ukko Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Przeglądając na szybko mój "słodowy magazyn" skleciłem na szybko coś takiego: Składniki: Słód Pale Ale – 3 kg Słód pilzneński – 1 kg Słód karmelowy Carared – 0,5 kg Słód karmelowy Cara Crystal – 0,2 kg Nie wiem czy cara crystal nie za słaby na kolor, pasowałby caraaroma jak w zestawie BA ale nie mam Chmiel East Kent Goldings – 30g Chmiel Fuggles – 30g Mech irlandzki Zacieranie 67 C – 60 min Chmielenie East Kent Goldings Fuggles Mech irlandzki Zastanawiam się który na goryczkę a ktory na aromat, to chmiele stosunkowo podobne nie wiem który szlachetniejszy. Fermentacja: Drożdże Safale S-04 zadane w temp. 20 C Edytowane 20 Czerwca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Receptura wygląda dla mnie dobrze, tylko że to nie jest "Brown Ale" to jest Red Ale / Amber Ale. Brown Ale potrzebował by chocolate malt albo/i brown malt. Do Red Ale używa się ok 20% słodów karamelowych (tak jak w tej recepturze). Do Brown Ale używa się czekoladowy, karamelowy, często brown (jako część lub całość słodu podstawowego) i często też inne, np. biscuit malt. Na aromat możesz użyć zarówno Fuggles jak i EKG - obydwa bardzo dobre chmiele dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Receptura wygląda dla mnie dobrze, tylko że to nie jest "Brown Ale" to jest Red Ale / Amber Ale. Brown Ale potrzebował by chocolate malt albo/i brown malt. Do Red Ale używa się ok 20% słodów karamelowych (tak jak w tej recepturze). Do Brown Ale używa się czekoladowy, karamelowy, często brown (jako część lub całość słodu podstawowego) i często też inne, np. biscuit malt. Na aromat możesz użyć zarówno Fuggles jak i EKG - obydwa bardzo dobre chmiele dla tego stylu. Racja, 0,2 kg Cara crystal 120 EBC to za mało żeby piwo stało się "brown", w zestawie z BA jest caraaroma ale on ma 300-400 EBC a najlepszy faktycznie byłby czekoladowy. Na stanie z najciemniejszych słodów mam cara crystal ew. miałbym dostęp do odrobiny prażonego słodu jęczmiennego do portera ale nie wiem jakie by dał efekty w tego typu piwie. Ostatecznie pójdę w Red Ale a pilzneński częściowo zastąpie monachijskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Akurat kolor nie ma tutaj aż tak dużo do rzeczy jak smak. Karamelowy (crystal) daje ci smak karamelu, a czekoladowy czekolady. Red Ale ma posmak karamelowy a Brown Ale czekoladowy (między innymi). Zajrzałem na stronę BA oni do Brown Ale używają Carafa II jako zamiennik czekoladowego. Taki "typowy" przepis na Brown Ale to 80% słodu podstawowego, 5% czekoladowego i 15% karamelowego. "Typowy" Red Ale to 80% słodu podstawowego, 20% karamelowego. Tak czy siak twój przepis bardzo mi się podoba, tyle że ja bym go nazwał Red Ale a nie Brown Ale. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) A ile litrów piwa z tego wyszło? Jakie BLG? Edytowane 21 Czerwca 2012 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) A ile litrów piwa z tego wyszło? Jakie BLG? Napiszę jak uwarzę czyli między niedzielą a wtorkiem. Z reguły wysładzam do objętości (23-24 l) a nie Blg Edytowane 21 Czerwca 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Się okaże, że zdążysz wypić te piwo a nie dowiemy się jakie i ile wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mied_wie Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 A nie za dużo chmielu? Łącznie 60 g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Nie za dużo. 30g Fuggle + 10g Goldings na goryczkę, 20g Goldings na 15 minut i wyjdzie wyraźnie goryczkowe, ale bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mied_wie Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 A no tak.... Przecież to aromatyczne chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się