PoppinPaul Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Witam. Warzyłem swoje pierwsze piwo w dodatku z procesem zacierania i tu natrafiłem na problem, otóż podczas chmielenia brzeczka wyszła mi za gorzka. Chmieliłem granulatem Marynka (30 g) oraz Lubelskim (ok. 10 g) na około 10-11 litrów zacieru. Czy nie przesadziłem z ilością chmielu? I czy ten gorzki smak zmieni się później w czasie fermentowania w goryczkę i sklaruje, czy może ta goryczka będzie za mocna? Jeśli tak to jakie rady proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Będzie dobrze, brzeczka zawsze wydaje się zagorzka. PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Troche duzo chmielu, ale piwo po fermentacji i lezakowaniu bedzie mniej gorzkie. PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 przesadziles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Pierwsza sprawa - napisz jakie to piwo. A może gotowy zestaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Ta marynka ile miała alfakwasów? Brzeczka powyżej ok. 25IBU przeważnie krzywi twarzą Spoko, po fermentacji powinno być mniej, a jak nie skusisz się na otwarcie pierwszej butelki wcześniej niż miesiąc po butelkowaniu to już w ogóle lala Co to za piwo? PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 .... Jeśli tak to jakie rady proponujecie? - szybko skanalizuj! ... jeśli przefermentujesz, zabutelkujesz, popróbujesz - będziesz stracony. Wszelki 'LechoCimie' i 'TyskWiece' przestaną Ci smakować. Wybór należy do Ciebie... :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoppinPaul Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 juz pisalem ze metoda zacierania, ogolnie nie trzymalem sie jakiejs receptury slod mialem wlasny, drozdze gornej fermetacji, marynka wedlug pudelka ma 9% @rubezahl hehe ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Ile czasu gotowałeś ps Mi wychodzi że to jakieś 80 IBU- będzie bolało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Jeżeli piwo faktycznie będzie gorzkie dodaj Imperial do nazwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 jesli masz więcej słodu zatrzyj go i zagotuj z niewielką dwką chmielu a później wymieszaj oba piwa. PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoppinPaul Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 gotowałem jakieś 60 minut, więcej słodu niestety nie mam, w sumie to moje pierwsze piwo a pierwsze piwo zawsze musi smakować temu kto je warzy Zresztą już trafiło do fermentatora, może coś z tego będzię. Ogólnie dzięki za tak liczne opdowiedzi. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi