crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Witam, zastanawiam się nad jednym. Chciałbym zrobić mikro warkę, jako dodatek do innego trunku. Zależy mi na 4l brzeczki około 13°Blg. Dodatek ma mieć coś na kształt Hefeweizena, więc jest 0,625 kg pszecznicznego i 0,4 kg pilzneńskiego. Pytanie: czy dla tak zmniejszonego nastawu zarówno przerwy jak i chmielenie mają mieć tę samą długość? Czy można je zrobić krótsze. Jeśli nie, to generalnie się to nie opłaca, chyba lepiej zrobić po prostu warkę 24l i te 4l odlać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 wszelakich enzymów na pół- ziarno masz tyle samo w 1ml co w 1 hektolitrze więc ... sam sobie odpowiedz crosis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 no właśnie tego się obawiałem... uwarzę więc więcej, a brzeczkę odbiorę przed chmieleniem szkoda czasu (przerwy, filtracja, wysładzanie) na otrzymanie tylko 4l dzięki gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Robiłem kiedyś coś takiego: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__20#entry80617 generalnie da się, tylko lepiej użyć więcej słodu i bez wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Hmm... 12l - to już coś. Ale ja tej mini warki potrzebuję do prototypu cydru - a ten robię w partiach po 8-9 litrów. To akurat ma być sok jabłkowy pół na pół z tkaim cudem, na razie bez chmielenia. Rozważam małą ilość na zimno, ale zobaczę jeszcze. Cydry generalnie okazały się przysmakiem dla wielu znajomych, a przede wszystkim dla Lepszej Połowy. Nakład pracy minimalny, koszty jeszcze mniejsze, to klepię toto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ale 12 l to już było razem z ekstraktem, ja zacierałem 1,06 kg słodu, chyba właśnie w 4 litrach wody (na pewno robiłem to w 6-litrowym garnku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wiem, ale wniosek jest tylko jeden: na samym zacieraniu zbyt wiele czasu nie oszczędzisz. A skoro już się zabierać, to wolę na raz uwarzyć 24l Hefeweizen, niż raz 4 a potem 20 Hefe i tak mam w planie, więc spoko. Ostatnio myślałem też na wykorzystaniu do cydru lekko zagęszczanego (odparowanego) ekstraktu, który pozostaje po wysładzaniu. W sensie jeśli objętość i ekstrakt już się zgadza, a z baniaka cały czas leci coś koło 3°Blg - to grzech tego nie wykorzystać. Ostatnio jak miałem ponad 20l brzeczki 9,5°Blg na Wita (docelowo 11,5°Blg) to z kranika leciało 3-4 BLG. Odparuję i do cydru jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się