amap Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Jako, że po ostatnich fatalnych eksperymentach z mildem mam dość warzenia, postanowiłem podzielić się swoim doświadczeniem kucharskim. nie jestem dietetykiem więc i przepisy moga być bardziej zdrowe i mniej - ale na pewno bedą smaczne Przepis #1: Paella (porcja dla dwóch głodnych osób lub czterech mniej głodnych ) - czas przygotowania 15 min - czas przyrządzania 30 min składniki: - 1 duża cebula - 3-4 ząbki czosnku - 2 woreczki ryżu (200g) - ok. 200g mrożonego groszku - ok. 200g mrożonej fasolki - ok. 50g kiełbasy chorizo (z powodzeniem można zastapić pikantnym salami) - ok. 500g obranego dorsza wędzonego (grunt by mięso było zwarte...) - ok. 1l wywaru z jarzyn zwanym rosołem (z powodzeniem można zastąpić 1 kostką rosołową ;P) - szczypta szafranu - ok. 3 łyżki oliwy z oliwek - sól do smaku (jeśli nie korzystamy z kostki rosołowej!) - natka pietruszki przygotowanie: - kielbasę kroimy w plasterki lub kostkę - rybę oddzielamy od ości i skóry a następnie dzielimy na małe kawałki - przygotowujemy wywar z jarzyn bądź kostkę rosołową, wrzucamy szafran do wrzącego wywaru by sie pogotował i zabarwił - kiełbase wrzucamy do głebokiej patelni i podsmażamy (bez tłuszczu!) - dodajemy oliwę i wsypujemy zawartość woreczków - dokładnie mieszamy, by każde ziarenko pokryło się się oliwą i podsmażamy - wlewamy wywar, mieszamy, dodajemy fasolkę i rybę, delikatnie mieszamy aby kawalki ryby nie rozdrobniły się jeszcze bardziej - parę minut przed końcem dodajemy groszek, czekamy aż ryż się ugotuje a wywar zostanie wchłoniety przez ryż (nie mieszamy!!!) - przystrajamy pietruszką i wsuwamy popijając ostry smak chłodnym koelschem przepis można dowolnie modyfikować (zdjęcia zamieszczę przy okazji). jeśli się spodoba to opisze więcej potraw Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez amap cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 dodałem zdjęcia w pierwszym poście - w następnym odcinku zaprezentuję zupę cebulową z białym serem o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się