Skocz do zawartości

06B. Blonde Ale


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

6B. Blonde Ale

 

Aroma: Light to moderate sweet malty aroma. Low to moderate fruitiness is optional, but acceptable. May have a low to medium hop aroma, and can reflect almost any hop variety. No diacetyl.

 

Appearance: Light yellow to deep gold in color. Clear to brilliant. Low to medium white head with fair to good retention.

 

Flavor: Initial soft malty sweetness, but optionally some light character malt flavor (e.g., bread, toast, biscuit, wheat) can also be present. Caramel flavors typically absent. Low to medium esters optional, but are commonly found in many examples. Light to moderate hop flavor (any variety), but shouldn?t be overly aggressive. Low to medium bitterness, but the balance is normally towards the malt. Finishes medium-dry to somewhat sweet. No diacetyl.

 

Mouthfeel: Medium-light to medium body. Medium to high carbonation. Smooth without harsh bitterness or astringency.

Overall Impression: Easy-drinking, approachable, malt-oriented American craft beer.

 

Comments: In addition to the more common American Blonde Ale, this category can also include modern English Summer Ales, American Kölsch-style beers, and less assertive American and English pale ales.

 

History: Currently produced by many (American) microbreweries and brewpubs. Regional variations exist (many West Coast brewpub examples are more assertive, like pale ales) but in most areas this beer is designed as the entry-level craft beer.

 

Ingredients: Generally all malt, but can include up to 25% wheat malt and some sugar adjuncts. Any hop variety can be used. Clean American, lightly fruity English, or Kölsch yeast. May also be made with lager yeast, or cold-conditioned. Some versions may have honey, spices and/or fruit added, although if any of these ingredients are stronger than a background flavor they should be entered in specialty, spiced or fruit beer categories instead. Extract versions should only use the lightest malt extracts and avoid kettle caramelization.

 

Vital Statistics:

OG: 1.038 ? 1.054

IBUs: 15 ? 28

FG: 1.008 ? 1.013

SRM: 3 ? 6

ABV: 3.8 ? 5.5%

 

Commercial Examples: Pelican Kiwanda Cream Ale, Russian River Aud Blonde, Rogue Oregon Golden Ale, Widmer Blonde Ale, Fuller?s Summer Ale, Hollywood Blonde, Redhook Blonde

 

 

6B. Blonde Ale

 

Aromat: Lekki do umiarkowanie słodki słodowy aromat. Niska do umiarkowana owocowość jest opcjonalna, ale akceptowalna. Może mieć niski do średni aromat chmielowy, i może odzwierciedlać prawie wszystkie odmiany chmieli. Brak diacetylu.

Wygląd: Jasno żółty do głęboko słodowy kolor. Klarowność czysta do doskonała. Niska do średnia biała piana utrzymująca się od średnio do dobrze.

 

Smak: Początkowa miękka słodowa słodkość, ale opcjonalnie trochę lekkiego charakteru słodowego (np. chleboey, tostowy, ciasteczkowy, pszenny) może być również obecny. Smaki karmelowe przeważnie nieobecne. Niskie do średnie estry opcjonalnie, ale powszechnie spotykany w wielu przykładach. Lekkie do średnie smaki chmielowe (wszystkie odmiany), ale nie powinny być agresywne. Lekka do średnia goryczka, ale balans jest normalnie po stronie słodu. Finisz średnio wytrawnie do trochę słodko. Brak diacetylu.

 

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Średnie dol wysokie nagazowan ie. Gładkie bez ostrej goryczki albo ściągania.

 

Ogólne wrażenia: Lekkie w piciu, przystępny, zorientowane słodowo amerykańskie rzemieślnicze piwo.

 

Komentarz: W uzupełnieniu do bardziej powszechnego American Blonde Ale, ta kategoria może również odnosić się do nowoczesnych English Summer Ale,w stylu American Kölsch i mniej assertive American and English pale ale.

Historia: Obecnie produkowane przez wiele (amerykańskich) mikrobrowarów i browarów restauracyjnych. Regionalne odmany istnieją (wiele, West Coast browarów restauracyjnych są bardziej asertywne, jak pale ale) ale w większości regionach to piwo jest zaprojektowane jako piwo rzemieślnicze ?entry-level? .

 

Surowce: Generalnie pełnosłodowe, ale może zawierać do 25% pszenicznego słodu i troche cukrowych dodatków niesłodowanych. Wszystkie odmiany chmieli mogą być użyte. Czyste drożdże amerykańskie, delikatnie owocowe drożdże angielskie, albo drożdże Kölsch. Może również być fermentowane przy użyciu drożdży lagerowych, albo kondycjonowane ?na zimno?. Niektóre wersje mogą zawierać miód, przyprawy i/albo owoce, aczkolwiek jeśli jakokolwiek z tych dodatków są silniejsze niż smak w tle, powinny te piwa być wystawione w kategorii specialty, spiced albo fruit beer. Wersje z ekstraktu powinny być uwarzone tylko z najjaśniejszych słodów i powinny unikać karmelizacji podczas gotowania.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.038 ? 1.054

IBUs: 15 ? 28

FG: 1.008 ? 1.013

SRM: 3 ? 6

ABV: 3.8 ? 5.5%

 

Komercyjne przykłady: Pelican Kiwanda Cream Ale, Russian River Aud Blonde, Rogue Oregon Golden Ale, Widmer Blonde Ale, Fuller?s Summer Ale, Hollywood Blonde, Redhook Blonde

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.