vibovit Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Po zgubieniu zapisków z poprzednich Warek, postanowiłem założyć swój dziennik. Na początek dwie Warki z mijającego tygodnia. Warka nr 24 Wiedeński lager Słód wiedeński – 3,6kg Caramunich – 0,6kg Słód monachijski typ II – 0,6kg Niestety przed warzeniem zbiłem termometr, więc zacierałem w taki sposób: 7 litrów wrzątku + 6 litrów zimnej wody z kranu i dodałem ześrutowane ziarno Następnie odebrałem 4litry, doprowadziłem powoli do wrzenia i gotowałem 15min Gotujący się zacier zwróciłem do kotła i otrzymaną temperaturę (szacuję, że ok. 62oC) utrzymałem przez 30 min. Odebrałem 4 litry, doprowadziłem powoli do wrzenia i gotowałem 15min Jak poprzednio gotujący się zacier zwróciłem do kotła i otrzymaną temperaturę (miało być 72oC) utrzymałem przez 40 min. Filtracja i chmielenie: Perle 15g – 60 min Perle 15g – 25 min Hallertau Hersbrucker 15g – 5min Łyżeczka mchu irlandzkiego Wyszło 21 litrów 12Blg. Po schłodzeniu drożdże Bavarian Lager Warka nr 25 American Pale Ale Słód Pale – 4,5kg Słód żytni – 0,5kg Słód monachijski typ II – 0,4 kg Zacieranie 60 min w 68oC Chmielenie: Simcoe 18g – 60min Citra 18g – 20min Citra 18g – 1min Zamierzam chmielić Citrą na zimno, jakieś 30g na cichej. Nie zmierzyłem Blg, ale według Beer Smitha ok. 14,3. Drożdże Wyeast 1056 American Ale Edytowane 7 Października 2012 przez vibovit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Pierwszy wpis i babol w tytule (edit: a może to nie był babol ) Niestety przed warzeniem zbiłem termometr, więc zacierałem w taki sposób [...] Takich piwowarów domowych nam trzeba, a nie zawracać sobie głowę o atomową dokładność pomiaru temperatury Edytowane 11 Marca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Ten tytul specjalnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Office Word mi poprawił warzenie na ważenie – już edytowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Warka nr 26 (30 wrzesień 2012) Standard Bitter Słód Pale – 3,2 kg Słód Caraamber – 0,4 kg Do 3,2 l wody, o temp. 70o C, dodałem słody Temperatura zacieru ustaliła się na około 62oC i utrzymałem ją przez 15min Dalej podgrzałem zacier do 72o C i przerwa 40min Filtracja i chmielenie: 23g Phoenix – 60min 15g East Kent Goldings – 20min Łyżeczka mchu irlandzkiego Po gotowaniu wyszło 17 litrów. Dolałem wody do 20 i po pomiarze wyszło około 9,5 BLG. Drożdże: Wyeast Activator --- 1968 LONDON ESB ALE Fermentacja zakończona po 3 dniach! Zeszło do około 2,5BLG Edytowane 7 Października 2012 przez vibovit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Warka nr 27 (7 październik 2012) Extra Strong bitter Słód Pale - 4,6kg Słód Crystal (120EBC) - 0,5kg Do 10 litrów wody, o temp 70C dodałem słody. Pierwsza przerwa 62C - 30min Druga przerwa 72C - 40min Chmielenie: 60 min - Phoenix 30g 20min - Fugles 10g, EKG 10g 5min - Fugles 6g, EKG 6g Cukier trzcinowy 200g pod koniec gotowania Wyszło 20 litrów 15,2 BLG, dodałem 2 litry zimnej wody. Drożdże: Wyeast Activator --- 1968 LONDON ESB ALE (z warki nr 26) Edytowane 7 Października 2012 przez vibovit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Możesz napisać co daje dodatek cukru trzcinowego do gotowania?? bo się zastanawiam nad użyciem takiego cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Stawiam na zwiększenie ekstraktu początkowego Cukier trzcinowy jest mniej przetworzony (stawiam na to, że taki właśnie został użyty) i daje "ciekawsze nutki smakowe" od cukru buraczanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 To że daje większe blg to się domyśliłem - bardziej o doznania smakowe mi chodzi :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Niczego nie wnosi, żeby były jakieś smaki to albo muscovado, albo trzeba zinwertować, ale to ma sens jak jest nierafinowany, np. demerara. Rafinowany trzcinowy do inwertowania się nadaje, ale też niczego nie da. No chyba że się doda ciut melasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Cukier trzcinowy nie wnosi nic poza to co buraczany, czyli jak napisał kosimazaki, większe BLG. Akurat taki miałem pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Warka nr 28 (27 października 2012) Angielski IPA Słód Pale - 3kg Słód Crystal (120EBC) - 0,2kg Do 8 litrów wody o temp 75C wsypane słody Przerwa 1h w temp ok 68C Chmielenie: 60 min - Phoenix 18g 25 min - Phoenix 10g; East Kent Goldings 10g 5 min - East Kent Goldings 15g; mech irlandzki 1min - Fugles 10g Wyszło 12 litrów 13,5 Blg. Będę chmielił na zimno chmielem Fugles Drożdże: Wyeast Activator --- 1968 LONDON ESB ALE (z warki nr 26) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Warka nr 29 (2 listopada 2012) Belgijskie blond ale Słód pilzneński - 5kg Słód Cara Blond (20EBC) - 0,7kg cukier kandyzowany - 0,25kg Zacieranie 62C - 40min 72C - 30min Chmielenie: 60min - Styrian Goldings 18g 20min - Styrian Goldings 22g 5min - Styrian Goldings 24g 19 litrów 16,5 BLG Drożdże White Labs Belgian Strong Ale 545 (1litr starter 12h) Zaczęły prace po 30min... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vibovit Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Warka nr 30 (11 listopada 2012) Mild Słód Pale Ale - 3kg Caraaroma - 0,4kg Zacieranie: 70C - 45min (8 litrów wody) 76C - 10min (dolałem 4l wody 90C) Chmielenie: 60min - Marynka 10g 30min - Marynka 8g 20 litrów 9 Blg Drożdże Wyeast Ringwood Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się