Makaron Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 7A. Northern German Altbier Aroma: Subtle malty, sometimes grainy aroma. Low to no noble hop aroma. Clean, lager character with very restrained ester profile. No diacetyl. Appearance: Light copper to light brown color; very clear from extended cold conditioning. Low to moderate off-white to white head with good retention. Flavor: Fairly bitter yet balanced by a smooth and sometimes sweet malt character that may have a rich, biscuity and/or lightly caramelly flavor. Dry finish often with lingering bitterness. Clean, lager character sometimes with slight sulfury notes and very low to no esters. Very low to medium noble hop flavor. No diacetyl. Mouthfeel: Medium-light to medium body. Moderate to moderately high carbonation. Smooth mouthfeel. Overall Impression: A very clean and relatively bitter beer, balanced by some malt character. Generally darker, sometimes more caramelly, and usually sweeter and less bitter than Düsseldorf Altbier. Comments: Most Altbiers produced outside of Düsseldorf are of the Northern German style. Most are simply moderately bitter brown lagers. Ironically ?alt? refers to the old style of brewing (i.e., making ales), which makes the term ?Altbier? somewhat inaccurate and inappropriate. Those that are made as ales are fermented at cool ale temperatures and lagered at cold temperatures (as with Düsseldorf Alt). Ingredients: Typically made with a Pils base and colored with roasted malt or dark crystal. May include small amounts of Munich or Vienna malt. Noble hops. Usually made with an attenuative lager yeast. Vital Statistics: OG: 1.046 ? 1.054 IBUs: 25 ? 40 FG: 1.010 ? 1.015 SRM: 13 ? 19 ABV: 4.5 ? 5.2% Commercial Examples: DAB Traditional, Hannen Alt, Schwelmer Alt, Grolsch Amber, Alaskan Amber, Long Trail Ale, Otter Creek Copper Ale, Schmaltz? Alt 7A. Northern German Altbier Aromat: Subtelny słodowy, czasami zbożowy aromat. Słaby do brak aromatu szlachetnych chmieli. Czysty, lagerowy charakter wraz z restrained estrowym profilem. Brak diacetylu. Wygląd: Jasno miedziany do jasno brązowy kolor; bardzo czyste w wyniku przedłużonego zimnego kondycjonowania. Niska do umiarkowana piana koloru złamanej bieli, dobrze utrzymująca się. Smak: Porządnie gorzkie, ale zbalansowane przez gładką i czasami słodką słodowy charakter, który może mieć bogaty, ciasteczkolwy i/albo delikatnie karmelowy smak. Wytrawny finisz często wraz z pozostającą goryczką. Czysty, lagerowy charakter czasami wraz z delikatną siarczanową nutką i bardzo słabym do zerowym poziomem estrów. Bardzo słaby do średni smak szlachetnych chmieli. Brak diacetylu. Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Umiarkowanie do umiarkowanie wysokie nagazowanie. Gładka tekstura. Ogólne wrażenia: Bardzo czyste i relatywnie gorzkie piwo, zbalansowane przez trochę cech słodowych. Generalnie ciemniejszem czasami bardziej karmelowe i przeważnie słodsze i mniej gorzkie w porównaniu z Düsseldorf Altbier. Komentarz: Większość Altbiers produkowanych poza Düsseldorf są w stylu Northern German. Większość po prostu jest umiarkowanie goryczkowe brązowy lager. Ironicznie ?alt? odnosi się do starego stylu warzenia (np warzenie ale), co czyni z nazwy ?Altbier? poniekąd nieodpowienią nazwę. Te które są fermentowane jako ale są fermentowane w niskich temperaturach i lagerowane w niskich temperaturach (tak jak Düsseldorf Alt). Surowce: Typowo tworzone na słodzie pilzeńskim i zabarwiane palonym słodem albo słodem ciemnym karmelowym. Może zawierać małe ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego. Chmiele szlachetne. Przeważnie fermentowane przy użyciu mocno odfermentowujących drożdży dolnej fermentacji. Podstawowe informacje: OG: 1.046 ? 1.054 IBUs: 25 ? 40 FG: 1.010 ? 1.015 SRM: 13 ? 19 ABV: 4.5 ? 5.2% Komercyjne przykłady: DAB Traditional, Hannen Alt, Schwelmer Alt, Grolsch Amber, Alaskan Amber, Long Trail Ale, Otter Creek Copper Ale, Schmaltz? Alt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się