obywatelLC Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 #15 Clockwork Orange 28.05.2013 Słód pilzeński 2,5kg Pszenica niesłodowana 3kg Słód Caramunich III 0,1kg Słód Brown 175-200EBC 0,2kg (! przez pomyłkę, miałbyć Amber - ale wyjdzie co wyjdzie ) Po lekturze wątku http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93653&page=2 troszkę zmodyfikowałem procedurę zacierania 10l wody zagotowane, dorzucona pszenica, kleikowanie w 90° przez 30'. Dolana woda tak by temperatura ustaliła się na 74°. Dorzucone 0,7kg słodu pilzeńskiego i przerwa 40'. Dolana woda tak by temperatura ustaliła się na 54° i dorzucona reszta słodów. Przerwy: 52° - 25' 62° - 55' 72° - 30' Mashout 78° - 10' Chmielenie (80'). Piękny przełom - czyżby zasługa przerwy białkowej? - pierwszy raz robiłem. 50' - 20g Perle 5g Northern Brewer 15' - 3g Northern Brewer 5' - skórka z jednej pomarańczy 6g utartej kolendry 1/2 łyżki rumianku 0' - skórka z jednej pomarańczy skórka z czerwonego grejpfruta 4g utartej kolendry Koniec końców: 19l, 17BLG. Schłodzone i rzucone rozhulanym Brewferm Blanche po poprzednej warce. Poprzedniczka #14 zlana na cichą, BLG jeszcze nie mierzyłem. Dodałem jeszcze 10g Citry na cichą i dziś dorzucę skórkę z 2 pomarańczy. Salut! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 #14 poszła w butelki wczoraj przy końcowym BLG 2,5. #15 zeszła do 3,5BLG - na ostatnie 3 dni cichej dodałem 10g Cascade, skórkę z jednej pomarańczy i jednego grejpfruta. Również zabutelkowana wczoraj. I niestety, z okazji upałów i późniejszego wyjazdu do tzw. Reichu browar zostaje zawieszony do września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Zaległy zapisek Pierwsza warka po powrocie do Heimatu. #16 Ale Crazy Ale 08.09.2013 Słód pilzeński 5kg Słód Amber 0,2kg Zacieranie: 62° - 40' odebrana ~1/4 zacieru -> dekokcja -> podniesienie temp do 68° 68° - 20' odebrana ~1/4 zacieru -> dekokcja -> podniesienie temp do 73° 73° - 30' mashout: 10' Chmielenie (70'): 60' - Marynka 15g 15' - Fuggles 15g 0' - Perle 15g Wyszło 22l, 13,5BLG. Zadane świeżymi Danstar Nottingham. Warka trochę na wariata, na zasadzie czyszczenia piwniczki i pootwieranych chmieli... Dekokcji też początkowo nie planowałem, ale ryzyk fizyk zobaczymy co wyrośnie. Fermentacja 10 dni w 13 - 15°C (dają rade Danstary! szacun), teraz przeniosłem na pare dni do ~21° żeby dofermentowało i będę zlewać na cichą. Poprzednie warki: #14 -pójdzie w kanał albo do samodzielnej powolnej konsumpcji - "troszke" uciekła mi chyba temperatura podczas fermentacji i strasznie daje rozpuszczalnikiem #15 - przegazowana (muszę poupuszczać) , ale smaczna mojej żonie przypomina nieco "Oto Mata IPA", a mi w sumie nie wiem co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Troszkę zapomniana warka nr #16 rozlana przy końcowym BLG 2 - 2,5. Już smaczna Przerwa w warzeniu do stycznia/lutego - brak czasu niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Yea, powrót do warzenia... Na dobry początek, tak aby było ciekawiej i długofalowo - Lambic #17 Kwaśnica 17.03.2014 3kg pilzneńskiego 2,5kg pszenicznego Zacieranie wg przepisu codera ( http://www.wiki.piwo.org/Fruit_Lambic_(Lambicus_Piatzii),_Piotr_Wypych_(coder) ) 40°C - 15' 50°C - 15' 66°C - 45' 72°C - 20' 76°C - 10' Chmielenie (60'): 30g resztek starych chmieli (napewno EKG, Hellertau, Sybilla), dodatkowo wygrzewanych i wietrzonych w piekarniku. Ostatecznie wyszło 22l, 12,5BLG. Zadane S-33. Fermentacja w temp ok 17-18°C Dziś rano już 5BLG Liczę że do weekendu drożdże skończą z grubsza robotę więc saszetka Wyest3278 już aktywowana... Cicha w dwóch balonach, planowane owoce do dorzucenia latem to wiśnie i porzeczki (czarne, jeśli będzie ich dosyć na działce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) I prawem serii oraz słomianego wdowca browar Boungiorno prezentuje: APA/AIPA #18 Zielony sierp 18.03.2014 5kg pilzneńskiego 0,5kg pszenicznego 0,2kg Caramunich I 0,1kg Caramunich II Zacieranie jednotemperaturowe: 66°C - 70' 78°C - 10' 7g Nuggeta i 3g Citry na FWH Chmielenie (70'): 60' - 30g Nugget, 13g Citry 40' - 15g Nugget, 5g Citry 30' - 20g Cascade, 10g Simcoe 10' - 20g Cascade, 10g Simcoe 0' - 25g Pacifica, 15g Mosaic W fermentorze znalazło się 20l brzeczki o BLG równym 16. Uwodniłem US05 i już pięknie hula. Jakieś wskazówki do chmielenia na zimno? Mam Simcoe, Pacifica, Mosaic, Eldorado i Nugget... Update 01.04.2014. Rozlane po równo do dwóch fermentorów + chmielenie na zimno luzem: 18a: 30g Pacifica + 5g Mosaic + 5g Simcoe 18b: 30g Simcoe + 10g Pacifica + 5g Mosaic Chmiel nie jest najświeższy (2013 w głębokim zamrażalniku), więc zakładam że mimo wszystko aromat buchać nie będzie Aktualne BLG 3 Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Warka #18 rozlana. Stanęło na 2,5BLG. Nauczka na przyszłość - nigdy nie chmielić na zimno w fermentorze do rozlewu i nie łudzić się że "jakoś osiądzie i się rozleje". Nie osiądzie, i tak łatwo się nie rozleje I w stylu bezstylowym #19 Scabandari Bloodeye 07.04.2014 2,2kg Pale Ale 2,7kg monachijski I 0,33kg Caramunich I 0,1kg palony jęczmień Zacieranie 66°C - 90' 72°C - 20' 78°C - 5' Chmielenie FWH: 20g Marynki, 5g Nugget 0': 5g Nugget Gęstość 13BLG, objętość ok 24-25l (chyba bo nie mam podziałki na tym fermentorze ) Drożdże US-05. Od rana już pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Mikro jubileusz w browarze i przy okazji małe sprzątanie z resztek #20 Bo-RIS 12.04.2014 3,5kg pale ale 1,2kg monachijskiego 0,5kg pszenicznego jasnego 0,15kg caragold 0,1kg melanoidynowego 0,13kg słód Amber 0,15kg czekoladowego 0,14kg palonego jęczmienia 0,1kg pszeniczny czekoladowy 0,1kg carafa special I 0,08kg carafa III special 0,08kg carafa I Zacieranie w 16l wody: 66°C - 80' 72°C - 30' 78°C - 20' odebrana brzeczka przednia Chmielenie (70'): FWH: 20g Nothern Brewer, 10g Nugget, 30g Sybilla 30': 20g Sybilli Po wystudzeniu 12l, ekstrakt 23BLG. Dodane troszke pożywki kompleksowej (DAFu nie znalazłem) I z wysłodzin #21 Borysek 12.04.2014 wrzucone do młóta jeszcze 0,1kg palonego jęczmenia i wysłodzone do ogólnej gęstości brzeczki 9BLG. Chmielenie (70'): FWH: 15g Marynki, 10g Simcoe 30': 5g Marynki, 5g Simcoe 30': 100g cukru Wyszło 17l o gestosci 10BLG. Już jadą na US05 Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) W porywie fantazji RIS dostał jeszcze 200g cukru Demerara. #19 zeszła narazie do 2,5. Pozostałych jeszcze nie mierzyłem Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 #19 bezstylówa pozostała na 2,5BLG. Rozlane z dodatkiem 6g/l. #21 quasi stout zszedł do 2BLG w ciągu 4dni Parę dni cichej i do butelek z 5g/l. #20 RIS stoi narazie na poziomie 5,5BLG (co, po uwzględnieniu dosypanego cukru, daje mu ~11% ABV ). Dam mu jeszcze tydzień. Na cichą nie planuje zlewać - mam tego tylko 12 litrów i nie mam tak małego pojemnika. Póki co stoi w fermentorze 30litrowym i mam taką - może mylną - nadzieję że czapa z CO2 jakotako chroni to piwo - a przy przelewaniu zniknie Planowany rozlew po majówce z dodatkiem ok 4g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Poza listą: - cydr-gruszecznik (?) z 17l soku jabłkowo-gruszkowego z Słonecznej Tłoczni. Zadane S-33. - miód jabłczak trójniak ciutkę korzenny - braggot Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Gruszeczniak rozlany - 32 buteleczki 0,5l. Odfermentowało do końca - wskazanie poniżej 0 (po czym zbiłem menzurkę ) Większość dosłodzona 1 tabletką stevii, 5 pozostawionych w wersji wytrawnej, 5 w wersji słodszej (po 2 tabletki). Sezon chyba już zamknięty zważywszy na pogodę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem że przechodzę na warki ok 11-12 litrowe. Doszedłem do wniosku że wolę mieć w piwnicy 12 rodzajów zamiast 6 A jak coś nie wyjdzie to i mniejsza strata. Pierwsza warka to lekkie ale, tak na rozruszanie drożdży i ogarnięcie nowej skali produkcyjnej #22 Gorzkie złotko 1,7kg pilzneńskiego 0,8kg monachijskiego 0,15 melanoidynowego Zacieranie w 9l wody: 63°C - 40' 72°C - 30' 78°C - 10' Chmielenie: FWH: 10g Marynka 30' : 20g Fuggles 2' : 10g Lubelski 0': 5g Lubelski W fermentorze mam 12l 12BLG - tak jak planowałem :D Drożdże Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Dwie warki z jednego zasypu Lenistwo moje rooośnie W ramach przygotowań zlałem #22 na cichą - BLG 2,5 i zostawiłem na dnie większość placka drożdżowego - dwie łyżki zebrane do pojemnika, pójdą do cienkusza. #23 El DIPA 29.09.2014 5kg Pale Ale 0,8kg monachijskiego 0,22kg pszenicznego jasnego 0,11kg Caraamber Zacieranie w 18l wody: 63°C - 40' 72°C - 40' 78°C - 10' odebrana brzeczka przednia i troszkę wysłodzin jakieś 12l-12,5litra Chmielenie (50'): FWH: 15g Topaz 40' : 15g Mosaic 20' : 20g Mosaic 10' : 100g cukru Whirpool : 20g Pacifica 20g El Dorado 10g Simcoe 11l, ok 20BLG - poszło na placek po #22 I zreszty wysłodzin poszło do gotowania ok 15litrów cienkusza (~7BLG) #24 El Dorado Chmielenie (90' - dużo do odparowania): FWH: 8g El Dorado 40' : 5g El Dorado 20' : 8g El Dorado 10' : 50g cukru 0' : 8g El Dorado Whirpool : 10g El Dorado 10 - 10,5litra, 10,5BLG Temp fermentacji ok 17°C - rano już lekka piana, a #23 zajmuje prawie cały fermentor Edytowane 30 Września 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Wareczka #22 rozlana, bardzo klarowna - BLG pozostało na poziomie niezmiennym 2,5. Nagazowanie z cukrem 4g/l. We'll see #24 zeszło do 2, poszła na cichą. Natomiast #23 stoi na 5,5BLG - muszę przenieść do ciepłego, może coś dofermentuje Narazie ma lekko odcinający się alko ale liczę że jeszcze będą z niego ludzie Do rozważenia - chmielenie na zimno. #25 Od A do Ż 08.10.2014 1,5kg Pale Ale 1,3kg pszenicznego 0,4kg żytniego 0,1kg melanoidynowego 0,05kg Caraamber Chmielenie: FWH: 8g Topaz 10' : 8g Topaz, 6g Pacifica Whirpool (80°C) : 10g Pacifica, 10g Eldorado 13litrów, 14BLG. Edytowane 20 Października 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) #26 Bierlöffel 15.10.2014 1,5kg Pale Ale 1,2kg whisky mocno wędzony 0,4kg żytniego 0,15kg pszenicznego 0,1kg Caraamber 0,1kg Caragold 0,1kg Carafa Special II 0,1kg pszeniczny czekoladowy 0,1kg czekoladowy 0,05kg Carafa II Zacieranie: 64°C - 65' 72°C - 15' 78°C - 10' Chmielenie (60'): FWH: 20g Challenger 10': Challenger 13litrów, 16BLG - ostatnie piwo na tych Danstarach, fermentacja w ~14-15°C Do #23 poszło jeszcze na cichą po 5g: Topaz i Pacifica, 3g: Simcoe, 2g: Northdown. Edytowane 15 Października 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) #24 rozlane do butelek, nagazowanie z uckrem 5g/l, #23 zeszła jeszcze do 5BLG - rozlew na dniach, podobnie jak #25 - uparcie na poziomie 4BLG, czekam jeszcze na sklarowanie Generalnie fajne wyszło, nie wiem czy to kwestia żyta, czy też dość wysokich 4BLG ale fajnie treściwe w smaku. Do wędzonki #26 wrzuciłem jeszcze po 4g płatków dębowych lekko i średnio palonych. BLG jeszcze nie mierzyłem. Natomiast zapach jest, hm, intrygujący - torf torf torf - mam wrażenie że będę jedynym domownikiem, który da radę wypić więcej niż łyk Natomiast podczas weekendu zdegustowałem pierwszą buteleczkę 0,33l RIS-a. Piana super, drobniutka i dość długo się utrzymująca - na koniec pozostała fajna obrączka. Wysycenie w porządku, nieszczypie w język. W zapachu kawa, palone słody i coś co kojarzy mi się z winem owocowym, chmieli jako takich nie wyczułem. Smak to przedewszystkim dość ostra paloność, potem lekka kontra słodowa i na koniec znów goryczka. Dość wytrawne mimo wszystko. Mniejwięcej tego oczekiwałem, ale jeszcze niech się poukłada. Edytowane 20 Października 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Spóźniony update. Piwa rozlane, #23 rozlane z 4g/l, zabutelkowane i do sprawdzenia za półroku #26 nagazowanie z 6g/l, rozlane i już wiem że jestem jedynym fanem. Ale mi smakuje Podobnie nagazowane #25. Jutro do startera idą Thames Valley i będziemy dalej kombinować po weekendzie Edytowane 20 Listopada 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Thames Valley już pływają w starterze. Plan na przyszły weekend przewiduje jakieś lekkie ESB na rozruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Miało być ESB. Miało. Ale fantazja poniosła więc właśnie się dochładza: #27 Zeleně ostrov 24.11.2014 2,1kg pilzneńskiego 0,2kg caraamber 0,2kg pszenicznego 0,15kg melanoidynowego Do zacierania ok 1,5ml kwasu mlekowego Zacieranie: 62°C - 45' 72°C - 25' 78°C - 10' Do wysładzania (10l): 1,5ml kwasu mlekowego Chmielenie (90'): FWH: 25g Tettnager 4,2%AA 20': 20g Kazbek 3,7% AA, 5g Tettnager 0': 20g Kazbek Whirlpool (~82°C): 25g Kazbek W fermerntorze na balkonie 13,5l brzeczki o BLG=12. Not bad. Zjedzą ją Thames Valley rozbudzone przed weekendem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) #28 Dark Abbot 03.12.2014 Zacierane dość wysoko, coś na kształt Schwarzer Abt z browaru Neuzelle, ale niestety nie mam warunków do dolniaków. Więc zacieranie w kierunku na słodko i fermentacja w dolno-dolnym zakresie drożdzy. Liczę na płytkie odfermentowanie i co najwyżej średnią ilość estrów:) 1,1kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,15kg caramunich II 0,15kg biscuit 0,15kg special W Zacieranie: 70°C - 90', spadła do 66° odebrane ok 3l gęstego zacieru, zagotowane do 100°C i zostawione na 10'. Dodane do głównego zacieru i zostawione na 15'. Dalej mash-out 78°C - 10' Dodane ok 2ml kwasu mlekowego do zacieru. I ok 2g gipsu do brzeczki. Do wysładzania dodane 0,15kg Carafa II 0,12kg pszeniczny czekoladowy 0,05kg czekoladowego. Chmielenie (50'): FWH: 12g Marynka 9%AA 10': 25g Spalt Spalter 4,2%AA Właśnie się chłodzi, ok 12,5BL i 14l. Dostaną TV1. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 #29 Eine Kleine 14.01.2015 3,1kg pilzneńskiego 1,3kg monachijskiego 2,1Pale Ale 0,2kg caramunich II 0,2kg caraamber 0,2kg special W 0,2kg żytniego Zacieranie: 65°C - 55' 71°C - 40' bez mash-outu Odebrana przednia + wysłodziny do 13l. Chmielenie FWH: 25g Marynka 8% + 25g Challenger 5% 0' : 50g EKG ok 12l, 19blg #30 Zweite Kleine Nachmielone wysłodziny FWH: 25g Northdown 5': 25g Northdown 0': 25g Spalt Select 13l, ok 11blg Zadane TV1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dawno mnie tu nie było i raczej zaglądać będę sporadycznie, ale update musi być Seria na Thames Valley rozlana z cukrem do nagazowania - odpowiednio warki #28, #29, #30: 6g/l, 4g/l, 6g/l. Niestety #27 dostała jakiegoś tlenowca, a że lambiki już mam dwa w piwnicy i szkoda mi fermentora to wylałem. Numerki #29 i #30 zostały jeszcze nachmielone na zimno, ale dostałem jakiegoś zaćmienia i ni chu chu nie pamiętam czym i ile. Piwa-zagadki Wczoraj próbowałem #30, chyba najlepsiejsze ale jakie mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Czas rozpocząć sezon #31 Binabik 2,4kg pilzneńskiego 0,3kg monachijskiego II 0,12 Crystal 160EBC Zacieranie:64°C - 50'71°C - 30'mashout 10' Chmielenie: FWH: 10g Nelson Sauvin 11,2% 15': 10g Styrian Goldings 5,1% 5' : 20g Styrian Goldings 5,1% Flameout: 10g Nelson Sauvin 11,2% Whirpool (85°): 20g Styrian Goldings 5,1% Na koniec w fermentorze 13litrów, 12,5BLG. Temp fermentacji 16-17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 #32 T. O. B 2,4kg pilzneńskiego 0,2kg monachijskiego Zacieranie: 63°C - 30' 72°C - 49' mashout 15' FWH: 15g Lomik, 10g Saaz Gotowanie 70': 12' : 20g Saaz 0' : 15g Saaz 12BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się