obywatelLC Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) #33 Rach ciach 1,2kg ekstraktu jasnego 0,5kg ekstraktu bursztynowego 0,1kg jasnego cukru 0,2kg Demerara 0,15kg ciemnego Muscovado 14l wody i gotowanie przez godzinę. FWH: 15g Lomik, 15g EKG 15' : 17g EKG 5' : 5g Curacao, 5g kolendry, 2g pieprzu syczuańskiego 0 : 17g EKG, 0,25kg miodu wielokwiatowego Edytowane 27 Października 2015 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) #34 Learning to Fly 2,2kg Pale Ale 0,2kg Monachijskiego 0,1kg Crystal 160 0,15kg ryżu zwykłego 0,15kg Basmati (bo zwykłego brakło ) 0,1kg cukru białego Zacieranie 67°C przez 60' - po pierwszych 20 minutach dodany skleikowany ryż 72°C przez 20' bez mashoutu Gotowanie 45' FWH: 10g Cascade 7,1%AA. 10g Chinook 11,2%AA 15' : 10g Cascade 7,1%, 10g Chinook 11,2% whirpool (60', od 80°C): 15g Cascade, 10g Chinook 12BLG //Edit - chmielenie na zimno: 18g Cascade 25g Chinook 5g Galaxy Edytowane 23 Listopada 2015 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) #35 Marty McFly Na podstawie receptury na Whitbread's London Porter z "Old British Beers and How to make them" 2,9kg Pale Ale 0,19kg Black 0,58kg Aromatic 0,1kg płatków górskich Zacieranie: 68°C przez 130' 77°C przez 30' Gotowanie 90' (na następny dzień): FWH: 40g EKG, 10g Lomik 25': 20g EKG 15BLG, 12l //Edit - dodane 8g płatków wiśniowych, gotowanych przez 10 minut w odrobinie wody. Na 5 dni. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Drożdży nie zapisujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Wiedziałem, że coś mi umknęło Warki 31- 35 - drożdże M79 Burton, temp otoczenia fermentora - ok 15-16°C. btw. Brak zapisanych objętości warek jest celowy - mam podziałkę co 5litrów na fermentorze więc odczyt siłą rzeczy byłby na tzw. oko. Istotne jest dla mnie OG i że mniejwięcej rezultat zgadza się z wyliczeniami BS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) #36 Wicia 1,2kg pilzneńskiego 1kg pszenicznego 0,2kg płatków owsianych 0,1kg mąki Zacieranie: 0,5kg pszenicznego + płatki + mąka wrzucone do 3l wody i zagotowane od temp pokojowej. Zostawiam na 10' 8l wody do zacierania 50°C: reszta pszenicznego na 10' dodaję kleik, temp ustala się w okolicy 64° 64°: wrzucam pilzneński i trzymam przez 60' 74°C przez 15' Gotowanie 60' FWH: 12g Perle 6% 12': 7g Curacao, 5g kolendy, 0,5g kminu rz. 2': 5g Curacao, 5g kolendry, 0,5g kminu Wyszło 10,5 12BLG, 13l (w końcu podziałka na fermentorach) Fermentacja ok 18° - 20° otoczenia. WLP Wyeast3787 Sparzona skórka z 1,5 pomarańczy na 7dni (od 20.05) //edit: jak się okazało spławik przekłamuje o 1,5 - 2Blg Edytowane 23 Maja 2016 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) #37 Eerste Dubbel 13.05.2016 3,5kg pilzneńskiego 1,1kg monachijskiego 0,12kg Aromatic 0,12kg Biscuit 0,12kg Special B 40g palonego jęczmienia Zacieranie: 15l wody do zacierania 64°C: 60' 72°C: 20' 78°C: 5' Gotowanie 60' FWH: 25g Perle 6% 20': 0,15kg cukru DAF-owego 130°, 0,15kg cukru DAF-owego 145° 16,5BLG, 16l. Fermentacja Wyeast3787 w temperaturze od 19 (2dni), 21 (3dni), 23 (3dni), 25 stopni (2dni)// uzupełnić Fermentacja dodatkowa WLP 645: po 10 dniach odlewam 5l do damy i zadaję brettami. Edytowane 23 Maja 2016 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 #38 Złociutkie 28.05.2016 4,5kg pilzneńskiego 0,2 pszenicznego Zacieranie: 15l wody do zacierania 66°C: 60' 72°C: 30' 78°C: 5' Gotowanie 60' FWH: 20g Iunga 11% 13': 10g Nelson Sauvin 10% 3' : 10g Iunga 11% 16BLG, 17l. Fermentacja Wyeast3787 w temperaturze od: // uzupełnić Fermentacja dodatkowa WLP 645: // uzupełnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się