sziszi Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Mam w domu jeszcze dość sporo Marynki i Lomika z 2007 roku w szyszkach. Trochę ten chmiel zwietrzały, nie był przechowywany w idealnych warunkach. Istnieją jakieś wzory, tabele na przeliczenie takiego chmielu? Gdzieś coś takiego widziałem ale nie mogę znaleźć a chciałbym jeszcze wykorzystać swoje zapasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 ProMash i chyba Beersmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Jeżeli byl przechowywany w zamrażarce we w miare szczelnym opakowaniu to pol biedy... Jezeli w temp pokojowej musisz sam ocenic czy i jak "pachnie"... Moim zdaniem ostotna kwestia jest tez ilosc żółtego pyłku np. na dnie naczynia czy torebki, w ktorej chmiel byl przchowywany,jezeli jest tego pylu sporo to dorzuc go do brzeczki,to jest wlasnie lupilina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 No właśnie chyba ciężko będzie ze wzorami na chmiel który był przechowywany w piwnicy w której nie ma stałej temperatury (od 12°C zimą do 22°C latem) w miarę szczelnym worku. Także zobaczę jak to będzie w Beersmith, wezmę na węch i zdrowy rozsądek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ja bym go nie używał. Prawdopodobnie od chmielu miałem piwa z dziwnymi smakami i zapachami. Kopyr je zna - koźlak majowy. Choc niedawno otworzyłem je i ... po tych smakach ani śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 Ja bym go nie używał. Prawdopodobnie od chmielu miałem piwa z dziwnymi smakami i zapachami. Kopyr je zna - koźlak majowy. Jacer to nie było od chmielu 100%. IMO to była jakaś infekcja. Choc niedawno otworzyłem je i ... po tych smakach ani śladu. O a to już jest bardzo ciekawe. Może to były jakieś związki podobne do diacetylu i drożdże je zredukowały. Jeżeli chcesz chmielić dla goryczki, to jak najbardziej bym ten chmiel wykorzystał. Po prostu sypnij więcej. Używałem chmielu 2 albo 3-letniego i wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 No wlasnie tu kopyr bardzo slusznie zauwazyl, jak chccesz chmielic dla goryczki to daj wiecej,ale aromatyczny chmiel mogl juz dosc mocno zwietrzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Ja jeszcze w zeszłym roku używałam granulatu lubelskiego z 2004 r i negatywnych efektów nie było, poza, oczywiście, słabszym aromatem:) Przechowywałam w.... szafce w kuchni.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się