Tomek_J Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Trochę się chyba pogubiłem w całej tej procedurze. Wyjaśnijcie mi proszę czy na cichą należy przelewać do fermentora z kranikiem? Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale po skończeniu burzliwej przelałem młode piwo na cichą fermentację do fermentora z kranikiem. Pomyślałem że dobrze to wpłynie na klarowność piwa. Jednak nie wiem jak rozsądnie dodać surowiec do refermentacji, przecież dodając np rozpuszczony cukier zamieszam piwo i osady podniosą się i całe klarownie weźmie w łeb Co pokręciłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Pokręciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Syrop z cukru wlewasz w fermentator z kranikiem i dopiero do niego dekantujesz piwo. Tylko trzeba to zrobić ostrożnie żeby właśnie nie podnieść osadów z dna. Edytowane 16 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Trochę źle zrobiłeś, bo ten fermentator z kranikiem będziesz potrzebował do rozlewu do butelek. Za tydzień-dwa w dniu butelkowania możesz po prostu przelać warkę do innego pojemnika, wyczyścić fermentor z kranikiem i przelać z powrotem do niego żeby butelkować. Edytowane 16 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Albo, wyczyść fermentator po burzliwej i od razu przelej z powrotem do niego na cichą- ja bym tak zrobił. Przy butelkowaniu i tak jest trochę zachodu, więc po co się bawić dwa razy w przelewanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_J Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Tak myślałem. Jak to w końcu jest, czy po burzliwej trzeba przelewać piwo znad osadu, czy zostawić w fermentorze głównym? Moje pierwsze piwo jest z brekwkitu, przelewając do fermentora z kranikiem praktycznie nie zmąciłem osadów więc może nie warto znowu przelewać go dwa razy tylko lepiej zadać surowiec do refermentacji, trochę odczekać (kilka godzin) i do butelek ? Jeśli dodawałbym cukier bezpośrednio do butelek było by OK. Ale tego wolałbym uniknąć. Czy cukier / glukozę trzeba dodać bezpośredni przed butelkowaniem czy można kilka godzin odczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Osobiście nie przelewam piw z brewkitów na cichą, piwo idealnie klaruje się w butelce już po kilku dniach (bez cichej). Dodaj bezpośrednio przed butelkowaniem - będziesz miał pewność, że cukier jest dobrze rozpuszczony w całej cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_J Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 No to jak używać dwóch fermentorów? 1. Burzliwa (bez kranika) 2. dekantacja bez kranika --> z kranikiem ---> bezkranika 3. cicha (bez kranika) 4. Rozlew po przelaniu z bez kranika --->z kranikiem Trochę to chyba bez sensu? szczególnie drugi punkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) Możesz robić tak: 1. burzliwa z kranikiem 2. cicha bez 3. butelkowanie z kranikiem Możesz też dokupić więcej fermentorów, albo nie używać osobnego pojenika na "cichą" wcale. Edytowane 16 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Do brewkitów nie przelewaj na cichą. Trzymaj 14 dni w 18-21°C i 7 dni 15-18°C w fermentorze b/k (oczywiście dla ale'i). Następnie przelej do fermentora z/k (koniecznie dodaj syrop do refermentacji przed przelewaniem!) i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 No to jak używać dwóch fermentorów? 1. Burzliwa (bez kranika) 2. dekantacja bez kranika --> z kranikiem ---> bezkranika 3. cicha (bez kranika) 4. Rozlew po przelaniu z bez kranika --->z kranikiem Trochę to chyba bez sensu? szczególnie drugi punkt. Owszem, dlatego należy dokupić trzeci, bez kranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 W tej sytuacji, zamiast znowu przelewać piwo, dodaj surowiec do refermentacji bezpośrednio do butelek. Możesz zrobić syrop cukrowy, jego ilość podzielić przez liczbę butelek i dodawać strzykawką tyle ile trzeba do każdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się