Arek (G) Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Witam, Sporo jest na forum odnośnie Milk Stoutów ale na słodach. Zdaje sobie sprawę, że zacieranie to podstawa, ale postanowiłem sobie, że najpierw stanę się puchmistrzem zanim przejdę do następnego etapu. Mam mały mętlik, więc: 1. Stouty robić na ciemnych ekstraktach czy mieszanych? W sklepie browar.biz jest zestaw z dwoma ciemnymi WESami, natomiast w sklepie Dori jest zestaw z jednym ciemnym i jednym jasnym. Teoretycznie stout w przeciwieństwie do portera nie powinien przepuszczać światła więc powinien być z dwóch ciemnych. Ale jak jest naprawdę? 2. Czy jest sens dodawać jeszcze barwiący (0,6kg) jeśli tak to do brzeczki czy do refermentacji dla smaku? 3. Czy chmiel w przypadku stoutów to tylko goryczkowy czy aromatyczny również? Jak przeglądam przepisy to jest różnie. 4. Czy 500g laktozy na 20l to jednak nie za dużo? Chcę aby było delikatnie ale bez przesady. Aby nie było, że chce wszystko na tacy to przygotowałem taki przepis: 1. 2 x WES Ciemny 1,7kg (czy dodać barwiący i kiedy?) 2. Laktoza 500g (a może jednak mniej) 3. Chmiel goryczkowy Martynka 30g 4. Chmiel aromatyczny Lubelski 30g 5. Drożdże Ale 514 (czy piwo nie wyjdzie za mocne?) Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam, Edytowane 30 Marca 2012 przez Arek (G) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Odpowiem Ci w miarę mojej ograniczonej wiedzy: 1. Obie receptury są zgodne ze stylem, i stout może przepuszczać światło (wszystko zależy od naczynia w jakim się znajduje piwo) 2. Barwiący w dawce 600 g "spali" piwo (jest go za dużo!!!) 3. Również aromatyczny (choćby lubelski) 4. Jak masz do czynienia z laktozą po raz pierwszy, to dodaj 500g na 20 l i już będziesz miał skalę na dalsze przygody 5. Zamiast chmielu Martynka, sugeruję chmiel Marynka w ilości 20 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek (G) Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Odpowiem Ci w miarę mojej ograniczonej wiedzy: 2. Barwiący w dawce 600 g "spali" piwo (jest go za dużo!!!) 5. Zamiast chmielu Martynka, sugeruję chmiel Marynka w ilości 20 g Ad. 2. Więc może należy go dodać do refermentacji? Ad. 5. Oj tam, wieczorem pisałem:) Dzięki i pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Dodaj 200g, wyekstrahuj go w zimnej wodzie przez 1 dzień, a potem ekstrakt zagotuj przez 10min. Reszta na wiki http://www.wiki.piwo.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ja na swoje ~22l milk stouta dałem 1kg laktozy. I wyszedł smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się