Jarek321 Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Witam wszystkich, Przedstawiam moją wersję AIPA. Wzorowałem się na założeniach receptury Szisziego. Czytałem również wątki o AIPA. Prowadzę zapiski w excelu więc załączam kartę piwa Z 6,2 kg słodów uzyskałem 23L brzeczki nastawnej Blg 15,0. Wydaje mi się, że wydajność powinna być większa. Jakie mogą być tego przyczyny? Jak zwiększyć wydajność warzelni? Proszę o wasze komentarze do zasypu, zacierania, chmielenia, fermentacji. Ponieważ piwo jest już uwarzone i wyleżakowane mogę przedstawić moją subiektywną ocenę i wnioski. Pozdrawiam Z-9 AIPA.xls Edytowane 17 Lutego 2014 przez Jarek321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Musiałem skorygować wydajność warzelni w pliku. (miałem tam jakieś herezje) Teraz doczytałem, poprawiłem i jest OK. Co do piwa. Chmielenie Dodając 180g chmielu na 23L miałem obawy czy da się to pić. Chmielenie (95 min) trwało za długo - zamierzałem 65min, ale przysnąłem trochę i tak wyszło. Efekt chmielenia wg mnie wyszedł bardzo dobrze, szczególnie po odleżakowaniu. Aromat jest oczywiście bardzo silny ale gorycz średnio wysoka. Normalnie pijalne. Zbliżone w goryczy do Ataku Chmielu z Pinty ale tamto ma wyraźnie wyczuwalny inny chmiel (Simcoe) następnym razem całość Cascade dam w ostatniej minucie i zwiększę Amarillo. Obawiałem się, że Citra jako goryczkowy przy długim chmieleniu da nieprzyjemne posmaki ale nic nie wyczułem. Słodowość /Treściwość (Poprzednią AIPA też 15Blg zacierałem w 69-68. Wyszło dokładnie takie jak to opisane na forum - słodkawe aromatyczne i bardzo mdłe, szczególnie na finiszu.) Tą warkę zacierałem w 67-66C i było już OK, ale następną planuję raczej 66-65C. Piwo solidnie treściwe. Alkohol Tu nie można mieć zatrzeżeń . Z obliczeń różnicy Blg wychodzi 6,3% ABV. Alkohol jest dobrze ukryty przez słód i chmiel. Lekkie uczucie rozgrzewające występuje. Wizualnie Piwo klarowne - nie było z tym problemu. Kolor głęboki bursztyn (powinno chyba być jaśniejsze) Ogólnie To była moja 3 AIPA - najlepsza jak do tej pory. Ten styl piwa bardzo mi odpowiada Zastanawiam sie czy zmiana drożdży wniosłaby coś istotnego do smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Weizenbock 15,5 Blg. Słody 6,3 kg. Drożdże WB-06 1/3 starter. Wydajność warzelni 55%. Nie wiem czy pszenica daje mniejszą wydajność, czy słabo mieszałem, czy po prostu słody z BA są grubo śrutowane i tak wychodzi. Karta piwa:http: WEIZENBOCK Z-10.xls Edytowane 17 Lutego 2014 przez Jarek321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Warka Z-15. Imperial India Pale Ale 17 Blg. Dla miłośników chmielowych wrażeń. Piwo długo dojrzewające. Jestem bardzo zadowolony z tej warki. Karta warzelnicza: IIPA.xlsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Warka Z-25 CENTENNIAL AIPA. Eksperyment z piwem chmielonym (prawie) jednym chmielem. Jestem zadowolony z efektów. Początowo gorzkie i nieułożone. Po odleżakowaniu 7 tygodni smak się ułożył. Duża poprawa. Karta warzelnicza: Z-25 CENTENIAL AIPA.xlsx Edytowane 17 Lutego 2014 przez Jarek321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się