romanoff Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Warka #35 - Whisky Stout 16 Blg, IBU: 54 - 08.09.2015Słody: Pale Ale - Strzegom - 2,3 kg Pilzneński - Strzegom - 1,9 kg Słód Whisky - Castlemalting - 1 kg Monachijski - Weyermann - 0,6 kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,58 kg Brown - Fawcett Maltsters - 0,5 kg Carapils - Weyermann - 0,25 kg Pale Chocolate 600 EBC - Fawcet Maltsters - 0,25 kg Jęczmień Palony 1000 EBC - Strzegom - 300g Pszeniczny Czekoladowy - 1000 EBC - 163g Chmiele: Fuggle - 4,2% - 150g Drożdże S-04 - 2 uwodnione saszetki (jedna przeterminowana) Na cichą - 100g płatków dębowych średnio opiekanych nasączonych bourbonem. Zacieranie: 66-68 oC - 70 min Wrzucone słody palone 78 oC - 5 min 10g gipsu dodane do zacieru.Wysładzanie ciągłe do 23 litrów (dopełnione wodą do około 27 litrów).Gotowanie 70 minChmielenie: Fuggle - 130g - 70 min Fuggle - 20g - 15 min 5g mchu dodane na 15 min.Do fermentora trafiło 23 litry brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg. Temperatura zadania drożdży 23 oC. Filtracja to była masakra. Pod koniec stanęła na amen. 16.09.2015 - Pomiar gęstości - 10 Brix (5,6 Blg). Pomiar areometrem 6 Blg. 19.09.2015 - Przelane na cichą. Było 9,5 Brix (5,1 Blg). 20.09.2015 - Do fermentora trafiło 100g płatków dębowych średnio opiekanych namoczonych w bourbonie. Reszta bourbonu niewchłonięta przez płatki również poszła to fermentora. 09.10.2015 - Poszło do butelek z 115g cukru w syropie. Pomiar gęstości 10 Brix (coś chyba bourbon namieszał). W zapachu płatki dębowe i czekolada. Słód whisky się zgubił. Edytowane 9 Października 2015 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się