zwirooo Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 można użyć OXI który jest przeterminowany o 10 miesięcy? pewnie nie, ale warto zapytać... być może ktoś z was dezynfekował przeterminowanym oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Dużo zależy w jakich warunkach był przetrzymywany, w jakiej temperaturze i czy był narażony na działanie światła. Niektórzy korzystają z drożdży po terminie i piwo fermentuje jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Sprawdzę w domu moje OXI. Zdaje mi się, że ostatnio używałem go sporo po terminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 można użyć OXI który jest przeterminowany o 10 miesięcy? pewnie nie, ale warto zapytać... być może ktoś z was dezynfekował przeterminowanym oxi Poszukaj na forum, były takie posty mówiące, że OXI jest dobre, gdy wsypane do wody zdaje się być takie śliskie, czy jak określić to wrażenie. Robiąc taki test będziesz wiedział, czy przeterminowane jeszcze się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Termin mojemu OXI minął w kwietniu 2011 roku, używałem w grudniu 2011 i styczniu 2012. Kwasu brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Też używałem przeterminowany o przeszło rok. Zakażenia nie złapałem lecz jego działanie było widocznie słabsze. Dużo mniej wydzielonych oparów i gorzej się rozpuszczał w wodzie (ok 10-20% się po prostu nie rozpuściła, nie zaszła reakcja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Tez mi się wydaję że taki okres czasu nie może bardzo wpłynąć na jego działanie, jeśli jest dobrze przechowywany. To tak jak sól - leżała miliard lat po ziemią a w sklepie na półce może leżeć rok? Coś tu jest nie tak... Niektóre rzeczy się po prostu nie psują ;] Jak reaguje znaczy - dobry. Jak go dasz do gorącej wody na 100% wejdzie w reakcję. Ps. OXI to Nadwęglan sodu. Na allegro masz do dużo taniej. Jakieś 24 zł za 4kg. Edytowane 8 Marca 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Moje było przechowywane w spartańskich warunkach. Od połowy lipca do września w garażu blaszaku, w którym temperatury przekraczały 40 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Tzn. było sucho i ciepło - czyli idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 W przerwach na deszcz było sucho Wszystko przez remont. Myszy np. dorwały się do kredek świecowych. Zastanawiałem się co to za kolorowa trutka na szczury, a to się okazało, że kolory bobków zależały od koloru kredek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi