Qxa Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Warka 37-38 Dunkeleizen Słody pszeniczny - Strzegom - 11 Kg pizlneński - Strzegom - 6 Kg monahijski II - Strzegom - 3 Kg Pszenica prażona - Strzegom - 0,75 Kg pszenica czekoladowa - Weyerman - 0,25 Kg Chmiele Chmiel Lubelski (granulat) 172g Drożdże Fermentis Safbrew S-33 Inne dodatki - Zacieranie - do około 60L wody o temp 36°C wrzucam wszystkie słody oprócz czekoladowego - 46°C - 10 min - 53°C - 15 min - 63°C - 30 min - 72°C - 15 min następnie dorzucam słód czekoladowy i prażony - 78°C - filtracja Czas gotowania 80 minut Chmielenie 86g - Lubelski - 70 min 43g - Lubelski - 30 min 43g - Lubelski - 5 min Fermentacja Wyszło około 160L brzeczki 15,3 BLG Fermentacja burzliwa w planach - 7 dni w temp. ok. 17-18°C Fermentacja Cicha w planach - 14 dni w temp. ok. 20°C Uwagi: Podczas drugiej warki brakło mi Lubelskiego dlatego ostatnie chmielenie na 5 minut przed końcem warzenia dodałem 30g chmiel Spal Select + 12g Lubelskiego. Dodatkowo słody czekoladowe i prażone dodałem na filtrację, a nie na podnoszenie ostatniej temperatury. Przy przelewaniu do fermentorów (3 szt.) pierwsza warka poszła na oko po 20-30 litrów około. Druga dopełniła objętość do 55 (16 blg) , 55 (15,5 blg) i 50 (14,5 blg) litrów. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) Test nowej warzelni przebiegł zaskakująco sprawnie. Choć nie obyło się bez kłopotów . Udało mi się znacznie skrócić czas warzenia dwóch warek. Było tak jak zaplanowałem. Gdy pierwsza warka się chmieliła druga się zacierała. Oby dwa procesy skończyły się w jednym czasie. Akurat gdy przelałem brzeczkę do fermentorów (pompa ENM20 by pass sprawiła się idealne - Przelałem 85l brzeczki 90- kilka stopni w 4 minuty), złoże filtracyjne się ułożyło i rozpocząłem filtrację. Jeszcze skrócę czas gdy podłączę gorącą wodę do garażu, gdyż wszystko grzałem w od 12 stopni - taką mam wodę ze studni. Znalazłem blachę na odprowadzenie spalin - praca w toku. Po weekendzie zdjęcia. Palniki 15,4 kw są idealne. Na pełnej mocy 0 przypalenia słodu podczas zacierania. POLECAM! Edytowane 6 Października 2012 przez Qxa bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 #37-38 - Przelane na cichą. Zszedł do 2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Warka 39-40 Witbier Słody Ilość Nazwa Typ # %/IBU 8,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 45,5 % 3,00 kg Pale ale (6,5 EBC) Słód 2 17,0 % 2,50 kg Pszeniczny (4,5 EBC) Słód 3 14,2 % 2,00 kg Orkisz Niesłodowany (5,0 EBC) Słód 4 11,4 % 0,80 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne (3,3 EBC) Słód 5 4,5 % 0,80 kg Płatki owsiane błyskawiczne (2,0 EBC) Słód 6 4,5 % 0,50 kg Płatki ryżowe błyskawiczne (2,0 EBC) Słód 7 2,8 % Chmiele Ilość Nazwa Typ # %/IBU 20,00 g Perle [8,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 4,4 IBUs 50,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie Chmiel 9 3,4 IBUs 50,00 g Kolendra indyjska (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa 10 - 33,00 g Skórka pomarańczy słodka (Gotowaniu 10,0 Przyprawa 11 - 38,00 g Skórka cytryny (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa 12 - 50,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie Chmiel 13 1,4 IBUs 50,00 g Kolendra indyjska (Gotowaniu 5,0 mins) Przyprawa 14 - 48,00 g Skórka pomarańczy słodka (Mokra)(Gotowaniu 0,0 Przyprawa 15 - Drożdże Fermentis Safbrew S-33 Zacieranie Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku Dodanie wody Dodaj19,99 lwody w100,0 C 80,0 C 0 min Kleikowanie orkiszu Podgrzać, aby80,0 Cprzez0 min 80,0 C 20 min Uzupełnienie wody + dodanie słodu Dodaj40,00 lwody w34,7 C 53,0 C 0 min Krok zacierania I Podgrzać, aby65,0 Cprzez1 min 65,0 C 40 min Krok Zacierania II Podgrzać, aby71,0 Cprzez1 min 71,0 C 30 min Wysładzanie Podgrzać, aby78,0 Cprzez1 min 78,0 C 0 min Czas gotowania 70 minut Fermentacja Wyszło około 167 L brzeczki 11,2 BLG Fermentacja burzliwa w planach - 14 dni w temp. ok. 17-18°C Edytowane 24 Października 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Za mną warki: 41-42 Hefe Weizen - 13,1blg 43-44 Pale ale - 12blg 45-46 Kolsch - 12 blg 47-48 Hefe Weizen - dalej trwa Właśnie poparzyłem sobie twarz gorącą wodą 93°C (zeszła mi skóra z warg i piekielnie piecze mnie dolna część twarzy i szyja). Ku przestrodze innych, nie spuszczajcie oka z węża od pompy która pompuje gorącą wodę! Niestety muszę dokończyć warzenie bo nie mam zapasowego piwowara ;]. Edytowane 29 Listopada 2012 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Dziś na tapecie 49-50 warka kończąca udany rok 2012. Jadę z ciemną pszenicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Powoli dobiega koniec chmielenia warki #51 Marcowe. Edit: Recepturka w pliku. 51-52 Marcowe.txt Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 W weekend poszło: 53-54 Pils 55-56 Dunkel weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się