Skocz do zawartości

Browar prome


Rekomendowane odpowiedzi

W 2011 miałem dłuższą przerwę z warzeniem, a temat z 2010 nie wiem dlaczego, ale został skasowany, dlatego też na początek przedstawię moje pierwsze warki.

Przygodę z warzeniem piwa od razu rozpocząłem od słodów..

 

Warka #1

Kolsch 13°BLG

04.06.2010

 

Składniki:

-słód pilzneński: 3,2kg

-słód pszeniczny: 0,8kg

- chmiel lubelski (granulat): 50g

- drożdże Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie:

10L - 65°C

63°C - 60min

73°C - 15min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

19L - 3°BLG - 12°BLG

 

Chmielenie:

60min

0' - 40g

40' - 10g

 

Fermentacja:

25°C

Burzliwa: 12dni

Cicha: 9dni

 

Rozlew:

180g glukozy

Wyszło 20,5L

 

 

Warka #2

Grodziskie 9°BLG

22.06.2010

 

Składniki:

-słód pszeniczny: 1,25kg

-słód wędzony: 1,25kg

- chmiel lubelski (granulat): 50g

- gęstwa z Wyeast 2565 Koelsch

 

Zacieranie:

5L - 40°C - 30min

2L - 50°C - 20min

3L - 70°C - 30min

2L - 75°C - około 30min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

13L - 3°BLG - 8°BLG

 

Chmielenie:

90min

0' - 30g

75' - 20g

 

Fermentacja:

22°C

Burzliwa: 7dni

Cicha: 10dni

 

Rozlew:

70g glukozy + 65g cukru

Wyszło 17,5L

 

 

Warka #3

Pils 12°BLG

08.07.2010

 

Składniki:

-słód pilzneński: 4kg

-słód carapils: 0,2kg

- chmiel lubelski (granulat): 60g

- drożdże Saflager W34/70: 6g

 

Zacieranie:

12L - 75°C

72°C - 30min

65°C - 30min

78°C - 20min

80°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

19L - 1,5°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

90min

10' - 30g

60' - 15g

85' - 15g

 

Fermentacja:

9°C

Burzliwa: 12dni

Cicha: 21dni

 

Rozlew:

5g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 20L

 

 

Warka #4

Pale Ale 12°BLG

12.07.2010

 

Składniki:

-słód pale ale: 3,8kg

-słód carahell: 0,2kg

- chmiel lubelski (granulat): 25g

- chmiel marynka (granulat): 35g

- drożdże Safale US-05: 6g

 

Zacieranie:

12L - 70°C

66°C - 60min

76°C - 10min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

19L - 2°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

60min

0' - 35g marynka

40' - 15g lubelski

55' - 10g lubelski

 

Fermentacja:

25°C

Burzliwa: 5dni

Cicha: 10dni

 

Rozlew:

4g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 21L

 

 

 

Warka #5

Pilzneński 11,5°BLG

13.08.2010

 

Składniki:

-słód pilzneński: 5kg

- chmiel lubelski (granulat): 50g

- chmiel marynka (granulat): 20g

- drożdże Saflager W34/70: 6g

 

Zacieranie:

DEKOKCYJNIE

Główny

17,5L - 45°C - 2h30min

62°C - 20min

DEKOKT

1/3 nastawu (około 5L)

72°C - 10min

100°C - 15min

Dekokt wlewam do głównego

72°C - 20min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

16L - 4°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

60min

0' - 20g marynka

30' - 50g lubelski

 

Fermentacja:

9°C

Burzliwa: 10dni

Cicha: 30dni

 

Rozlew:

4g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 26,5L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6

Maibock 13°BLG

20.09.2010

 

Składniki:

- słód pilzneński: 3kg

- słód pszeniczny: 1,0kg

- słód carahell: 0,4kg

- chmiel Tettnager (granulat): 30g

- chmiel Marynka (granulat): 20g

- drożdże Saflager W34/70: 6g

 

Zacieranie:

15L - 70°C

68°C - 70min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

12L - 6°BLG - 12°BLG

 

Chmielenie:

90min

5' - 20g Marynka

60' - 20g Tettnager

80' - 10g Tettnager

 

Fermentacja:

10°C

Burzliwa: 16dni

Cicha: 21dni

 

Rozlew:

2g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 19L

 

 

Warka #7

Koelsch 12°BLG

13.03.2011

 

Składniki:

- słód pilzneński: 3,2kg

- słód pszeniczny: 0,8kg

- chmiel lubelski (granulat): 50g

- mech irlandzki: 3g

- drożdże US-05: 6g

 

Zacieranie:

10L - 65°C

63°C - 60min

73°C - 15min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

17L - 3°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

60min

0' - 40g

40' - 10g

 

Fermentacja:

20°C

Burzliwa: 11dni

Cicha: 16dni

 

Rozlew:

3g cukru/butelka 0,5L

 

 

Warka #8

Pszeniczne 12°BLG

01.04.2011

 

Składniki:

- słód pszeniczny: 2,5kg

- słód pilzneński: 1,6kg

- słód carahell: 0,2kg

- chmiel lubelski (granulat): 50g

- mech irlandzki: 3g

- gęstwa US-05: 200ml

 

Zacieranie:

13L - 47°C

45°C - 10min

53°C - 15min

63°C - 30min

72°C - 10min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

18L - 2°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

80min

10' - 25g

50' - 15g

65' - 3g mech irlandzki

75' - 10g

 

Fermentacja:

9°C

Burzliwa: 13dni

Cicha: 24dni

 

Rozlew:

3g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 20L

 

 

Warka #9

Pils 12°BLG

08.05.2011

 

Składniki

- słód pilzneński: 4,2kg

- słód carapils: 0,2kg

- chmiel lubelski (granulat): 60g

- drożdże Munich LGR

 

Zacieranie:

12L - 65°C

62°C - 30min

72°C - 30min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

19L - 2°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

90min

10' - 30g

60' - 15g

85' - 15g

 

Fermentacja:

9°C

Burzliwa: 7dni

Cicha: 14dni

 

 

Warka #10

Ciechan 12°BLG

16.01.2012

 

Składniki:

- słód pszeniczny: 2,5kg

- słód pilzneński: 3,5kg

- słód monachijski I: 0,3kg

- słód carapils: 0,2kg

- chmiel lubelski (szyszka): 50g

- chmiel marynka (szyszka): 45g

- drożdże Munich LGR

 

Zacieranie:

12L - 55°C

53°C - 15min

63°C - 50min

73°C - 15min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

18L - 2°BLG - 11°BLG

 

Chmielenie:

60min

5' - 45g Marynka

30' - 50g Lubelski

 

Fermentacja:

10°C

Burzliwa: 14dni

Cicha: 20dni

 

Rozlew:

4g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 20L

 

 

Warka #11

Żytnie 12°BLG

22.01.2012

 

Składniki:

- słód żytni: 2,4kg

- słód pilzneński: 1,2kg

- słód monachijski II: 1,0kg

- słód caramunich II: 0,2kg

- chmiel lubelski (granulat): 30g

- drożdże Safbrew WB-06: 11,5g

 

Zacieranie:

13,5L - 70°C

68°C - 80min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

18L - 5°BLG - 10,5°BLG

 

Chmielenie:

70min

10' - 20g

40' - 10g

 

Fermentacja:

22°C

Burzliwa: 7dni

Cicha: 24dni

 

Rozlew:

2g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 19L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dodaję zaległe warki:

 

Warka #12

Pils 12°BLG

03.03.2012

 

Składniki:

- słód pilzneński: 3,2kg

- słód bohemian: 0,8kg

- chmiel lubelski (granulat): 60g

- drożdże S-23: 11,5g

 

Zacieranie:

12L - 67°C

65°C - 30min

72°C - 30min

78°C - 20min

 

Filtracja/Wysładzanie:

22L - 1°BLG - 10°BLG

 

Chmielenie:

90min

10' - 30g

60' - 15g

85' - 15g

 

Fermentacja:

12°C

Burzliwa: 10dni

Cicha: 21dni

 

Rozlew:

2g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 25L

 

 

 

Warka #13

Pale Ale 12°BLG

05.03.2012

 

Składniki:

- słód Pale Ale: 4,0kg

- słód bohemian: 0,5kg

- słód monachijski: 0,3kg

- chmiel magnum (szyszka): 20g

- chmiel lomik (szyszka): 20g

- drożdże Safale US-05: 6g

 

Zacieranie:

13L - 65°C

67°C - 60min

72°C - 10min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

23L - 2°BLG - 10°BLG

 

Chmielenie:

70min

0' - 20g magnum

60' - 20g lomik

 

Fermentacja:

20°C

Burzliwa: 7dni

Cicha: 21dni

 

Rozlew:

2g cukru/butelka 0,5L

Wyszło 25L

 

 

 

Warka #14

Koelsh 11°BLG

18.01.2013

 

Składniki:

- słód pilzneński: 3,7kg

- słód pszeniczny: 0,4kg

- chmiel lubelski (szyszki): 70g

- drożdże Safbrew S-33: 11,5g

 

Zacieranie:

12L - 67°C

66°C - 60min

72°C - 20min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

24L - 3°BLG - 10°BLG

 

Chmielenie:

60min

0' - 50g

45' - 25g

 

Fermentacja:

22°C

Burzliwa:

Cicha:

 

 

 

Warka #15

Dry Stout 11,5°BLG

18.01.2013

 

Składniki:

- słód Pale Ale: 3,2kg

- słód karmelowy Carafa II: 0,1kg

- jęcznień palony: 0,3kg

- płatki jęczmienne: 0,5kg

- chmiel magnum (szyszka): 40g

- chmiel perle (szyszka): 30g

- drożdże Safale US-05: 6g

 

Zacieranie:

12L - 69°C (dodałem wszystkie składniki)

67°C - 45min

72°C - 10min

78°C - end

 

Filtracja/Wysładzanie:

20L - 2°BLG - 10,5°BLG

 

Chmielenie:

60min

5' - 40g magnum

40' - 30g perle

 

Fermentacja:

22°C

Burzliwa:

Cicha:

Edytowane przez prome
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.