Skocz do zawartości

Koelsch, słabe odfermentowanie


chomiczon

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Na burzliwej fermentuje (a raczej już przestało) Koelsch z BA. Zacieranie zgodnie z instrukcją i uzyskane 12Blg.

Po zadaniu drożdzy (S-33) ładnie zaczęło fermentację (temp około 18-19°C). Pierwszy pomiar po 6 dniach dał 4,5Blg po 8 dniach nadal 4,5 i po 9 dniach bez zmian.

Zaskoczyło mnie takie odfermentowanie, bo wcześniejsze na S-33 zeszło do 2,5 z 12.

Dzisiaj zamieszałem fermentorem i zobaczymy czy będzie jakiś efekt. Podniosłem też temp do 20°C.

 

Pierwszy raz fermentowałem w pojemniku styropianowym z zamrożonymi wkładami (utrzymywałem w fermentorze około 18°C)

 

Jak się nic nie zmieni przelewać na cichą czy jeszcze coś kombinować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.