25kg -słód wędzony: 1,25kg - chmiel lubelski (granulat): 50g - gęstwa z Wyeast 2565 Koelsch Zacieranie: 5L - 40°C - 30min 2L - 50°C - 20min 3L - 70°C - 30min 2L - 75°C - około 30min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 13L - 3°BLG - 8°BLG Chmielenie: 90min 0' - 30g 75' - 20g Fermentacja: 22°C Burzliwa: 7dni Cicha: 10dni Rozlew: 70g glukozy + 65g cukru Wyszło 17,5L Warka #3 Pils 12°BLG 08.07.2010 Składniki: -słód pilzneński: 4kg -słód carapils: 0,2kg - chmiel lubelski (granulat): 60g - drożdże Saflager W34/70: 6g Zacieranie: 12L - 75°C 72°C - 30min 65°C - 30min 78°C - 20min 80°C - end Filtracja/Wysładzanie: 19L - 1,5°BLG - 11°BLG Chmielenie: 90min 10' - 30g 60' - 15g 85' - 15g Fermentacja: 9°C Burzliwa: 12dni Cicha: 21dni Rozlew: 5g cukru/butelka 0,5L Wyszło 20L Warka #4 Pale Ale 12°BLG 12.07.2010 Składniki: -słód pale ale: 3,8kg -słód carahell: 0,2kg - chmiel lubelski (granulat): 25g - chmiel marynka (granulat): 35g - drożdże Safale US-05: 6g Zacieranie: 12L - 70°C 66°C - 60min 76°C - 10min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 19L - 2°BLG - 11°BLG Chmielenie: 60min 0' - 35g marynka 40' - 15g lubelski 55' - 10g lubelski Fermentacja: 25°C Burzliwa: 5dni Cicha: 10dni Rozlew: 4g cukru/butelka 0,5L Wyszło 21L Warka #5 Pilzneński 11,5°BLG 13.08.2010 Składniki: -słód pilzneński: 5kg - chmiel lubelski (granulat): 50g - chmiel marynka (granulat): 20g - drożdże Saflager W34/70: 6g Zacieranie: DEKOKCYJNIE Główny 17,5L - 45°C - 2h30min 62°C - 20min DEKOKT 1/3 nastawu (około 5L) 72°C - 10min 100°C - 15min Dekokt wlewam do głównego 72°C - 20min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 16L - 4°BLG - 11°BLG Chmielenie: 60min 0' - 20g marynka 30' - 50g lubelski Fermentacja: 9°C Burzliwa: 10dni Cicha: 30dni Rozlew: 4g cukru/butelka 0,5L Wyszło 26,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Warka #6 Maibock 13°BLG 20.09.2010 Składniki: - słód pilzneński: 3kg - słód pszeniczny: 1,0kg - słód carahell: 0,4kg - chmiel Tettnager (granulat): 30g - chmiel Marynka (granulat): 20g - drożdże Saflager W34/70: 6g Zacieranie: 15L - 70°C 68°C - 70min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 12L - 6°BLG - 12°BLG Chmielenie: 90min 5' - 20g Marynka 60' - 20g Tettnager 80' - 10g Tettnager Fermentacja: 10°C Burzliwa: 16dni Cicha: 21dni Rozlew: 2g cukru/butelka 0,5L Wyszło 19L Warka #7 Koelsch 12°BLG 13.03.2011 Składniki: - słód pilzneński: 3,2kg - słód pszeniczny: 0,8kg - chmiel lubelski (granulat): 50g - mech irlandzki: 3g - drożdże US-05: 6g Zacieranie: 10L - 65°C 63°C - 60min 73°C - 15min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 17L - 3°BLG - 11°BLG Chmielenie: 60min 0' - 40g 40' - 10g Fermentacja: 20°C Burzliwa: 11dni Cicha: 16dni Rozlew: 3g cukru/butelka 0,5L Warka #8 Pszeniczne 12°BLG 01.04.2011 Składniki: - słód pszeniczny: 2,5kg - słód pilzneński: 1,6kg - słód carahell: 0,2kg - chmiel lubelski (granulat): 50g - mech irlandzki: 3g - gęstwa US-05: 200ml Zacieranie: 13L - 47°C 45°C - 10min 53°C - 15min 63°C - 30min 72°C - 10min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 18L - 2°BLG - 11°BLG Chmielenie: 80min 10' - 25g 50' - 15g 65' - 3g mech irlandzki 75' - 10g Fermentacja: 9°C Burzliwa: 13dni Cicha: 24dni Rozlew: 3g cukru/butelka 0,5L Wyszło 20L Warka #9 Pils 12°BLG 08.05.2011 Składniki - słód pilzneński: 4,2kg - słód carapils: 0,2kg - chmiel lubelski (granulat): 60g - drożdże Munich LGR Zacieranie: 12L - 65°C 62°C - 30min 72°C - 30min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 19L - 2°BLG - 11°BLG Chmielenie: 90min 10' - 30g 60' - 15g 85' - 15g Fermentacja: 9°C Burzliwa: 7dni Cicha: 14dni Warka #10 Ciechan 12°BLG 16.01.2012 Składniki: - słód pszeniczny: 2,5kg - słód pilzneński: 3,5kg - słód monachijski I: 0,3kg - słód carapils: 0,2kg - chmiel lubelski (szyszka): 50g - chmiel marynka (szyszka): 45g - drożdże Munich LGR Zacieranie: 12L - 55°C 53°C - 15min 63°C - 50min 73°C - 15min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 18L - 2°BLG - 11°BLG Chmielenie: 60min 5' - 45g Marynka 30' - 50g Lubelski Fermentacja: 10°C Burzliwa: 14dni Cicha: 20dni Rozlew: 4g cukru/butelka 0,5L Wyszło 20L Warka #11 Żytnie 12°BLG 22.01.2012 Składniki: - słód żytni: 2,4kg - słód pilzneński: 1,2kg - słód monachijski II: 1,0kg - słód caramunich II: 0,2kg - chmiel lubelski (granulat): 30g - drożdże Safbrew WB-06: 11,5g Zacieranie: 13,5L - 70°C 68°C - 80min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 18L - 5°BLG - 10,5°BLG Chmielenie: 70min 10' - 20g 40' - 10g Fermentacja: 22°C Burzliwa: 7dni Cicha: 24dni Rozlew: 2g cukru/butelka 0,5L Wyszło 19L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Dodaję zaległe warki: Warka #12 Pils 12°BLG 03.03.2012 Składniki: - słód pilzneński: 3,2kg - słód bohemian: 0,8kg - chmiel lubelski (granulat): 60g - drożdże S-23: 11,5g Zacieranie: 12L - 67°C 65°C - 30min 72°C - 30min 78°C - 20min Filtracja/Wysładzanie: 22L - 1°BLG - 10°BLG Chmielenie: 90min 10' - 30g 60' - 15g 85' - 15g Fermentacja: 12°C Burzliwa: 10dni Cicha: 21dni Rozlew: 2g cukru/butelka 0,5L Wyszło 25L Warka #13 Pale Ale 12°BLG 05.03.2012 Składniki: - słód Pale Ale: 4,0kg - słód bohemian: 0,5kg - słód monachijski: 0,3kg - chmiel magnum (szyszka): 20g - chmiel lomik (szyszka): 20g - drożdże Safale US-05: 6g Zacieranie: 13L - 65°C 67°C - 60min 72°C - 10min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 23L - 2°BLG - 10°BLG Chmielenie: 70min 0' - 20g magnum 60' - 20g lomik Fermentacja: 20°C Burzliwa: 7dni Cicha: 21dni Rozlew: 2g cukru/butelka 0,5L Wyszło 25L Warka #14 Koelsh 11°BLG 18.01.2013 Składniki: - słód pilzneński: 3,7kg - słód pszeniczny: 0,4kg - chmiel lubelski (szyszki): 70g - drożdże Safbrew S-33: 11,5g Zacieranie: 12L - 67°C 66°C - 60min 72°C - 20min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 24L - 3°BLG - 10°BLG Chmielenie: 60min 0' - 50g 45' - 25g Fermentacja: 22°C Burzliwa: Cicha: Warka #15 Dry Stout 11,5°BLG 18.01.2013 Składniki: - słód Pale Ale: 3,2kg - słód karmelowy Carafa II: 0,1kg - jęcznień palony: 0,3kg - płatki jęczmienne: 0,5kg - chmiel magnum (szyszka): 40g - chmiel perle (szyszka): 30g - drożdże Safale US-05: 6g Zacieranie: 12L - 69°C (dodałem wszystkie składniki) 67°C - 45min 72°C - 10min 78°C - end Filtracja/Wysładzanie: 20L - 2°BLG - 10,5°BLG Chmielenie: 60min 5' - 40g magnum 40' - 30g perle Fermentacja: 22°C Burzliwa: Cicha: Edytowane 22 Stycznia 2013 przez prome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się