zbynekkk Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Podrzuć opis jakieś swojej warki z zacieraniem i wyniki. To spróbujemy policzyć wydajność w twoim browarze. I się co nieco wyjaśni, jak to jest przy zacieraniu w takim sprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Na tym filmiku przedstawiony jest sposob warzenia z ekstraktem i słodami specjalistycznymi. W Polsce ten sposób jest praktycznie nie znany, a tutaj w USA to typowo "pierwsze warki" są robione w ten sposób. Piwa z "samych puszek" z chmieleniem czy też czy też bez się tutaj nie robi. Ekstrakt jest w tej dużej niebiezkiej beczce a do "sitka" wrzuca się tylko ziarna specjalistyczne, które nie potrzebują wysładzania a jedynie "moczenia"; np. caramel, czekoladowy, palony itp.: http://www.piwo.org/...ecjalistycznymi Swoją drogą to bardzo ciekawy pomysł na biznes, miejsce gdzie możesz uwarzyć swoje własne piwo. Takie coś miało by powodzenie zwłaszcza w okolicy miasteczek studenckich Edytowane 21 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ja akurat popieram takie podejście. Można nawet zupełnie olać zacieranie i wziąć ekstrakty z puszki, jeżeli tylko przyłożymy się do przygotowania drożdży, natlenienia, kontroli fermentacji, piwo będzie dobre. Tylko w ekstraktach ktoś tą brzeczkę już zatarł za nas i zapewne tego nie olał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się