Skocz do zawartości

Browar Buongiorno


Rekomendowane odpowiedzi

#33 Rach ciach

  • 1,2kg ekstraktu jasnego
  • 0,5kg ekstraktu bursztynowego
  • 0,1kg jasnego cukru
  • 0,2kg Demerara
  • 0,15kg ciemnego Muscovado

14l wody i gotowanie przez godzinę.

FWH: 15g Lomik, 15g EKG

15' : 17g EKG

5'   : 5g Curacao, 5g kolendry, 2g pieprzu syczuańskiego

0    : 17g EKG, 0,25kg miodu wielokwiatowego

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#34 Learning to Fly

  • 2,2kg Pale Ale
  • 0,2kg Monachijskiego
  • 0,1kg Crystal 160
  • 0,15kg ryżu zwykłego
  • 0,15kg Basmati (bo zwykłego brakło :) )
  • 0,1kg cukru białego

Zacieranie

67°C przez 60' - po pierwszych 20 minutach dodany skleikowany ryż

72°C przez 20'

bez mashoutu

 

Gotowanie 45'

FWH: 10g Cascade 7,1%AA. 10g Chinook 11,2%AA

15' : 10g Cascade 7,1%, 10g Chinook 11,2%

whirpool (60', od 80°C): 15g Cascade, 10g Chinook

 

12BLG

 

//Edit - chmielenie na zimno:

18g Cascade

25g Chinook

5g   Galaxy 

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#35 Marty McFly

Na podstawie receptury na Whitbread's London Porter z "Old British Beers and How to make them"

  • 2,9kg Pale Ale
  • 0,19kg Black
  • 0,58kg Aromatic
  • 0,1kg płatków górskich

Zacieranie:

68°C przez 130'

77°C przez 30'

 

Gotowanie 90' (na następny dzień):

FWH: 40g EKG, 10g Lomik

25': 20g EKG

 

15BLG, 12l

 

//Edit - dodane 8g płatków wiśniowych, gotowanych przez 10 minut w odrobinie wody. Na 5 dni.

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiedziałem, że coś mi umknęło :)

 

Warki 31- 35 - drożdże M79 Burton, temp otoczenia fermentora - ok 15-16°C.

btw. Brak zapisanych objętości warek jest celowy - mam podziałkę co 5litrów na fermentorze więc odczyt siłą rzeczy byłby na tzw. oko. 

Istotne jest dla mnie OG i że mniejwięcej rezultat zgadza się z wyliczeniami BS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#36 Wicia


  • 1,2kg pilzneńskiego
  • 1kg pszenicznego
  • 0,2kg płatków owsianych
  • 0,1kg mąki

Zacieranie:


0,5kg pszenicznego + płatki + mąka wrzucone do 3l wody i zagotowane od temp pokojowej. Zostawiam na 10'


 


8l wody do zacierania


50°C: reszta pszenicznego na 10'


dodaję kleik, temp ustala się w okolicy 64°


64°: wrzucam pilzneński i trzymam przez 60'


74°C przez 15'


 


Gotowanie 60'


FWH: 12g Perle 6%


12': 7g Curacao, 5g kolendy, 0,5g kminu rz.


2': 5g Curacao, 5g kolendry, 0,5g kminu


 


Wyszło 10,5 12BLG, 13l (w końcu podziałka na fermentorach)


 


Fermentacja ok 18° - 20° otoczenia. WLP Wyeast3787


 


Sparzona skórka z 1,5 pomarańczy na 7dni (od 20.05)


//edit: jak się okazało spławik przekłamuje o 1,5 - 2Blg :)


Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Eerste Dubbel

13.05.2016

  • 3,5kg pilzneńskiego
  • 1,1kg monachijskiego
  • 0,12kg Aromatic
  • 0,12kg Biscuit
  • 0,12kg Special B
  • 40g palonego jęczmienia

Zacieranie:

15l wody do zacierania

64°C: 60'

72°C: 20'

78°C: 5'

 

Gotowanie 60'

FWH: 25g Perle 6%

20': 0,15kg cukru DAF-owego 130°, 0,15kg cukru DAF-owego 145°

 

16,5BLG, 16l.

Fermentacja Wyeast3787 w temperaturze od 19 (2dni), 21 (3dni), 23 (3dni), 25 stopni (2dni)// uzupełnić

Fermentacja dodatkowa WLP 645: po 10 dniach odlewam 5l do damy i zadaję brettami.

Edytowane przez obywatelLC
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#38 Złociutkie


28.05.2016


  • 4,5kg pilzneńskiego
  • 0,2 pszenicznego

Zacieranie:


15l wody do zacierania


66°C: 60'


72°C: 30'


78°C: 5'


 


Gotowanie 60'


FWH: 20g Iunga 11%


13': 10g Nelson Sauvin 10%


3' : 10g Iunga 11%


 


16BLG, 17l.


Fermentacja Wyeast3787 w temperaturze od: // uzupełnić


Fermentacja dodatkowa WLP 645: // uzupełnić


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.