crosis Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Moje ostatnie warzenie zaowocowało dwoma niezależnymi weizenami. Nie wiem, czy ktoś już coś takiego robił, ale strzelałem na czuja - może zerkniecie i powiecie, co może z tego wyjść? Zasyp: pszeniczny: 3,3 kg pilzneński: 2 kg Carahell: 0,25 kg Zacieranie: 18 l wody. 20' - 44° C 10' - 56° C 20' - 64° C 40' - 72° C --> negatywna próba jodowa --> mash out Podzieliłem warkę. Pierwsze, do pełnego gara i 10 BLG przed chmielemiem... Chmielenie tegoż: 80' - gotowanie 20' - 20g Lubelski 50' - 10g Lubelski 70' - 10g Lubelski 75' - 22g świeżo otartej skórki pomarańczy (piwo ma być mega letnie, to nie konkursowy Weizen). Po chłodzeniu i przelaniu do baniaka otrzymałem: 21l, 12,5° BLG Zadane drożdżami US-06. Reszta to coś koło 19litrów brzeczki o gęstości 6° BLG. Chmielimy Citrą, po amerykańsku: 70' - gotowanie 10' - 10g 40' - 10g 60' - 10g Nie mam doświadczenia z tym chmielem, więc strzelałem. Po chłodzeniu mam coś koło 14l brzeczki o gęstości ~8° BLG. Dokładność słaba, bo jest 3 w nocy. I tak: celem eksperymentu było uzyskanie czegoś grejpfrutowego. Lekkiego, ale chmielowego, owocowego piwa na lato. Mój chory plan przewidział na tym etapie dodanie soku grejpfrutowego. Takiego z Lidla, coś koło 12,5° BLG. Zrobiłem jak mówiłem: dodałem 5l, czyli stanowił będzie ~25% całości. 19l, 10° BLG. Zadane drożdżami US06. Ciekawi mnie co wyjdzie, w sobotę minie prawie tydzień od nastawienia. Fermentacja chyba wyjdzie jednostopniowa, bo weizena chyba nie ma sensu na cichą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Myślę, że stosowniej byłoby używać nazwy "piwo pszeniczne". Weizen, jakby nie było, to nazwa konkretnego stylu, z którym te piwa mają mało wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Drożdże US-06? Znam tylko US-05 lub WB-06, w przypadku tych pierwszych wyjdzie ci pszeniczniak amerykański (takie lekkie, jasne piwo - ale bez cech przypisywanych pszeniczniakom, czyli bananem i goździkiem - sam takie robiłem, tylko ze skórką cytryny na cichej), w przypadku tych drugich w stylu niemieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) WB-06 oczywiście. Mój błąd. Co do samej nazwy tematu - z tego na ile znam niemieci, weizenbier to po prostu piwo pszeniczne, nie styl. Właściwie to najważniejsze dla mnie jest określenie, co będzie z tego chmielenia Citrą. Kompletnie nie mam doświadczenia z tym chmielem i strzelałem... Edytowane 23 Czerwca 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Ale według BJCB to styl: http://www.piwo.org/topic/683-15a-weizenweissbier/ mniejsza o nazwę zrestą. Myślałem, że będziesz to robić na US-05 i nie wiem czy to by nie było lepsze rozwiązanie, bo ten chmiel przykryje pewnie wszystki aromaty goździkowe i bananowe w tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się