Kunter Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Przepis przerobiony troszkę, przede wszystkim przeliczony z 19l na 25l - Co by wykorzystać cały fermentor Warka główna: 7kg - Słód Maris Otter(czasami używałem Pale Ale Weyermanna) 1,3kg - Płatki jęczmienne 60g - Chmiel Challenger (60minut) Do 22l wody o temperaturze 74°C dodać powyższe składniki(bez chmielu) zacierać godzinę w 67°C. Wysłodzić do objętości 29l ***(patrz na końcu postu) Gotować 90minut dodając 60g chmielu na ostatnie 60minut. Schłodzić, zadać starter 2l do brzeczki - około 21l. Warka barwiąca 1kg - Słód Maris Otter 0.5kg - jęczmień palony(nie słodowany) 2 łyżeczki gipsu piwowarskiego Do 4l wody o temperaturze 72°C wrzucamy powyższe składniki. Zacierać godzinę w 67°C. Wysłodzić do około 6l brzeczki, wygotować do około 4.2l, schłodzić, zadać starter 0,5l. Z uwagi na bardzo duży stosunek jęczmienia palonego do słodu a co za tym idzie bardzo utrudnionego wysładzania po sprawdzeniu wszystkiego na co wpadłem(dostępnego pod ręką) wysładzam w ten sposób iż przelewam wodą o temperaturze 85°C młóto w sitku metalowym do mąki - wszelkie sugestie mile widziane. Starter: Robię 2,5l starter z którego 2l zadaję do warki głównej a 0,5l do warki barwiącej. Instrukcja robienia startera podana jest na paczce drożdży(propagator) z tyłu Ewentualnie wszystko na temat starterów http://www.wiki.piwo...rów_drożdżowych Wszystko fermentuje w temperaturze pokojowej - około 20-22°C Butelkoewanie/kegowanie - Obie warki mieszamy razem tuż przed rozlewem do butelek/kega Smacznego *** Dla taboretu grzewczego 7,5kw Piwko jest mocne, kremowe - Wszyscy których poczęstowełem tym piwkiem byli nim zachwyceni. Tu oryginalny przepis: http://www.byo.com/stories/recipeindex/article/recipes/114-stout/2258-guinness-foreign-extra-stout-clone Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 A nie mozna tego razem zacierac i razem fermentowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) A nie mozna tego razem zacierac i razem fermentowac? Kto to może wiedzieć Nie jesteś pierwszym który o to pyta. Spróbuj i daj znać jak wyjdzie, ja zawsze robiłem w ten sposób i aż mi szkoda coś zmieniać bo a nuż nie wyjdzie jak zawsze ps. słyszałem że takie czarne ziarenka jak ten jęczmień palony raczej dodaje się do wysładzania a nie do zacierania. Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się