dirk gently Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 "Pale Ale" 14Blg 25IBU to raczej będzie bezstylowiec niż rasowe Pale Ale. Co nie znaczy że będzie niedobre (chociaż ja bym wolał znacznie wyższą goryczkę). Co do poziomu odczuwania goryczki to Twoje modyfikacje wody mają, jak podejrzawam, zasadnicze zdarzenie. Ja Pale Ale potrafię np nachmielić do 60IBU przy 11Blg, ale ze względu na profil wody (i dużą zawartość słodu karmelowego) nie jest to wcale powalająca goryczka. Do tego wiadomo że różne programy różnie liczą, jeśli liczysz (o ile dobrze pamiętam) BrewTargetem to Twoje 30IBU to będzie w moim kalkulatorze prawie 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Będzie jasne, to będzie i pale. Mało chmielu, to i ale. Wszystko się zgadza. wojtasekr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Zgodnie z tym tokiem rozumowania każde piwo zawierające drożdże i słód pszeniczny to HefeWeizen a każde piwo na słodzie pilsneńskim to Pilsner. Edytowane 6 Listopada 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) "Pale Ale" 14Blg 25IBU to raczej będzie bezstylowiec niż rasowe Pale Ale. Co nie znaczy że będzie niedobre (chociaż ja bym wolał znacznie wyższą goryczkę). Co do poziomu odczuwania goryczki to Twoje modyfikacje wody mają, jak podejrzawam, zasadnicze zdarzenie. Ja Pale Ale potrafię np nachmielić do 60IBU przy 11Blg, ale ze względu na profil wody (i dużą zawartość słodu karmelowego) nie jest to wcale powalająca goryczka. Do tego wiadomo że różne programy różnie liczą, jeśli liczysz (o ile dobrze pamiętam) BrewTargetem to Twoje 30IBU to będzie w moim kalkulatorze prawie 40. Pisałem 25-30 IBU A 30 IBU i 14Blg to jak najbardziej stylowe Pale Ale: http://www.bjcp.org/styles04/Category8.php#style8C Jeżeli o goryczkę chodzi, to właśnie nie moje modyfikacje mają na nią wpływ - one ją co najwyżej odrobinę łagodzą. Problemem jest tu twardość wody. Sam Brewtarget udało mi się odpowiednio skalibrować - już nie mam takich różnic - max jest to 2-5 IBU (głównie przy mocno chmielonych warkach). Edytowane 6 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Po pierwsze, to jest klasyfikacja BJCP, czyli opisy styli (poza amerykańskimi) są generalnie wyssane z palca. Po drugie, nawet jeśli przyjmiemy że te widełki mają jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości, 14Blg to jest blisko górnej granicy Blg, a 30IBU blisko dolnej granicy IBU, więc jaki będzie tego balans to można sobie łatwo wyobrazić. Piszesz że problemem jest twardość wody. Mógłbyś podać jaką konkretnie masz twardość? Próbuję to odnieść do wody którą sam mam w kranie, która jest bardzo twarda (niby do Anglików to dobrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Po pierwsze, to jest klasyfikacja BJCP, czyli opisy styli (poza amerykańskimi) są generalnie wyssane z palca. Po drugie, nawet jeśli przyjmiemy że te widełki mają jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości, 14Blg to jest blisko górnej granicy Blg, a 30IBU blisko dolnej granicy IBU, więc jaki będzie tego balans to można sobie łatwo wyobrazić. Co w takim razie ma być według Ciebie wyznacznikiem "rasowego Pale Ale", jeżeli nie BJCP? Mówienie o abstrakcyjnych granicach wymyślonych przez kogoś nie ma tu sensu. Moim zdaniem zbytnio upraszczasz sprawę - ja obstanę przy swoim - uważam, że bez problemu da się zrobić zbalansowane piwo, które będzie w górnej granicy Blg oraz w dolnej IBU (lub odwrotnie). Nie zapominaj właśnie o modyfikacji wody (np. dla piw słodowych dajesz wytrawny profil przez podbicie siarczanów w stosunku do chlorków) czy też odpowiednim doborze drożdży (głębiej odfermentowujące, czy mający wytrawny finisz). Piszesz że problemem jest twardość wody. Mógłbyś podać jaką konkretnie masz twardość? Próbuję to odnieść do wody którą sam mam w kranie, która jest bardzo twarda (niby do Anglików to dobrze) Kalkulatorowe Alkanity na poziomie ~250ppm. Mój cały profil jest tu (dół strony, ujęcie Kielce-Białogon): http://wod-kiel.com.pl/jakosc-wody-,28.html Edytowane 6 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgodnie z tym tokiem rozumowania każde piwo zawierające drożdże i słód pszeniczny to HefeWeizen a każde piwo na słodzie pilsneńskim to Pilsner. No niestety ale się mylisz. Zgodnie z tym tokiem rozumowania każde piwo fermentowane drożdżami do weizena i zawierające połowę lub więcej słodu pszenicznego to hefeweizen, a każde solidnie nachmielone piwo dolnej fermentacji na słodzie pilzneńskim to pilzner. QED. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Co w takim razie ma być według Ciebie wyznacznikiem "rasowego Pale Ale", jeżeli nie BJCP?Tradycyjne przykłądy piw pochodzących z Wysp. BJCP służy głównie do przeprowadzania konkursów i wiele stylów jest kompletnie wymyślonych. Nie należy tego traktować jako prawdy objawionej, ani obiektywnego opisu jakichś faktycznie istniejących styli. Tu jest ciekawy artykuł na ten temat dotyczący właśnie angielskich górniaków: http://www.perfectpint.blogspot.com/2011/10/beer-rant-english-ales.html ale podobne wnioski można wysnuć analizując np. czeskie lezaki. Moim zdaniem zbytnio upraszczasz sprawę - ja obstanę przy swoim - uważam, że bez problemu da się zrobić zbalansowane piwo, które będzie w górnej granicy Blg oraz w dolnej IBU (lub odwrotnie). Zapewne masz rację - sam tak robię, tylko że na odwrót i piwa mi smakują Zauważmy tylko że ostatnia propozycja kolegi to jakieś 20Blg, a to daje poziom nachmielenia w okolicach Tyskiego. BTW: mam nadzieję że te moje uwagi nie są odbierane jako napastliwe - ja tylko lubię pogadać o piwie. Kalkulatorowe Alkanity na poziomie ~250ppm. Mój cały profil jest tu (...) Dzięki. Edytowane 6 Listopada 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 BTW: mam nadzieję że te moje uwagi nie są odbierane jako napastliwe - ja tylko lubię pogadać o piwie. Ja też Lubię piwa pełne i może stąd moje podejście, choć słodkich ulepków raczej nie toleruję. W każdym razie jak poskromię wodę i znormalizuję IBU to się pochwalę Możesz przy okazji podrzucić na priv swój profil wody? Sam bym z ciekawości chętnie porównał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Teraz wyjdzie jaka ze mnie lama, używam zwykłej kranówy. Podobno do bitterów każda woda się nada jeśli nie jest jakaś bardzo miękka, a bittery to z 70% tego co ważę. Dokładnych danych nie mogę w tej chwili znaleźć, ale był gdzieś taki wątek "Jakość wody w Poznaniu" i generalnie wodę mamy bardzo twardą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 "Twardość" wody może z różnych rzzeczy wynikać, najlepiej byłoby zrobić pełne badanie wody. Ale również można to olać i poświęcić kilka warek na dojście do optymalnej kombinacji kwasu mlekowego, gipsu i chlorku wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Ale również można to olać i poświęcić kilka warek na dojście do optymalnej kombinacji kwasu mlekowego, gipsu i chlorku wapnia. Tymi składnikami, tak jak napisałeś, zmienisz "twardość", ale nie zmienisz rzeczywistej twardości wody Tak naprawdę to zmieniasz jedynie balans siarczany:chlorki oraz alkaliczność. I tu jest problem. Bawię się wodą już od kilkunastu warek i moim zdaniem efekt, który uzyskałem, już jest dużo lepszy niż na kranówce niemodyfikowanej. Natomiast dalej już tylko przegotowywanie i dekantacja wody lub RO może mi coś dać. Jedyna rzecz, jakiej jeszcze nie próbowałem, to podnoszenie chlorków i siarczanów do bardzo wysokich wartości (rzędu 300ppm) i wtedy kombinowanie z ich balansem. Zwykle nie przekraczam 150-200ppm, przeważnie robię sobie profil słodowy (siarczany:chlorki 0,7), co powinno złagodzić goryczkę i tak faktycznie jest, ale przy większych wartościach IBU (50+) i tak wychodzi szorstkość. Edytowane 9 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Liczy się efekt a nie cyferki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Oczywiście - a ten, w piwach jasnych mocno chmielonych jest na razie dla mnie średnio zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się