Swiaderny Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 ja zamówiłem 1 x Ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg + 1 x Coopers BrewMaster - Pilsener 1.7kg. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie muszę już dosypywać cukru/ekstraktu bezpośrednio do butelek celem nagazowania czy też muszę ? Cały cukier powinien zostać zjedzony przez drożdże podczas fermentacji. Podczas butelkowania należy dodać cukier/ekstrakt, wtedy drożdże będą miały surowiec do wytworzenia gazu. Proponuje dodać odmierzoną ilość cukru w postaci syropu do całości piwa i dopiero rozlewać. I kolejne pytanie - w przemyśleniach Jejskiego nie ma nic o baniaku 30l przynajmniej nie w opisie warzenia za pomocą brewkita. Chodzi o pojemnik do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Do warzenia z brewkitów 1 fermentor to minimum. 2 - optymalnie. Przy warzeniu z zacieraniem - nie ma granicy. Ja mam (2 z kranikami, 2 bez) i odczuwam niedosyt tych bez kraników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi