Lusterko87 Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) Po głębszej lekturze naszego forum i obejrzeniu nastu zdjęć i filmów postanowiłem zbudować deszczownicę. Założenie było proste : - tanie i skuteczne urządzenie do wysładzania systemem ciągłym. - zbudowane z ogólnodostępnych materiałów i do montażu w domowym zakresie bez większego wykorzystywania narzędzi i energii. Do budowy użyłem elementów dostępnych w sklepach hydraulicznych lub dużych marketach budowlanych P... , O... , C... , L..M... Materiały : - Rurka wielowarstwowa PEX 16x2,0 mm - kupuje się ją na metry. - Kurek kulowy prosty 1/2" - Trójnik z gwintem wewnętrznym 16x1/2"x16 - Przedłużka/złączka 1/2" mosiężna. - Nypel 1/2" mosiężny. Dodatkowo potrzebne będą dwa oringi 2x1/2" do uszczelnienia kranika w wiadrze. - wiadro : ja mam 20 litrowe z Biowinu które zaizoluję je ekranem do kaloryferów. Wielkość otworów w rurce,oraz ich rozmieszczenie uzależniona jest od własnych potrzeb. Tu w mojej galerii fotorelacja z montażu https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/DESZCZOWNICA?authuser=0&feat=directlink Gdyby link nie działał to w stopce jest link do galerii. Wkrótce pokaże jak zamontowałem w wiaderku oraz jak działa Mam nadzieję iż ten artykuł okazał się przydatny EDIT ; za pomysł wykonania deszczownicy w tym układzie dziękuję koledze mcpol1 - masz PLUSA Edytowane 16 Lipca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Czy dobrze widzę-to nie jest jeden zwój tylko dwa? Napisz jak z wydajnością w porównaniu z wysładzaniem tradycyjnym na raty-z mieszaniem części młóta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Wielkość otworów w rurce,oraz ich rozmieszczenie uzależniona jest od własnych potrzeb. A jakie parametry Kolega zastosował u siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 (edytowane) Ilością zwojów na zdjęciu proszę się nie kierować - to jest tylko montaż pokazowy - całość do pełnego montażu nastąpi może w sobotę. Z tego co widziałem u Kolegi z Browaru Dzieje Quo Vadis widziałem coś w rodzaju 2 zwojów ale jakby jednego, w jego galerii jest więcej : http://www.piwo.org/gallery/image/1802-nowa-deszczownica/ Otwory będą wiercone co 100mm,na pewno jakimś cieniutkim wiertłem. Wydajności nie sprawdzałem - ponieważ urządzenie będzie dopiero montowane w sobotę. Edytowane 12 Lipca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Wydajność minimalnie ale odczuwalnie wzrosła , dodatkowo co jakiś czas podczas wysładzania nacinam młóto delikatnie przewracając. Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Kolega mcpol1 napisał mi na temat otworów : "2mm wiertło ale możesz spróbować na początek 1,5mm. otwory tak około co 4 cm na przemian jeden bezpośrednio idealnie na spodniej stronie, drugi bardziej pod katem do środka. " Tak to zrobimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Sorki za zamieszanie ale byłem zmierzyć właśnie rozstaw otworów i wyniósł on 80 mm. Jeszcze raz przepraszam zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Wydajność minimalnie ale odczuwalnie wzrosła , dodatkowo co jakiś czas podczas wysładzania nacinam młóto delikatnie przewracając. młóto podczas wysładzania cały czas przykryte/zalane?czy tylko "ledwo,ledwo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 (edytowane) Zapraszam o obejrzenia prawie gotowej deszczownicy - https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/DESZCZOWNICA?authuser=0&feat=directlink Edytowane 14 Lipca 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Wydajność minimalnie ale odczuwalnie wzrosła , dodatkowo co jakiś czas podczas wysładzania nacinam młóto delikatnie przewracając. młóto podczas wysładzania cały czas przykryte/zalane?czy tylko "ledwo,ledwo"? Tak ok 1 cm zalane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 Zapraszam o obejrzenia prawie gotowej deszczownicy - https://picasaweb.go...feat=directlink Jak się spisuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Powiem szczerze że nie testowałem - miałem tylko 10 litrową warke i nie chciałem przy małej ilości bawic sie deszczownicą - no i nie zamontowałem jej w wiaderku. jedynie co to zrobiłem próbę na wodzie z kranu i ułożenie "dysz" jest odpowiednie i nie powinno sprawiać kłopotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Odkopię i się zapytam - jak się sprawuje? Zaczynam myśleć na deszczownicą i PEX wydaje się całkiem sensownym rozwiązaniem, ale fajnie by było przeczytać jak się sprawuje w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A ja mam pytanie - czy to naprawde jest potrzebne? Czy nie wystarczy wezyk silikonowy ktory polozy sie na zlozu i bedzie bardzo powoli uzupelnial wode? Cos jak na tym zdjeciu: Mam wrazenie ze jest jakas tendencja do przekombinowywania tej sprawy - jakies nakraplacze ktore beda skrapiac zloze - skoro zloze i tak nie moze sie odslonic to jedynym celem jest uzupelnianie wody nad zlozemw sposob nie naruszajacy za bardzo samego zloza i robienia tego w odpowiednim tempie w stosunku do predkosci wysladzania. Moze jestem w bledzie, ale co tak wlasciwie zyskujemy uzywajac takich deszczownic? Denvver 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi