kareem33 Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Witam, to moj pierwszy post, wiec chcialem sie przywitac i prosic o wyrozumialosc Przegladalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jej nie znalazlem. Zrobilem piwo z surowcow WESa: nachmielony ekstrakt pszeniszny 1,7 kg + ekstrakt pszeniczny 1,7 kg + drozdze Mauribrew Weiss Y1433. Tydzien burzliwej i tydzien cichej fermentacji. Zeszlo ponizej 1 Blg. Dodalem cukier (do calej warki), przelalem do butelek. Pierwsze piwa otwieralem po okolo tygodniu, w sobote mina juz trzy tygodnie. Ogolnie z efektow jestem zadowolony, jednak jest pewne ale. Do tej pory z kilku butelek (3 albo 4) po otwarciu, mimo ze byly bardzo zimne, natychmiast zaczela wylewac sie duza ilosc piany. Razem z piana na wierzchu wylecialo cos dziwnego. Zdjecia nie mam, ciezko mi to opisac. Wygladalo jak kawalek papieru, ale mocno rozmoczony - jednak po dokladnych obserwacjach nie jest to papier. Jest to bardzo miekkie, bo rozdziubywaniu sztuccami rozsypuje sie na drobne kawaleczki, raczej ciemne (choc jako calosc z zewnatrz wydawalo sie biale). W smaku piwo jak najbardziej ok - jednak mnie to zastanawia. W jednej butelce bylo od razu widac, ze na wierzchu cos niewielkiego plywa, w innej z kolei bylo widac ze plywa, ale mimo to nie "wybuchlo". Co moze byc przyczyna, czy czegos mam sie obawiac? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Prawdopodobnie bąbelki zerwały Ci warstwę drożdży z dna. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Pewnie żle wymieszałeś syrop z piwem i w niektórych butelkach jest go więcej . Z pianą wypływa wyrwany osad z dna i ztąd te farfocle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kareem33 Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Mozliwe, ze zle wymieszalem. Tzn zdawalo mi sie, ze mieszalem dobrze (ja wiem? jakies 30-50 sekund), ale zauwazylem, ze jedne piwa sa bardziej inne slabiej nagazowane. Dziekuje za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się