olo333 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Prawdę mówiąc nie wykluczałbym tu drożdży - taka błona robiła mi się w piwach z dużą ilością środka do refermentacji (wity). Jakby nie było w fermentatorze drożdże też zbierają się na początku na górze. Druga opcja to tlenowce - po kilku dniach w butelkach tlenu nie ma, zostaje tylko CO2, więc opadają na dno i idą spać. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Coder ma rację. Infekcje w butelce są teoretycznie możliwe (piwo dla niektórych organizmów jest całyczas dobrym środowiekiem rozwoju). Ale moja praktyka mówi, że butelki są najmniej prawdopodobnym punktem zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wrócę do tematu. Dzisiaj otworzyłem jedną z butelek z tym "czymś" na górze. I tak: 1. Po otwarciu jest lekka "kapucha", ale ona znika, zastępowana przez lekki chmiel 2. W smaku jest kwaskowate, ale nie odrzucająco - jak już ktoś pisał, kwaskowatość jest cechą tego piwa 3. Goryczka. Wg BS2 ma 30 IBU - co nie jest duże. 18g Lubelskiego na 10' też nie dało zbyt dużego aromatu chmielu. Za to goryczka wyczuwalna w smaku, zostaje w ustach po przełknięciu (18g marynki 60') 4. Ogólnie pomijając infekcję w sumie cel został osiągnięty: piwo jest treściwe, słodowe, z raczej słodkim finiszem (i minimalnie kwaskowatym). Już piszę do dwóch zainteresowanych testerów, że piwka mogę podrzucić. Z chęcią przeczytam, co ktoś inny o nich powie. Ogólnie - następną butelkę chcę otworzyć za miesiąc. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się