mbanano Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Witam, Nastawiłem swoje pierwsze piwo z ekstraktów niechmielonych (jasny Bruntal 2x1.7kg). Miałem do tego "zwykłe" drożdże Brewferm TOP (mała saszetka 6g). Ponieważ saszetka wydała mi się za mała (i jeszcze ten napis "for 10l beer") zrobiłem sobie szybki starter - 100g glukozy na 0.7l wody, ok 14 godzin. Warka napowietrzona konkretnie (trochę niechcący, ale tak wyszło). Po wlaniu startera (przyznaję, że całą zawartość, a podobno nie powinno się tak robić), fermentacja po kilku godzinach ruszyła elegancko (nastawiłem piwo ok. godz. 11, a późną nocką już bulgotało). Z tym, że tak sobie to pracowało do następnego dnia i wieczorem ustało. Biorą poprawkę na nieszczelność w pokrywie, którą zalepiam taśmą, a ta ma tendencje do powolnego odklejania się, więc na razie brak bąbli w rurce mnie średnio martwi. Ale z ciekawości, zmierzyłem blg. Z 11,5 początkowego w dobę z hakiem od zadania drożdży zeszło do 3,5. Wydaje mi się, że trochę szybko? (temperatury: 18st. zadanie drożdży, 21-22st. w czasie fermentacji). Ostatnio stout w ciągu 2,5 doby zszedł z 12 do 4blg, a potem przez kolejnych kilka dni do 2blg (już na spokojnie). Ale ten prawie 3 dni pracował konkretnie i miałem wyższą temperaturę. Czy więc taka szybka fermentacja to normalne? Edytowane 30 Marca 2012 przez mbanano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Puszki tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Wszystko w porządku Polecam lekturę http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm jeśli się boisz o czasu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbanano Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Wszystko w porządku Polecam lekturę http://www.eurequa.pl/pl/IX.11.htm jeśli się boisz o czasu fermentacji. Bać to się nie boję, tylko w sumie pierwszy raz mi tak szybko drożdże zjadły cukier. Może jeszcze ruszy - stout z brewkita miał np. małą przerwę w pracy (tzn. w bulgotaniu, bo jak się okazało - drożdże cały czas pracowały, tyle że mniej intensywnie). Nic to, cierpliwości już nabrałem, niech sobie więc stoi kilka dni. A bardziej mnie chyba martwi zbyt mała goryczka w próbce (30g magnum w granulacie przez 60 minut). Człowiek się dopiero uczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 A bardziej mnie chyba martwi zbyt mała goryczka w próbce (30g magnum w granulacie przez 60 minut). Człowiek się dopiero uczy... Dwa razy kupiłem magnum i za każdym razem miałem wrażenia, że deklarowana zawartość AA jest znacznie przesadzona. Więcej tego chmielu nie kupię i chyba nawet nie zużyję tego co już mam, nie tylko z powodu zawartości AA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się