Skocz do zawartości

Zacieranie słodu w "sitku"


Slepecci

Rekomendowane odpowiedzi

Na tym filmiku przedstawiony jest sposob warzenia z ekstraktem i słodami specjalistycznymi. W Polsce ten sposób jest praktycznie nie znany, a tutaj w USA to typowo "pierwsze warki" są robione w ten sposób. Piwa z "samych puszek" z chmieleniem czy też czy też bez się tutaj nie robi. Ekstrakt jest w tej dużej niebiezkiej beczce a do "sitka" wrzuca się tylko ziarna specjalistyczne, które nie potrzebują wysładzania a jedynie "moczenia"; np. caramel, czekoladowy, palony itp.: http://www.piwo.org/...ecjalistycznymi

Swoją drogą to bardzo ciekawy pomysł na biznes, miejsce gdzie możesz uwarzyć swoje własne piwo. Takie coś miało by powodzenie zwłaszcza w okolicy miasteczek studenckich :)

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja akurat popieram takie podejście. Można nawet zupełnie olać zacieranie i wziąć ekstrakty z puszki, jeżeli tylko przyłożymy się do przygotowania drożdży, natlenienia, kontroli fermentacji, piwo będzie dobre.

Tylko w ekstraktach ktoś tą brzeczkę już zatarł za nas i zapewne tego nie olał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.