Skocz do zawartości

Belgian Blond Ale [pomoc w recepturze]


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

W środę planuję uwarzyć warkę z wiki na Belgian Blond ale 17BLG/20l

 

oto zasyp:

 

pilzeński 4kg

carapils 0,3kg

cararoma 0,1kg

biscuit 0,1kg

cukier 0,45kg

 

Coś mały zasyp jak na 17 BLG czy mi się wydaję ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Licząc tak na szybko. Beersmith podaje, że chcąc uzyskać 20l piwa 17°Blg, przy wydajności 75%, zasyp powinien wyglądać następująco:

 

pilzneński 4,77

carapils 0,36

biscuit 0,12

caraaroma 0,12

cukier 0,54

 

Przy takim zasypie będzie jednak za ciemny, żeby zmieścić się w stylu. Dałbym 5kg pilzneńskiego, caraaromy 0,1kg lub zrezygnowałbym z niej w ogóle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.