Skocz do zawartości

Brzeczka wyszła za gorzka


PoppinPaul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Warzyłem swoje pierwsze piwo w dodatku z procesem zacierania i tu natrafiłem na problem, otóż podczas chmielenia brzeczka wyszła mi za gorzka.

Chmieliłem granulatem Marynka (30 g) oraz Lubelskim (ok. 10 g) na około 10-11 litrów zacieru. Czy nie przesadziłem z ilością chmielu?

I czy ten gorzki smak zmieni się później w czasie fermentowania w goryczkę i sklaruje, czy może ta goryczka będzie za mocna?

Jeśli tak to jakie rady proponujecie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta marynka ile miała alfakwasów? Brzeczka powyżej ok. 25IBU przeważnie krzywi twarzą :P Spoko, po fermentacji powinno być mniej, a jak nie skusisz się na otwarcie pierwszej butelki wcześniej niż miesiąc po butelkowaniu to już w ogóle lala :) Co to za piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.... Jeśli tak to jakie rady proponujecie?

- szybko skanalizuj!

... jeśli przefermentujesz, zabutelkujesz, popróbujesz - będziesz stracony. Wszelki 'LechoCimie' i 'TyskWiece' przestaną Ci smakować. Wybór należy do Ciebie... :D

:beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.