chomiczon Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Cześć. Na burzliwej fermentuje (a raczej już przestało) Koelsch z BA. Zacieranie zgodnie z instrukcją i uzyskane 12Blg. Po zadaniu drożdzy (S-33) ładnie zaczęło fermentację (temp około 18-19°C). Pierwszy pomiar po 6 dniach dał 4,5Blg po 8 dniach nadal 4,5 i po 9 dniach bez zmian. Zaskoczyło mnie takie odfermentowanie, bo wcześniejsze na S-33 zeszło do 2,5 z 12. Dzisiaj zamieszałem fermentorem i zobaczymy czy będzie jakiś efekt. Podniosłem też temp do 20°C. Pierwszy raz fermentowałem w pojemniku styropianowym z zamrożonymi wkładami (utrzymywałem w fermentorze około 18°C) Jak się nic nie zmieni przelewać na cichą czy jeszcze coś kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Te drożdże tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 No to za 2 dni przeleję na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Przelej na cichą. Jeżeli ma zejść ,to zejdzie. S-33 u mnie w 16°C , dawało 3,5°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Przejrzałem zapiski i wcześniejsza warka na S-33 po burzliwej zeszła mi do 4Blg, po cichej zeszły do 2,5. Jest jeszcze szansa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się