PoppinPaul Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Witam. Warzyłem swoje pierwsze piwo w dodatku z procesem zacierania i tu natrafiłem na problem, otóż podczas chmielenia brzeczka wyszła mi za gorzka. Chmieliłem granulatem Marynka (30 g) oraz Lubelskim (ok. 10 g) na około 10-11 litrów zacieru. Czy nie przesadziłem z ilością chmielu? I czy ten gorzki smak zmieni się później w czasie fermentowania w goryczkę i sklaruje, czy może ta goryczka będzie za mocna? Jeśli tak to jakie rady proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Będzie dobrze, brzeczka zawsze wydaje się zagorzka. PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Troche duzo chmielu, ale piwo po fermentacji i lezakowaniu bedzie mniej gorzkie. PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 przesadziles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Pierwsza sprawa - napisz jakie to piwo. A może gotowy zestaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Ta marynka ile miała alfakwasów? Brzeczka powyżej ok. 25IBU przeważnie krzywi twarzą Spoko, po fermentacji powinno być mniej, a jak nie skusisz się na otwarcie pierwszej butelki wcześniej niż miesiąc po butelkowaniu to już w ogóle lala Co to za piwo? PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 .... Jeśli tak to jakie rady proponujecie? - szybko skanalizuj! ... jeśli przefermentujesz, zabutelkujesz, popróbujesz - będziesz stracony. Wszelki 'LechoCimie' i 'TyskWiece' przestaną Ci smakować. Wybór należy do Ciebie... :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoppinPaul Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 juz pisalem ze metoda zacierania, ogolnie nie trzymalem sie jakiejs receptury slod mialem wlasny, drozdze gornej fermetacji, marynka wedlug pudelka ma 9% @rubezahl hehe ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Ile czasu gotowałeś ps Mi wychodzi że to jakieś 80 IBU- będzie bolało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Jeżeli piwo faktycznie będzie gorzkie dodaj Imperial do nazwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 jesli masz więcej słodu zatrzyj go i zagotuj z niewielką dwką chmielu a później wymieszaj oba piwa. PoppinPaul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoppinPaul Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 gotowałem jakieś 60 minut, więcej słodu niestety nie mam, w sumie to moje pierwsze piwo a pierwsze piwo zawsze musi smakować temu kto je warzy Zresztą już trafiło do fermentatora, może coś z tego będzię. Ogólnie dzięki za tak liczne opdowiedzi. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się