Skocz do zawartości

Żywiecki Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 37-38 Dunkeleizen

 

Słody

 

pszeniczny - Strzegom - 11 Kg

pizlneński - Strzegom - 6 Kg

monahijski II - Strzegom - 3 Kg

Pszenica prażona - Strzegom - 0,75 Kg

pszenica czekoladowa - Weyerman - 0,25 Kg

 

 

 

Chmiele

 

Chmiel Lubelski (granulat) 172g

 

Drożdże

 

Fermentis Safbrew S-33

 

Inne dodatki

 

-

 

Zacieranie

 

- do około 60L wody o temp 36°C wrzucam wszystkie słody oprócz czekoladowego

- 46°C - 10 min

- 53°C - 15 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 15 min następnie dorzucam słód czekoladowy i prażony

- 78°C - filtracja

 

Czas gotowania

 

80 minut

 

Chmielenie

 

 

86g - Lubelski - 70 min

43g - Lubelski - 30 min

43g - Lubelski - 5 min

 

Fermentacja

 

Wyszło około 160L brzeczki 15,3 BLG

Fermentacja burzliwa w planach - 7 dni w temp. ok. 17-18°C

Fermentacja Cicha w planach - 14 dni w temp. ok. 20°C

 

Uwagi:

Podczas drugiej warki brakło mi Lubelskiego dlatego ostatnie chmielenie na 5 minut przed końcem warzenia dodałem 30g chmiel Spal Select + 12g Lubelskiego.

Dodatkowo słody czekoladowe i prażone dodałem na filtrację, a nie na podnoszenie ostatniej temperatury.

Przy przelewaniu do fermentorów (3 szt.) pierwsza warka poszła na oko po 20-30 litrów około. Druga dopełniła objętość do 55 (16 blg) , 55 (15,5 blg) i 50 (14,5 blg) litrów.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie ;]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Test nowej warzelni przebiegł zaskakująco sprawnie. Choć nie obyło się bez kłopotów :D. Udało mi się znacznie skrócić czas warzenia dwóch warek. Było tak jak zaplanowałem. Gdy pierwsza warka się chmieliła druga się zacierała. Oby dwa procesy skończyły się w jednym czasie. Akurat gdy przelałem brzeczkę do fermentorów (pompa ENM20 by pass sprawiła się idealne - Przelałem 85l brzeczki 90- kilka stopni w 4 minuty), złoże filtracyjne się ułożyło i rozpocząłem filtrację. Jeszcze skrócę czas gdy podłączę gorącą wodę do garażu, gdyż wszystko grzałem w od 12 stopni - taką mam wodę ze studni.

 

Znalazłem blachę na odprowadzenie spalin - praca w toku. Po weekendzie zdjęcia.

 

Palniki 15,4 kw są idealne. Na pełnej mocy 0 przypalenia słodu podczas zacierania. POLECAM!

Edytowane przez Qxa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 39-40 Witbier

 

Słody

 

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

8,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 45,5 %

3,00 kg Pale ale (6,5 EBC) Słód 2 17,0 %

2,50 kg Pszeniczny (4,5 EBC) Słód 3 14,2 %

2,00 kg Orkisz Niesłodowany (5,0 EBC) Słód 4 11,4 %

0,80 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne (3,3 EBC) Słód 5 4,5 %

0,80 kg Płatki owsiane błyskawiczne (2,0 EBC) Słód 6 4,5 %

0,50 kg Płatki ryżowe błyskawiczne (2,0 EBC) Słód 7 2,8 %

 

 

 

Chmiele

 

 

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

20,00 g Perle [8,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 4,4 IBUs

50,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie Chmiel 9 3,4 IBUs

50,00 g Kolendra indyjska (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa 10 -

33,00 g Skórka pomarańczy słodka (Gotowaniu 10,0 Przyprawa 11 -

38,00 g Skórka cytryny (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa 12 -

50,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie Chmiel 13 1,4 IBUs

50,00 g Kolendra indyjska (Gotowaniu 5,0 mins) Przyprawa 14 -

48,00 g Skórka pomarańczy słodka (Mokra)(Gotowaniu 0,0 Przyprawa 15 -

 

Drożdże

 

Fermentis Safbrew S-33

 

Zacieranie

 

Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku

Dodanie wody Dodaj19,99 lwody w100,0 C 80,0 C 0 min

Kleikowanie orkiszu Podgrzać, aby80,0 Cprzez0 min 80,0 C 20 min

Uzupełnienie wody + dodanie słodu Dodaj40,00 lwody w34,7 C 53,0 C 0 min

Krok zacierania I Podgrzać, aby65,0 Cprzez1 min 65,0 C 40 min

Krok Zacierania II Podgrzać, aby71,0 Cprzez1 min 71,0 C 30 min

Wysładzanie Podgrzać, aby78,0 Cprzez1 min 78,0 C 0 min

Czas gotowania

 

70 minut

 

 

Fermentacja

 

Wyszło około 167 L brzeczki 11,2 BLG

Fermentacja burzliwa w planach - 14 dni w temp. ok. 17-18°C

 

 

Edytowane przez Qxa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Za mną warki:

41-42 Hefe Weizen - 13,1blg

43-44 Pale ale - 12blg

45-46 Kolsch - 12 blg

47-48 Hefe Weizen - dalej trwa

 

Właśnie poparzyłem sobie twarz gorącą wodą 93°C (zeszła mi skóra z warg i piekielnie piecze mnie dolna część twarzy i szyja). Ku przestrodze innych, nie spuszczajcie oka z węża od pompy która pompuje gorącą wodę!

 

Niestety muszę dokończyć warzenie bo nie mam zapasowego piwowara ;].

Edytowane przez Qxa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.