kol4 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Witam Mam plan na nastepujące piwko z ekstraktów : - 1,7 kg WES jasny - 1,2 kg WES pszeniczny - Drożdźe S33 - Chmiele ?? Prosiłbym was o opinię co z tego wyjdzie i jak to ewentualnie chmielić ( na aromat czy na goryczkę) Pozdr Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Piwo wyjdzie. Raczej słabe, więc chmielu też nie dużo. 20-30g Sybilli (albo 20g Marynki) na goryczkę powinno być akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 W kierunku jakiego stylu to będzie zmierzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Na wsi to by było Farmhouse Ale. A w mieście to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kol4 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 HEHE Cityhouse Ale . znaczy chcodziło mi czy bliżej temu bedzie do pszeniczniaka czy bardzie jasnego Ale bo niewiem czy zostawiac na cichą czy butelkowac jak pszenice po burzliwej i spijac po ok 2 ty czy moze leżakować z miesiąc przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 To głównie zależy od drożdży. Używasz zwykłych, więc i fermentuj jak zwykłe piwo, nie pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Robiłem ten zestaw ale na WB-06. Wyszło dość aromatyczne pszeniczne - średnio mi smakuje, bo celowałem w lżejsze klimaty, ale goście chwalą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi