MSB_XIII Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Witam Koleżeństwo , czy ktos z tego piwo warzył ? zamówiłem i ciekaw jestem opinii . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Witam Koleżeństwo , czy ktos z tego piwo warzył ? zamówiłem i ciekaw jestem opinii . Na moje oko to będzie zwykły lager w Czechach znany jako Svetly Lezak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Jelenia Góra ? miło poznac kolejnego piwowara domowego z Jeleniej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Tak, Jelenia Góra (Hirschberg) Miło powitać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Swietnie ! kiedys może jakas degustacja wyrobów ? wiosna więc czas na piwne degustacje tego co z zimy uważono ;-) > Jestes zatem kolego drugim piwowarem jakiego miło jest mnie poznac z naszego znamienitego grodu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam Chętnie się spotkam, najlepiej w 3 będzie pogadać Moja zima niestety nie była tak obfita w warki i teraz staram się nadrobić zaległości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Mój browarek domowy za to się spalił ... jeno ciut doswiadczenia pozostało . Z kolegą Sirvantesem mam fajny kontakt - miły gosc, niekiedy wspólne warzenie, lub wspólne zatowarowanie z CP , lub wzajemna pomoc w organizacji "akcja poszukiwanie butelek" . Jak na razie mam tylko w butelkach Geordie Winter Warmer , i Bittera . Piwo jak w temacie chcę uwarzyc spokojnie w swięta Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Wczoraj otrzymałem przesyłkę - OK , wszystko się zgadza z zamówieniem.Drożdze BREWFERM TOP . Topfermentig brewing yeast Obergarige Bierhefe - saszetka na 10l piwa ( 6 gram ) . Producent nic nie pisze o gotowaniu - tylko o rozpuszczeniu o ekstraktu, myslę że jak rozpuszcze w garnku wrzątku ( tak jak brewkity Coopersa ) będzie bezpieczniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Burzliwa jak inne brewkity , temp fermentacji 21 C , według przepisu 5-7 dni w fermentorze , w czwartek zatem pomiar Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Pomiar 7 dnia = 2 Blg , jasne w brzeczce ma białą piankę na powierzchni, ciemne - brzeczka "standardowa" - obydwie brzeczki przyjemnie pachną . Jutro sobota pod znakiem " myju myju pucupucu butelek " i butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Piwo w 96 butelkach - nie przewidziałem jednego nastawiając od razu 2 brzeczki - że będę musiał aż tyle butelek umyc.! Za 10 dni post z oceną tego co uważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Witam, Ja warzylem tmnego, slaskiego sladka. Piwo wyszło rewelacyjne, smaczne już od początku, jednak pełnej krasy nabiera po jakiś 3ch miesiącach leżakowania. Także należy uzbroić się w cierpliwość ;-) . Bardzo fajny brewkit, mocny smak chmielowy. Nieco drogi, ale wart swojej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Wczoraj kontrola smaku i nagazowania , jak pisał mój przedmówca - prawda rewelacyjne, piana znakomita, długo się utrzymuje , Ciemne - wyrazne posmaki słodowe i karmelu , jasne - musi jeszcze poleżakowac ale przyjemny pils z niego będzie. Co do ceny - 35 pln więc dużo taniej niż Coopersy czy podobne "puszki" zatem że drogo to bym polemizował. Ciemne 36-45 EBC , jasne 4-9 EBC. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Co do ceny - 35 pln więc dużo taniej niż Coopersy czy podobne "puszki" zatem że drogo to bym polemizował. No to chyba ja cos przeplacilem, bo moje kosztowalo prawie 6 dych.. a gdzie masz takiego taniego dostawce??.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Ja używam surowców Mistra Sladka.. w następujący sposób.. Po zlaniu zatartego przeze mnie piwa.. jeśli to było ciemne typu stout.. na gestwę wsypuje 1kg suchego tmavego ekstraktu nachmielonego i 1 kg suchej, jasnej maltozy zalewam 15litrami wody żródlanej z biedronki... i piwo jak marzenie.. Po jasnych piwach .. jasny ekstrakt nachmielony i ciemny ,suchy , niechmielony.. jak do tej pory takie mieszanki mi pasują.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Kupowałem na allegro , teraz cena może byc wyższa - nie sprawdzałem - sklep ze sląska " piwo piweczko " jak pamiętam . Ich gg 4032126 Edytowane 1 Czerwca 2012 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi