Skocz do zawartości

Chmielenie części brzeczki z ekstraktów


jq

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z brakiem czasu postanowiłem zrobić 30 litrów piwa z ekstraktów jasnych WES - 3 x 1,7 litra. Chmielić będę marynką i lubelskim, teraz pytanie czy nachmielenie (gotowanie) 10 litrów z 1 sztuką ekstraktu i późniejsze rozcieńczenie resztą wody (mineralna o temp 0 st) i ekstraktami aby przyspieszyć chłodzenie powinno dać taki sam efekt jak chmielenie 30 litrów, czy jest możliwość że za mało aromatu i goryczki się "rozpuści" w tych 10 litrach ? Czy lepiej gotować z 3 ekstraktami i 1/3 wody ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.