pepo Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Mam mały zagwozdek Może ktoś na szybko pomoże.... ? mam kolumnę : Nazwisko Imię chcę wysupłać do kolumny obok tylko nazwisko.... połowicznie mi się to udało.... ale.. no właśnie ale.... spacja wisi na końcu otrzymanego nazwiska np: Kowalski Jan =LEWY(A7;SZUKAJ.TEKST(" ";A7)) i mamy --- > Kowalski_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Kowalski Jan =LEWY(A7;SZUKAJ.TEKST(" ";A7) -1) pepo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 super!! dzięki wielkie.... wiszę Ci piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Ja czasami wykorzystuję taką prostacką metodę: Wklejam do worda, konwertuję tekst na tabelę (trzeba wybrać znak spacji jako dzielnik), kopiuję całość i wklejam do excella Edytowane 14 Marca 2012 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Ja czasami wykorzystuję taką prostacką metodę: Wklejam do worda, konwertuję tekst na tabelę (trzeba wybrać znak spacji jako dzielnik), kopiuję całość i wklejam do excella Moja prostacka metoda: zapisz jako CSV z rozdzielnikiem pól "|" a potem: for x, y in [line.split('|') for line in open('plik.txt').read().strip().split('\n')]: print x.strip(), y.strip() Dałoby się w jednej linijce używając awka, ale awk jest passe. Jakby ktoś chciał coś podobnego w samym arkuszu, to Pythona można podłączyć zarówno do MS Office, jak i OpenOffice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Dałoby się w jednej linijce używając awka, ale awk jest passe. No bo i jasne, że do jednolinijkowców najlepszy jest perl (zresztą nie tylko do tego) Ja czasami wykorzystuję taką prostacką metodę: Wklejam do worda, konwertuję tekst na tabelę (trzeba wybrać znak spacji jako dzielnik), kopiuję całość i wklejam do excella Bez użycia Worda da się: Kopiuj / Wklej Specjalnie i Użyj kreatora importu tekstu (czy jakoś tak), tam można wybrać co jest separatorem Edytowane 14 Marca 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Perl to dzieło szatana. smaug 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi